Dolar

32,4747

Euro

34,9327

Altın

2.437,01

Bist

9.716,77

'Çirkin' şairden gönülleri 'güzelleştiren' dizeler

Yaş 35 şiirinin mimarı, 46 yaşında hayatını kaybetti. Cahit Sıtkı Tarancı sembolizm ve romantizm etkisiyle şiirlerini oluşturdu. Kendisini çirkin tanımladı ama güzel dizeleriyle gönüllere girdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-27 14:56:21

'Çirkin' şairden gönülleri 'güzelleştiren' dizeler

Yaş 35 şiirinin mimarı, 46 yaşında hayatını kaybetti. Tarancı sembolizm ve romantizm etkisiyle şiirlerini oluşturdu. Kendisini çirkin tanımladı ama güzel dizeleriyle gönüllere girdi. İşte Tarancının kısa hayatından bir kesit: 

4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır'da doğan Cahit Sıtkı Tarancı, Galatasaray Lisesinden mezun. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne bir süre devam etse de daha sonra Ankara Yüksek Ticaret Okulunu bitirdi.

Sümerbank'ta memur olarak çalışan Tarancı, 1939 yılında Paris Radyosunda Türkçe yayınlar yaptı.

Türkiye'ye ğeri dönüş

Cahit Sıtkı Tarancı sembolizm ve romantizm etkisiyle şiirlerini oluşturdu

Dünya Savaşı başladıktan sonra ülkeye dönmüştür. Türkiye'de Çalışma Bakanlığında bir süre görev yaptı.
Şiirlerinde şekle düşkün bir sanatçı. Bu nedenle hece veznine ve kafiyeye sonuna kadar bağlı kalmıştır. Dili çok canlı, saf ve temiz. Ahenkli bir üslupla şiirlerini meydana getirmiştir. Uzun cümleleri kullanmamıştır.
En güzel halk deyimlerini kullanmıştır. Hece ölçüsünde durakları şiirlerinden atarak şiire yeni bir bakış açısı getirmiştir. Garip akımının etkisiyle serbest yazdığı şiirleri de bulunmaktadır.

Sembolizm-Romantizm

Cahit Sıtkı Tarancı sembolizm ve romantizm etkisiyle şiirlerini oluşturdu. Bu nedenle şiirlerinde günlük aşklar, mutluluklar, insanların gündelik tasaları, yaşama sevinci gibi konuları işlemiştir. Şiirlerinin çoğunda kendini anlattı.

 Tarancı sanat için sanat anlayışıyla şiirlerini yazdı. Onun şiirlerinde birey ön planda. Pencereye konan kuşta, yoldan geçen çocukta, havada ölümü hatırladığı için ona Ölüm Şairi de denmiştir. Karamsar ruh hali ve yaşama sevgisi arasında kalıp bu ikilemini şiirlerine yansıtmıştır. Ayrıca şiirlerinde derin felsefe ve fikirlerden bahsetti.

Cahit Sıtkı Tarancı şiirlerini Otuz Beş Yaş adlı kitabında topladı. Bu kitabı sayesinde şiir yarışmasında birinci oldu.

Cahit Sıtkı Tarancı kısmi felç geçirerek konuşma yetisini kaybetmiştir.

12 Ekim 1956 yılında Viyana'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haber Ara