Dolar

32,5446

Euro

34,9065

Altın

2.426,46

Bist

9.684,49

Cinsel ilişkiden sonra abdest almadan oruç tutulur mu? Cenabetken oruç tutulur mu? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşlar İslam'da cinsellik konuları içeren sorular sormaya başladı. Bu soruların başında Cenabetken oruç tutulur mu sorusu geliyor. İslam alimleri bu soruları net bir şekilde yanıtlıyor. Peki Cinsel ilişkiden sonra abdest almadan oruç tutulur mu? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Eşler cinsel ilişkiye girerse abdest almadan oruç tutulur mu?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-14 19:13:56

Cinsel ilişkiden sonra abdest almadan oruç tutulur mu? Cenabetken oruç tutulur mu? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu?

Mübarek Ramazan ayı bereketi ile İSlam aleminin üzerine doğdu. Bu mübarek ayda oruç tutan milyonlarca Müslüman oruçlarını sakatlamamak için sorular sormaya başladı. İslam'a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan kişiye cenabet ya da cünüp denir. Bu durumda olan kişiler oruç tutumalarına mani bir durum olup olmadığını araştırıyor. 

İslamda cinsellik konuları üzerinde gelen soruların başında Cenabetken oruç tutulur mu sorusu geliyor. Peki cünüpken oruca niyet edilir mi? Gusül abdesti almadan oruç tutulur mu? Eşler cinsel ilişkiye girerse abdest almadan oruç tutulur mu?

CENABETKEN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet'ten cenabetken oru tutulur mu sorusuna aydınlatıcı bir yanıt geldi. İşte Diyanet'in cenabetken (cünüp) oruç tutmaya bir mani var mı? sorusuna yanıtı: "Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez.

CENABETKEN BİR NAMAZ VAKTİ GEÇİRİLMEMELİ

Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 372)."

CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA ABDEST ALMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Ramazan ayında cinsel ilişkiden sonra gusul abdesti almadan oruç tutulur mu sorusuna yanıt da çok fazla merak ediliyor. Gece gusül abdesti alınması gereken bir durumdayken yatıp uyumakta bir sakınca yoktur. Fakat sabah namazını vaktinde kılmak farz olduğu için güneş doğmadan önce mutlaka uyanmak ve namaz kılmak için gusül abdesti almak gerekir. Kısaca Cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olursa dahi orucu niyet etmede bir sakınca yoktur. Cinsel ilişki sonrası cünüp olan kişi oruç tutabilir. Ancak bir namaz vakti geçirmeden abdest almak gerekir. 

ORUÇLU İKEN GUSÜL ABDESTİ ALINIR MI?

Oruçlu iken gusül abdesti almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle ağıza ve burna su alırken suyun genzimize ve bopazımızdan aşağı kaçmamasına özen göstermek gereir. Bunun

CENABET NEDİR?

Cünüp veya cenâbet, İslam'a göre cinsel ilişkide bulunduğu veya vücudundan meni çıktığı halde henüz boy abdesti alarak temizlenmemiş olan. Bu kavram gündelik konuşmada pis veya hoşlanılmayan kimseleri tanımlamak amacıyla da kullanılır.

Haber Ara