Dolar

32,5185

Euro

34,8008

Altın

2.421,09

Bist

9.708,67

Cizre'de polislerin tutuklanmasına ret

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Ocak'ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın vurularak öldürülmesine ilişkin 1'i tutuklu 5 polisin yargılandığı dava devam ediyor. Tutuksuz 4 sanık polis memuru hakkındaki tutuklama talebi reddedildi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-09 03:47:34

Cizre'de polislerin tutuklanmasına ret

Ajansların haberine göre; Cizre'de 14 Ocak'ta 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ölümüne ilişkin 1 tutuklu polisin yargılandığı davanın duruşmasında, 4 sanık polis memuru hakkındaki tutuklama talebi reddedildi. Mahkeme heyeti, olayda kullanılan silahın özelliklerinin araştırılmasına ve telefon ile görüntü kayıtlarının ilgili kurumlardan istenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 2 Temmuz'a ertelendi.

Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün başlayan ve bugün devam edilen duruşmaya, tutuklu polis memuru M.N.G. Ankara'dan, tutuksuz sanık polisler H.V, O.Ç, U.İ. ve G.T. ise Mardin Adliyesi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklardan H.V, hakkındaki suçlamaları reddetti. Olayda kullanılan silahın kapı ve camların kırılmasında kullanıldığını iddia eden H.V, şöyle konuştu:

"Nihat Kazanhan'ın ölümü ile sonuçlanan olayda kullanılan silah, hedef alınarak atış yapılacak bir silah değil. Ama bu silahla 20-25 metre yakından yapılacak olan bir atışın insanlara zarar verebileceğini ve insan vücuduna girebileceğini biliyorum. Bu silah kapı ve camları kırmada kullanılıyor. Altı yıldır polis memuru olarak görev yapıyorum ama bu olayın adli ve idari bir yönünün olduğunu bilmiyordum. M.N.G. eğer atışı yaptığını söylemeseydi, bu olay aydınlanmazdı. Arkadaşım kendi işlediği suçu itiraf eder diye ismini söylemeyip suçu gizledim. Ama bunu birilerini kurtarmak için yapmadım."

Tutuksuz sanık polis memuru U.İ, olayda çocuklara zarar gelmemesi için H.V. ve M.N.G'ye aşırmalı bir gaz kapsülünün atılmasını emrettiğini anlattı. “Onlar da bu emrimi yerine getirdi. Ancak çocuğun ölümüne neden olan atışı kimin yaptığını görmedim ve emri de vermedim” dedi.

Mahkemede söz alan Kazanhan'ın babası Mehmet Emin Kazanhan ise olaydan önce polislere hiçbir taşın atılmadığını dile getirerek, ''Karakoldan çıkan zırhlı aracın, çocukların karşısındaki tepeye gelip, önce gaz attığını ve sonrasında da nişan alınarak atış yapıldığını öğrendim. Bütün sanıklardan şikâyetçiyim ve cezalandırılmalarını talep ediyorum'' dedi.

İfadelerin ardından müşteki ve sanık avukatları, mahkeme heyetine taleplerini iletti.

Taleplerin dinlenilmesinin ardından mahkeme heyeti, polis memuru M.N.G'nin tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıklar U.İ, H.V, O.Ç. ve G.T. hakkındaki tutuklama isteminin reddine karar verdi.

Nihat Kazanhan'ın ölümüne neden olan silahın nişan alarak atış yapılıp yapılamadığına ve özelliklerinin araştırılması için Makina Kimya Endüstrisi Kurumuna ve olaydan 2 gün önce ve 10 gün sonraki telefon kayıtlarının istenmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yazı yazılmasına, Hayati Bilgin Karakolundaki kamera kayıtlarının da istenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 2 Temmuz'a erteledi.

‘Yargı kamu görevlilerini koruyor'

Mahkeme çıkışında gazetecilere açıklama yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, sanıkların korunduğunu söyledi. "Yargının kamu görevlilerini koruma, kollama yaklaşımları herkesi derinden üzmektedir. Yargı da büyük bir prestij kaybetmektedir. İddia makamının tutuksuz sanıkların tutuklama talebimizi ret gerekçesinde sanıkların kamu görevlisi olarak gösterilmesi gerçekten bizleri derinden üzmüştür" diye konuştu.

14 Ocak'ta hayatını kaybetti

12 yaşındaki Nihat Kazanhan, 14 Ocak akşamı Cizre'nin Yafes Mahallesi'nde açılan ateşte hayatını kaybetmişti.

Al Jazeera Türk'e konuşan Cizre Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret, Kazanhan'ın polis tarafından vurulduğunu öne sürmüş, “Görgü tanıklarının bize aktardığına göre, özel harekât timlerinin ateş açması sonucu öldü. O mahallede herhangi bir olay yoktu, çocuklar duvar dibinde oturuyormuş" demişti.

Başbakan Davutoğlu ise, Nihat Kazanhan'ın ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Herhangi bir şekilde emniyet görevlilerimizin kurşunlarıyla öldürülmesi söz konusu değil. Orada ne fiili bir müdahale, ne de gaz kullanımı söz konusu oldu" demişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada, olay yerindeki araçta bulunan bazı güvenlik görevlilerinin kusurlu olabileceğini duyurmuştu.

Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nde görevli ve olay günü geçici görevle Cizre'ye gelen ekipte yer aldığı bildirilen polis memuru M.N.G.  tutuklanmıştı.

Haber Ara