Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

Çin lideri Şi’ Cinping'ten sürpriz öneri: ABD’ye karşı, Asya NATO’sunu kuralım

Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) liderler zirvesinde sürpriz bir öneride bulanan Çin lideri Şi Cinping, Asya ülkelerinin tıpkı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) gibi kendi güvenlik yapılanmasını yeniden oluşturmaları gerektiği önerisinde bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-16 09:22:35

Çin lideri Şi’ Cinping'ten sürpriz öneri: ABD’ye karşı, Asya NATO’sunu kuralım

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) liderler zirvesinde sürpriz bir öneride bulanan Çin lideri Şi Cinping, Asya ülkelerinin tıpkı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) gibi kendi güvenlik yapılanmasını yeniden oluşturmaları gerektiği önerisinde bulundu.

Duşanbe'deki konferansta yaptığı konuşmada Asya ülkelerinin birçok açıdan savunmasız olduklarına dikkat çeken Şi, “Çin olarak, Asya ülkeleri güvenliğin yeni baştan ve geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Asya ülkeleri el ele vererek bölgemizde güvenliğe tehdit oluşturan unsurlara karşı koymalı. Yeni tarzdaki bu güvenlik işbirliği bölge ülkeleri arasında sıkı temas ve birbirine güven esasına dayanmalı” dedi.

RUSYA'DAN DESTEK

Çin lideri Şi'nin konferanstaki bu sözlerini ABD'ye doğrudan meydan okuma olarak algılayan Rus gözlemciler, “Duşanbe'deki konferansta Çin, yeni bir adım atarak ABD'nin başını çektiği NATO'ya karşı koyabilecek ‘Asya ittifakı' önerisinde bulundu” yorumunu yaptı.

Konferansta Çin lideri Şi'yi destekleyen bir konuşma yapan Rusya lideri Vladimir Putin, ABD'nin son dönemdeki tavrını eleştirdi.

‘KURALSIZ DÖVÜŞ' VURGUSU

Dünyanın özellikle ekonomik ilişkiler bakımından ‘kuralsız dövüş' arenasına dönüştüğü söyleyen Putin, “Dünya ekonomisinde adaletli ilişki ortamının yeniden tesis edilebilmesi için ilgili ülkeler arasında geniş çaplı işbirliği yapılmalı. Mevcut kuralsız dövüş modellerinden ivedi biçimde vazgeçilmeli. Bizim Rusya olarak işaret ettiğimiz bu vahim problemin çözülmesi gerektiğini düşünenler, ilk etapta dünya ticaretinde sosyal ve insani boyut içeren ürünleri yaptırım politikaları dışında bırakmalı. Örneğin, tıbbi araç ve gereçler yaptırımlar dışında tutularak iyi niyet adımı atılmalı” dedi.

Güvenliğin çok uluslu Asya kıtasında en önemli unsurlardan biri haline geldiğini de hatırlatan Putin, “Terörle mücadele de Asya ülkeleri gündeminde de ciddi bir problem olarak duruyor. Terörist örgütler her geçen gün biyolojik, kimyasal ve diğer kitle imha silahlarına biraz daha yaklaşıyor. Bu ciddi tehditlere karşı, zaman kaybedilmeden geniş işbirliği ile çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara