Dolar

32,5798

Euro

34,9832

Altın

2.425,63

Bist

9.722,09

Çinli uzman: ABD’den korkmuyoruz

Çin’in Arapça yayın yapan resmi kanalına konuşan Çinli Ortadoğu uzmanı Tang Hong, “Amerikalı politikacılar ABD'nin tek süper güç olabileceği konusunda kendilerini kandırıyorlar, askeri güçlerinden korkmuyoruz” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-17 14:53:55

Çinli uzman: ABD’den korkmuyoruz

Çinli uzman: ABD'den korkmuyoruz

Çin'in Arapça yayın yapan kanalına konuşan Çinli Ortadoğu uzmanı Tang Hong, “Amerikalı politikacılar ABD'nin tek süper güç olabileceği konusunda kendilerini kandırıyorlar, askeri güçlerinden korkmuyoruz” dedi.

Çinli bir Ortadoğu uzmanı olan Tang Hong, 3 Eylül 2020'de CGTN Arabic TV'de (Çin) yaptığı röportajda, Çin ile ABD arasındaki gerilimin arttığını, çünkü bazı Amerikalı politikacıların hala bir Soğuk Savaş ideolojisine sahip olduklarına inandıklarını söyledi.

“Amerika dünyadaki tek süper güç olabilir” diyen Hong, ABD ve Çin'in silahlı çatışma içerebilecek bir rekabet içinde olabilir veya işbirliği yapabilir” şeklinde konuştu. ABD'nin "yanlış" yolu seçtiğini söyleyerek eleştiren Hong, bugünkü Çin'in geçmişteki Çin'i olmadığını, herhangi bir askeri provokasyona nasıl cevap vereceği konusunda net bir duruşa sahip olduğunu ve gerilimin tırmanışından korkmadıklarını söyledi.

“Bazı Amerikalı politikacılar kendilerini kandırıyor"

Tang Hong ABD'ye eleştirilerini şöyle dile getirdi:

"Bana göre, [ABD ve Çin] arasındaki artan gerilimin ana nedeni, bazı Amerikalı politikacıların hâlâ Soğuk Savaş ideolojisine sahip çıkmalarıdır. Tek olma statüsünü koruyabilecekleri konusunda kendilerini kandırıyorlar. Bu sorunu çözmenin ve dünyanın tek süper gücü statüsünü korumanın tek yolunun rekabet olduğuna inanıyorlar ama gerçek şu ki, bunu düşünürken yanılmışlardı.

Ya işbirliği veya silahlı çatışma

"Şu anda, Amerikan ve Çin halkı iki seçenekle karşı karşıyadır” diyen Hong, ilk seçeneğin her iki tarafın da kazanması için uluslararası işbirliğini güçlendirmek olduğunu ifade ederken, diğer seçeneğin ise, “rekabet ve hatta belki de tek süper güç olarak statülerini korumalarına yardımcı olabilecek silahlı çatışmalardır” olduğu görüşünü ileri sürerek şunları ilave etti:

“Ama sanırım yanlış yolu seçtiklerini, çünkü herhangi bir insan için umudun barış içinde olduğu ve hiç kimsenin savaş trajedisinden hoşlanmadığı tarihsel gerçeğinin farkında olmadıklarını düşünüyorum.”

“Çin eski Çin değil”

Çin'in geçmişte "Japon İstilacıları" tarafından yenilgiye uğramasından hareketle zayıf bir ülkenin güçlü bir ülkeyi yenmesine örnek olarak hatırlatılınca, “bugünkü Çin geçmişin Çin'i değil" diyen Hong şöyle devam etti:

"Buna ek olarak, Çin halkı Japon işgalcilere karşı şiddetli bir savaş yürüttü. Çinliler kanlarını, hayatlarını ve oğullarını feda ettiler, ancak sonunda bu savaşta zafere ulaştılar. Çinliler, geçmişte zayıf bir ülkeydi. Ancak Amerikalı politikacılar, bugünün Çin'inin geçmişin Çin'i olmadığını anlamalı. Bu askeri provokasyonlarla karşılaştığımızda, pozisyonumuz nettir. Her şeyden önce bu provokasyonlara karşı çıkıyoruz ve ikincisi, onların gerilimi tırmandırmasından korkmuyoruz."

Kaynak: MEMRİ

Haber Ara