Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Çinli virolog: Çin gerçekleri gizliyor

Çinli doktor Li-Meng Yan, Çin'in koronavirüsü çok önce bildiğine inandığını söyledi. 'Bu bilgiyi yayanlara nasıl davrandıklarını biliyorum' diyen Yan, Çinli yöneticilerin insanların hayatlarının kurtarılabileceğine inandığı araştırmayı da görmezden geldiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-12 13:17:47

Çinli virolog: Çin gerçekleri gizliyor

Çinli virolog: Çin gerçekleri örtbas ediyor

Çinli doktor Li-Meng Yan, Çin'in koronavirüsü çok önce bildiğine inandığını söyledi. 'Bu bilgiyi yayanlara nasıl davrandıklarını biliyorum' diyen Yan, Çinli yöneticilerin insanların hayatlarının kurtarılabileceğine inandığı araştırmayı da görmezden geldiğini söyledi.

Hong Kong Halk Sağlığı Okulu'nda viroloji ve immünoloji konusunda uzman olan Dr. Li-Meng Yan, 28 Nisan'da Amerika Birleşik Devletleri'ne sığındı.

Yan, Fox News'e verdiği röportajda, Çin hükümetinin virüs alanındaki en iyi uzmanlardan olarak tanınan kiişilerin, pandeminin başlangıcındaki araştırmalarının görmezden gelindiğini söyleyerek, virüsün laboratuvar ürünü olduğu iddialarını doğruladı.

Özellikle grip virüsleri ve pandemiler konusunda uzman olanların bunu dünyaya anlatmak zorunda olduklarını belirten Yan, Çin hükümetinin itibarını zedelemeye çalıştığını ve hükümetin kendisine karşı bir siber saldırı yapmakla suçluyor.

Yan, hayatının tehlikede olduğuna inanıyor. Asla evine dönemeyeceğinden korkuyor ve muhtemelen bir daha arkadaşlarını veya ailesini göremeyeceği gerçeğiyle yaşıyor, ancak yine de riskin buna değer olduğunu söylüyor.

"ABD'ye gelmemin nedeni, COVID gerçeğini anlatmaktır” diyen Dr. Yan, Çin'deki hikayesini anlatmaya çalışırsa, "ortadan kaybolacağını ve öldürüleceğini" de sözlerine ekliyor.

Image1

Gerçeği nasıl öğrendi?

Dünyada yeni koronavirüsü inceleyen ilk bilim insanlarından biri olduğunu söyleyen Yan, anlattığına göre Üniversite / WHO referans laboratuvarında çalışan Dr. Leo Poon'dan 2019'da SARS vaka kümesine bakmasını istedi.

Çin hükümetinin, Hong Kong'dakiler de dahil olmak üzere denizaşırı uzmanların Çin'de araştırma yapmasına izin vermediğini ifade eden Yan, "Bu yüzden daha fazla bilgi almak için arkadaşlarıma döndüm" dedi.

Yan, Çin sınırları içindeki çeşitli tıbbi tesislerle geniş bir profesyonel bağlantı ağına sahipti, burada büyüdü ve eğitiminin çoğunu orada tamamladı. Çin'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde bilim adamı olan bir arkadaşı, vakalarla ilgili ilk bilgiye sahipti. 31 Aralık'ta Yan'a, Çin veya DSÖ'nün böyle bir yayılmanın mümkün olduğunu kabul etmeden önce insandan insana bulaşma hakkında bilgi verdi.

Yan, bu erken bulguların bazılarını patronuna bildirince "Sadece başını salladı” diyen Yan kendisine sadece çalışmaya devam etmesini söylediğini, bundan birkaç gün sonra, 9 Ocak 2020'de DSÖ'den bir açıklama yapıldığını hatırlattı: "Çinli yetkililere göre, söz konusu virüs bazı hastalarda ciddi hastalığa neden olabilir ve insanlar arasında kolayca bulaşmaz. Rapor edilen bu vakanın genel riskini belirlemek için elimizde sınırlı bilgi var.”

Yan, kendisinin ve Çin'deki meslektaşlarının bu tuhaf virüsü tartıştığını, ancak kısa süre sonra tonunda keskin bir değişiklik olduğunu fark ettiğini söyledi.

Virüsü tartışan doktorlar ve araştırmacılar daha sonra salgının merkezi haline gelecek olan Wuhan şehrinde olanlara sessiz kaldı ve diğerleri tarafından ayrıntıları sormamaları konusunda uyarıldılar.

DSÖ'de, Çin'de yolsuzluk var

Yan, doktorların "Bunun hakkında konuşamayız, ancak maske takmamız gerekiyor" dediğini, ardından insandan insana bulaşma vakaları katlanarak artmaya başlayınca araştırma yapmaya başladığını söyledi.

“Zamanında tedavi görmeyen ve tanı konmayan çok sayıda hasta var" diyen Yan, "Hastane doktorları korkuyor, konuşamıyorlar, bulgularımı amirime 16 Ocak'ta tekrar bildirdim, ancak "sessiz kal ve dikkatli ol" denildiğini söyledi.

DSÖ'ye bağlı bir laboratuvarın eş yöneticisi olan Profesör Malik Peiris'in bunu bildiğini ancak hiçbir şey yapmadığını iddia eden Yan, DSÖ web sitesinde Yeni Koronavirüs alanında, DSÖ Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Pnömoni Komitesi'nde "danışman" olarak gösterilen Peiris hakkında hayal kırıklığına uğradığını ama şaşırmadığını söyledi.

Yan şöyle devam etti: "Bunun olacağını zaten biliyorum çünkü DSÖ gibi uluslararası örgütler arasında, Çin hükümetinde ve Çin Komünist Partisi'nde yolsuzluk olduğunu biliyorum. Kabul ediyorum ama bu yanıltıcı bilginin dünyaya yayılmasını istemiyorum."

Dünya Sağlık Örgütü ve Çin ise, koronavirüsün örtbas edildiği iddialarını şiddetle reddediyor. DSÖ ayrıca Yan, Poon veya Peiris'in kuruluş için doğrudan çalıştığını da reddetti.

“Hepimizi öldürecekler”

Kendisinden önceki pek çok kişi gibi, Çin aleyhinde konuşmaya karar verdiğinde, kendisinin ve yakınlarının hayatının tehlikede olduğuna inanan Yan, bazı teorilerini ve şüphelerini eşiyle paylaştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne taşınma kararını verdiğini söyledi. Laboratuvarında da çalışan altı yıllık kocasına kendisiyle gitmesi için yalvardığını ve kendisi de saygın bir bilim insanı olan eşinin, araştırmasına başlangıçta destek verirken aniden fikrini değiştirdiğini söyledi: "Çok kızmıştı. Beni suçladı, güvenimi mahvetmeye çalıştı. ‘Hepimizi öldürecekler' dedi."

Bunun üzerine yanında eşi olmadan ülkeden ayrıldığını anlatan Yan, "Onlara gerçeği söylemek zorundaydım. Doğru şeyi yapıyorum. Bu yüzden 'Çin'e geri dönmeme izin vermeyin. COVID-19 gerçeğini söylemeye geldim, lütfen beni koruyun. Yoksa, Çin hükümeti beni öldürecek. "

FBI tarafından soruşturma için çağrıldığını söyleyen Yan, saatlerce onlarla konuştuğunu, cep telefonunu delil olarak alındığını ve gideceği yere gitmesine izin verdiklerini söyleyen Yan, ülkesindeki arkadaşlarının ve ailesinin işkenceye maruz kaldığını söyledi. Hükümetin Qingdao'da oturduğu daireyi parçaladığını ve ailesinin sorguladığını iddia ediyor. Annesi ve babasıyla temasa geçtiğinde, eve gelmesi için yalvardıklarını mücadeleyi bırakması için yalvardıklarını ifade etti.

Çin Büyükelçiliği: Kim olduğunu bilmiyoruz

Öte yandan Hong Kong Üniversitesi'nin yaptığı açıklamada "Dr Li-Meng Yan artık Üniversite personeli değildir" denildi. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çin Büyükelçiliği ise, Yan'ın kim olduğunu bilmediklerini ve Çin'in pandemi ile kahramanca mücadele ettiğini iddia etti.

Fox'un haberine göre, e-postayla gönderilen açıklamada "Bu kişiyi hiç duymadık. Çin hükümeti, salgınından bu yana COVID-19'a hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verdi. COVID-19'la Mücadele: Çin İş Başında” adlı bültenimizde bu tam şeffaflıkla belgelendi. Gerçekler her şeyi anlatıyor” denildi. Yan, konuşmaya devam edeceğini söylüyor ancak artık bir hedef olduğunu biliyor.

Kaynak: Fox News

Haber Ara