Dolar

32,3157

Euro

35,1299

Altın

2.296,83

Bist

9.064,26

Çinli turizmcilerden 'Budist tapınağı' talebi

Çinli turizmcilerden 'Budist tapınağı' talebi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 16:33:41

Çinli turizmcilerden 'Budist tapınağı' talebi
Çinli seyahat acentelerinin temsilcileri, ülkelerinden gelecek turistlerin ibadetlerini yerine getirebilmeleri amacıyla Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel'den Budist tapınağı yapılmasını talep etti.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Air Arabia firması işbirliğinde Çin Urumçi bölgesindeki seyahat acentelerinin temsilcilerinden 15 kişi, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel'i ziyaret etti.

Yüksel, ziyarette yaptığı konuşmada, Antalya'nın bir turizm kenti olduğunu hatırlattı. 2012'de Türkiye'ye 114 bin Çinli turistin geldiğini ve bu sayının geçen yıl 199 bine çıktığını kaydeden Yüksel, "İyi bir artış. Antalya'ya gelen Çinli turist sayısı bin 230 civarındayken 2014'te yaklaşık 2 bin 280'e çıktı. Yani yüzde 100'den fazla artış olmuş. 2015'te de bu artışları görüyoruz" dedi.

Yüksel, Çin'e giden Türk sayısında da artış olduğunu bildirdi.

Antalya'nın 12,5 milyon kadar yabancı, 4,5 milyon civarında da yerli turist ağırladığına değinen Yüksel, kentte yaklaşık 200'e yakın ülkeden turist görmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Antalya'nın turizm, tarım ve tarihi açısından önemli bir kent olduğunu söyleyen Yüksel, heyet üyelerini, gelecek yıl düzenlenecek dünya botanik EXPO'suna davet etti. Antalya'da yaşayan, iş yapan Çinliler bulunduğunu vurgulayan Yüksel, ileriki yıllarda daha fazla Çinlinin Antalya'da olabileceğini ifade etti.

- Budist tapınağı talebi

Heyet üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yüksel, Çinlilerin dini açıdan ibadetlerini yapabilmelerine kolaylık sağlanması yönünde gelen bir talep üzerine, Türkiye ve Antalya'da Müslümanların çoğunlukta olduğunu ancak başka inançlara sahip kişilere de ibadetlerini yapabilecekleri imkanlar sunulduğunu anlattı. Yüksel, şöyle konuştu:

"Kendiliğinden bunu yapmamız gerçekçi olmaz. Burada yaşayan Budistler varsa ve onlar 'Bizim ibadet yapacağımız bir Budist tapınağına, mekanına ihtiyaç var' derlerse mevzuatımız çerçevesinde 'Kendi ibadethanenizi oluşturun' diyebiliriz. Yoksa hiç talep yokken, 'Bir Budist tapınağı veya ibadet yeri açtık, gelsinler' diyemeyiz. Bu gerçekçi olmaz, doğru da olmaz. Buna birilerinin sahip çıkması, istekte bulunması lazım."

Antalya ile Çin arasındaki uçak seferlerinin artırılması yönündeki talebe de Yüksel, havayolu firmalarının talep doğrultusunda hareket ettiklerini, bu konuda seyahat acentelerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Çin heyetinin başkanı Gangduo Long ise Antalya'yı gezdiklerini ve kent hakkında güzel görüşlere sahip olduklarını dile getirdi.

Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Koçak da Antalya'da yaşayan Çinliler hakkında bilgi verdi.

Haber Ara