Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çinliler Ayvalık'ta zeytin topladı, yağ üretti

Çinliler Ayvalık'ta zeytin topladı, yağ üretti

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 11:14:23

Çinliler Ayvalık'ta zeytin topladı, yağ üretti
HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bir firmaya ait tesiste konuk edilen Çinli satış temsilcileri, bahçeden zeytin toplayıp sıkım işlemini yaparak zeytinyağı üretti.

Çin'den Ayvalık'taki zeytin işleme ve zeytinyağı üretim tesisine gelen 25 kişilik gruba ilk olarak üretim çalışmaları hakkında bilgi verildi. Daha sonra zeytinyağı tadımı yaptırılan gruba, zeytin bahçesine götürülerek zeytin hasadı uygulamalı olarak gösterildi.

Başlarına zeytin dalından yapılmış taçları ve işçilerin kullandığı tülbentleri takan, yöresel giysiler giyen Çinli kadınlar, ellerindeki sepetlere ağaçlardan zeytin topladı. Zeytinyağı fabrikasında üretim aşamalarını izleyen konuklar, topladıkları zeytinleri hazneye boşalttı. Tarladan sofraya zeytinyağının üretim aşamalarına tanıklık eden Çinli konuklara, adlarına özel etiketler bastırılmış şişelerde sıkılan yağlar hediye edildi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Üyesi de olan firmanın Ayvalık Operasyon Müdürü Mehmet Cavlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuk ettikleri heyetin, ürettikleri zeytinyağının Çin'de dağıtımını yapan distribütörler olduğunu söyledi.

Heyetiı, üretim çalışmalarına ilişkin tanıtım programı kapsamında ağırladıklarını belirten Cavlı, "Her sene 25-30 kişilik grup, bu tür hasat etkinliklerimize katılıyor. Bu konuklarımız ilk kez geldi. Hepsinin adlarına birer zeytin ağacı diktirdik. Adları yazılı sepetlerle zeytin toplattık. Yöresel kıyafetleri giydirdik ve topladıkları zeytinlerden elde edilen yağlar da adlarına şişelenerek tüketilmek üzere kendilerine sunuldu" diye konuştu.

Firma yetkililerinden Murat Demirgöreli de Çinli satış temsilcilerinin ilk kez böyle bir deneyim yaşadığını dile getirdi.

Demirgöreli, misafirlerinin Türk zeytinyağını anlatırken daha güzel bilgi vereceğini düşündüklerini kaydetti.

- "Çin'de az sayıda yemekte zeytinyağı kullanılıyor"

Konuk heyetten Gao Shang, Türkçe yaptığı açıklamada, "İlk defa zeytin topladım. Çok memnun olduk, herkes çok sevindi. İnşallah tekrar buraya gelebiliriz. Zeytinyağının tadı çok farklı ve çok seviyoruz. Bizim için çok uygun" ifadelerini kullandı.

Ren Hua, Çin'de herkesin zeytinyağı kullanmadığına değinerek, zengin ailelerin bu üründen ayda ortalama iki litre tükettiğini aktardı.

Wang Jun, Jeng Cong Con ve Liu Xiow ise Çin'de zeytinyağının az sayıda yemekte kullanıldığı bilgisini vererek, Ayvalık'ta çok güzel zaman geçirdiklerini ifade ettiler.

Haber Ara