Dolar

32,5314

Euro

34,8929

Altın

2.440,03

Bist

9.716,77

Çin virüsü piyasaları salladı! Türkiye salgına karşı önlemini aldı

Çin’de SARS benzeri virüsten etkilenenlerin sayısının artması piyasaları salladı. Uzakdoğu borsalarında görülen sert düşüşler endişe oluşturdu. Tehditlere karşı korunaklı olan Türkiye’de ise turizmciler, Çin çıkışlı turistik hareketlerin kontrollü şekilde devamı için teyakkuzda.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-23 21:24:30

Çin virüsü piyasaları salladı! Türkiye salgına karşı önlemini aldı

Dünyaca ünlü firmalar ve fonlarda Çin tedirginliği yaşanıyor. Ülkede süratle yayılan ve yüzlerce kişiyi tesiri altına alan 2019-nCoV adlı corona virüs, küresel piyasalarda dalgalanmalara sebep oluyor.

Sallantı sürüyor

Asya borsalarında zaman zaman sert düşüşler gözleniyor. Salgından ötürü bir ara Hang Seng Endeksi'nde yüzde 2.3, Şanghay Bileşik Endeksi'nde yüzde 1.2, Japonya'nın Topix Endeksi'nde ise yüzde 0.5 gerileme görüldü.

Kur dalgalandı

SARS'ı da hatırlatan 2019-nCoVBorsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi'nin ise yükselişini durduramadı. Endeks, dün 124 puan seviyesini geçti. Çin'den gelen haberlere ve yatırımcıların güvenli liman arayışına bağlı olarak altının ons fiyatı bin 570 dolara dayandı. Dolar ve Euro'nun değeri de arttı. Bu para birimleri prim yapmaya devam etti. Dolar kuru 5.93 lira, Euro 6.57 lira barajını aştı.

Denetimler sıkılaştırıldı

Corona virüsle ilgili kaygılar Tayland ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu Asya ülkelerinde, Avrupa havalimanlarında denetimlerin sıkılaştırılmasına yol açıyor. Çinli yolcular havalimanlarında doktorlar tarafından tek tek kontrol ediliyor.

Turizmciler de tetikte

Türkiye'ye gelen ve yedi bölgeye dağılan Çinli turistler de bir bir belirlenip sağlık taramasından geçiriliyor. Virüsün ülkeye girmemesi için ek önlemlere başvuruluyor. Turizmciler ise tur iptallerinin yaşanmaması için tetikte. Seyahat acenteleri ve oteller Çinli muhataplarıyla yakın temasta.

Her şey yolunda

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yaptığı açıklamada 2019-nCoV'un aksaklıklara neden olmaması için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Şu ana kadar tur iptaliyle karşı karşıya kalmadıklarını dile getiren Onaran, “Her şey yolunda gidiyor. Ortada anormal bir durum yok. Çinli konuklarımızın geliş gidişleri devam ediyor. Rahatız ama olan bitenleri de yakından takip ediyoruz” dedi.

Önemli uyarı

Dünyanın önde gelen havalimanlarında virüse geçit verilmediğine dikkat çeken Onaran, “Biz de geçiş noktalarında dikkatli olmalıyız. İlave tedbirler devreye almalıyız. 2019 nCoV'un ülkemize girişini engellemek için gerekli taramaları, tetkikleri yapmalıyız” uyarılarında bulundu.

Haber Ara