Dolar

32,5853

Euro

34,7947

Altın

2.507,22

Bist

9.693,46

'Çin mutlu olmayacak!'

İngiliz Dış Politika Grubu'nun direktörü Sophie Gaston, Politico'ya yaptığı açıklamada, “'Çin mutlu olmayacak!. İngiltere ve Pekin, Afrika'daki Büyük Brexit hamlesiyle ilgili çatışmaya hazır” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 12:57:04

'Çin mutlu olmayacak!'

İngiliz Dış Politika Grubu'nun direktörü Sophie Gaston, Politico'ya  yaptığı açıklamada, “'Çin mutlu olmayacak!. İngiltere ve Pekin, Afrika'daki Büyük Brexit hamlesiyle ilgili çatışmaya hazır” dedi.

İngiltere ve Çin, Boris Johnson Afrika'da ticaret ve yatırım Brexit artışı peşinde koşarken, büyük bir çatışmaya hazırlanıyor.

Çin, 2000 ile 2018 yılları arasında Afrika'ya 683 milyon dolar (524 milyon sterlin) yatırım yaptı; ancak İngiltere'nin kıtada yatırım projeleri oluşturma hamlesinin ardından rekabete hazır. İngiltere, Brexit sonrası ticareti artırmak için Benin eyaletinde 100 milyon sterlinlik bir yol projesi duyurdu. Bu projeden Çin'in "mutlu olmayacağı" uyarılarına yol açtı.

İngiliz Dış Politika Grubu'nun direktörü Sophie Gaston Politico'ya şunları söyledi: 

“Afrika kendini kalkınma yolunda bir dönüm noktasında bulduğundan, Afrika ile Batı ve Çin rekabetinin önümüzdeki on yıllarda artması kaçınılmazdı. Çin'in, İngiltere'nin Afrika'daki konumunu sağlamlaştırma çabalarını baltalamasından memnun olmayacağı kesindir, ancak bu gerilimler kaçınılmazdır ve önceden tahmin edilmeli ve buna hazırlıklı olunmalıdır."

Çin ayrıca “Kuşak ve Yol Projesi” kapsamında Afrika'daki altyapı projelerinde 148 milyar dolar (113 milyar sterlin) daha taahhüt etti.

Proje, 70 ülkeye uzanıyor ve ülke lideri Xi Jinping tarafından Çin'in dünya üzerindeki etkisini artırma girişimi olarak görülüyor.

Çin kıtadaki projeleri finanse ederken, Pekin'in yatırımının niteliği konusunda endişeler var. Kenya'daki demiryolu hattı gibi bazı projeler, büyük borç geri ödemeleri ile geldi.

Demiryolu hattı 2017'de faaliyete geçti ve yoğun bir şekilde kullanılıyor, ancak aynı zamanda ülkeye Çin'e borç geri ödemesinde 3.2 milyar dolara (2.4 milyar sterlin) mal oldu.

Tonbridge ve Malling Tory MP ve Çin Araştırma Grubu başkanı Tom Tugendhat ise, ülkelerin artık altyapı projelerinin gerçek maliyetini öğrendiklerini söyledi.

Tugendhat, “Yatırımın ücretsiz olduğunu düşündünüz ama ücretsiz olmadığı ortaya çıktı. Görünüşe göre İngilizler ve Amerikalılar ön planda dizelere sahip olsa da Çinlilerin küçük yazıları var" dedi.

Bu yılın başlarında Bay Johnson, İngiltere-Afrika yatırım zirvesinde yaptığı bir konuşmada bu projelere atıfta bulundu.

Ayrıca İngiltere'nin Afrika'ya yatırım yaparken güvenilmesi gereken güvenilir bir ortak olduğunu belirtti.

Bu iddialara rağmen Çin, Afrika devletleri ile ekonomik ilişkilerinde herhangi bir olumsuz gelişmeyi reddetti.

Çin büyükelçiliği sözcüsü Zeng Rong, herhangi bir projenin her ikisi için de karşılıklı fayda sağlayacağını iddia etti.

Zeng Rong, altyapı projeleri ve anlaşmaları için herhangi bir siyasi koşul olmadığında da ısrar etti ve şunları söyledi:

“Uluslararası toplumun Afrika'da barış ve kalkınmayı desteklemesi ortak bir sorumluluktur.

Afrika'nın çeşitlendirilmiş işbirliğine dayalı ortaklıklar geliştirdiğini görmekten mutluluk duyuyoruz ve İngiltere de dahil olmak üzere uluslararası toplumu, kendi iradesine saygı gösterirken kıtaya daha fazla önem vererek ve kıtadaki girdileri artırarak Afrika'nın kalkınma ve refah elde etmesine yardımcı olmaya davet ediyoruz."

İngiliz yetkililer de, Benin'deki son projenin Çin ile rekabet edecek şekilde tasarlanmadığı konusunda ısrar ettiler.

Benin'in Çin ile güçlü ilişkileri var ve eyalette karayolu ve demiryolu projeleri oluşturmak için anlaşmalar imzaladı.

Benin Ekonomi ve Maliye Bakanı Romuald Wadagni ise şunları söyledi: “İngiltere ve Çin gibi kilit yabancı yatırımcıların ve resmi ortakların dikkatini çekmek, güvenilirliğimizi, çekiciliğimizi ve daha geniş anlamda Benin'deki iş ortamındaki iyileşmeyi vurguluyor. İngiltere ve Çin, diğerlerinin yanı sıra Benin'in gelişimi için iki önemli ortaktır."

Kaynak: Express

Haber Ara