Dolar

32,4930

Euro

34,9307

Altın

2.433,62

Bist

9.716,77

'Çin Kazandı mı?'

“Neredeyse her önemli dünya gücünün öğrendiği gibi, aşırı güven genellikle yanlış adımlara yol açar ve bu yanlış adımlar, ideolojik sistemleri veya ekonomik refahları ne olursa olsun, ulusların hızlı çöküşlerine yol açar.”

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-14 16:20:58

'Çin Kazandı mı?'

Çeviri-Analiz

Çin Kazandı mı?

Bir Kitap İncelemesi

“Neredeyse her önemli dünya gücünün öğrendiği gibi, aşırı güven genellikle yanlış adımlara yol açar ve bu yanlış adımlar, ideolojik sistemleri veya ekonomik refahları ne olursa olsun, ulusların hızlı çöküşlerine yol açar.”

Kishore Mahbubani, Singapurlu bir akademisyen ve eski bir diplomat. Singapur Dışişleri Bakanlığı'nda 33 yıl çalıştıktan sonra, 2001-2002 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin başkanı olarak çalışan Mahbubani, deneyimlerini seçkin bir üye olarak şanslı öğrencileriyle tecrübelerini paylaşan Singapur Ulusal Üniversitesi Asya Araştırma Enstitüsü'nün bir küresel ilişkiler uzmanıdır.

download_3

Mahbubani'nin son kitabı, 2020'de yayınlanan “Çin Kazandı mı?” (The Chinese Challenge to American Primacy), modern dönem ABD-Çin ilişkisini ve bu ilişkinin son zamanlarda neden düşmanlıkla gölgelendiğini anlamak için çok önemli bir kılavuz. Bu, iki ülke arasındaki düşmanlıktan ABD-Çin ilişkileri hakkında kâr elde etmek isteyen bir “koltuk uzmanı” tarafından yazılmış bir kitap değil. Bu aynı zamanda bir politikacının destekçilerini ya da oy tabanını şımartmak için yazılmış bir kitap değil. Bunun yerine, otuz yılı aşkın uygulamalı diplomatik deneyiminden yararlanan Mahbubani, 21. yüzyılın en büyük jeopolitik yarışı üzerine amansız ölçüde gerçekçi ve son derece otoriter bir kitap ortaya koydu.

9 bölümlü kitapta Mahbubani, diplomatik beceriyi sistematik olarak inceliyor. ABD-Çin ilişkilerinin hikayesini iki taraf arasında dikkatle dengelerken, aynı zamanda Amerikan imtiyazının ateşli gelenekçisi olan, The Myth of American Exceptionalism kitabının yazarı Harvard profesörü Stephen M. Walt'ı, Amerikan mantığının görmesini engelleyen önemli ideolojik engellerden biri olarak etiketliyor. Ayrıca, ABD ile Çin arasında büyük çaplı bir çatışma olması durumunda diğer ülkelerin hangi tarafı seçeceğinin belirsizliğini vurguluyor ve Amerika'nın sandığından daha az müttefiki olduğunu öne sürüyor. Mahbubani, dünyanın siyah beyaz olmadığı ve eğer dünya "daha iyi bir insanlık" istiyorsa ahlaki, politik ve ekonomik olarak fedakârlık yapmak zorunda kalınacağını vurguluyor.

Zorba gücün anlamsızlığı

Mahbubani'nin kitabının ana temalarından biri hesaplaşma. Amerika uzun zamandır dünyanın en mükemmel eğitim sistemlerinden birine sahip. Büyük yetenekleri yetiştirmek ve elde tutmak için olağanüstü bir yeteneğe sahip olarak görülüyor ve yazar bunu kabul ediyor. Bununla birlikte, Mahbubani'nin kitabı, eğer ABD bir insan olsaydı, onu kibirli, dar görüşlü, kâr peşinde koşmaya mahkûm biri olarak gösteriyor. Washington, lobi yapan güçlü bir askeri-sanayi kompleksi tarafından umutsuzca kutulanmıştır.

Amerika'nın kuruluşundan bu yana dünya sahnesinde ikinci olmayı tecrübe etmek zorunda kalmadığı ortada. Kitabın en akılda kalan bölümlerinden birinde Mahbubani, Amerikan okuyucularının dehşete düşüren, Amerika'nın mevcut durumuna yıkıcı bir eleştiri sunuyor. Amerika'nın en kutsal demokratik etkinliği olan tüm Amerika'nın oy belirtme sürecinin artık anlamlı bir kapasitede olmadığını iddia edecek kadar ileri gidiyor. Onun görüşüne göre, güçlü ve paralı Amerikan seçkinleri, şimdi sadece şov için halk oylamasıyla, neredeyse tamamen toprak kanunlarını kontrol ediyor. Buradaki önemli tespit, Amerikan reelpolitik uygulayıcılarının kendilerine en çok ihtiyaç duyulan bir zaman diliminde soyu tükenmekte olan bir tür gibi görünmeleridir. ABD potansiyel olarak gerçek bir ihtimalle yüzleşmek zorundadır. Sayısı azalan makul kaptanlarıyla fırtınalı suları gezinen ülke, küresel güçler sıralamasında ikinci sıraya geliyor. Amerika, kendi kendini dünyanın lideri ilan etmeye devam edecekse, bu değişen gerçeklerle tarafsız ve kuşkusuz acı verici bir şekilde yüzleşmek zorunda kalacak veya eski tip küresel güçler gibi solma riskini alacaktır: Teknolojik olarak üstün ve aşırı genişletilmiş askeri yeteneğine aşırı güvenen zorba. Amerika'nın mevcut siyasi iklimi bu kaptanları dışlıyor ve Washington'daki en saldırgan çevreler Çin şahinlerini finanse ediyor, bu da sorunu daha da kötüleştiriyor. Mahbubani, bu inanılmaz acil ve ulusal yeniden değerlendirme ihtiyacını vurgulamak için ABD'ye mükemmel bir hizmet veriyor.

kitap_3

Mahbubani'nin son kitabı, "Çin Kazandı mı?"

Güç Sorumluluğu

Bu kitabın ikinci ana teması, Batı'nın Çin'i anlama ihtiyacı ve aynı anda Çin'in dünyadaki kendi konumunu daha iyi anlamasıdır. Çin hükümeti hakkında etkili bölümde Mahbubani, Çin Komünist Partisi'nin Çin'i yönetmiş en başarılı hanedan olduğunu ve halkına yaşam kalitesi, yoksulluğun azaltılması ve mutluluk sağlama açısından tarihindeki Çin imparatorlarını geride bıraktığını vurguluyor. Çin Komünist Partisi'nin Çin'de yaygın desteğe sahip olması, Washington'daki sapkınlıktan başka bir şey olarak görülmüyor. Hükümete bağlı Harvard Üniversitesi John F. Kennedy Okulu'ndaki bilim adamları tarafından yayınlanan Demokratik Yönetişim ve Yenilik Kül Merkezi araştırma yazısında, Mahbubani'nin Çin'deki Komünist Parti'ye Çinlilerin desteğine ilişkin açıklamaları kabul görüyor;

“Çin vatandaşlarının hükümete karşı memnuniyeti neredeyse her yerde arttı. Çin vatandaşları, yerel kasaba yetkililerinin davranışları üzerindeki geniş ulusal politikaların etkisinden yola çıkarak hükümeti her zamankinden daha yetenekli ve etkili olarak değerlendiriyor. İlginç bir şekilde, daha yoksul, iç bölgelerdeki daha marjinalleştirilmiş grupların memnuniyet artışlarını bildirme olasılıkları nispeten daha yüksektir.”

Washington'daki kilit oyuncuların Çin'in 1,4 milyar insanının isteklerini görmezden gelmesinin rahatsız edici gerçeği dikkate alındığında, durumun neden korkunç olduğu ortaya çıkıyor. Çin üzerine Amerikan politikaları oluşturuldu ve uygulandı. Mahbubani, Amerika'nın gerçekle yüz yüze gelmesindeki bu tuhaf beceriksizliğini şöyle izah ediyor;

“Amerikalı politikacıların lobi faaliyetlerine ve aşırı Batı ahlâkçılığıyla -hatta Asyalılara karşı ırkçılıkla- kök salmış, 19. yüzyılda ortaya çıkan ırkçı bir renk metaforu. Halkını yanlış temsil eden Batı dünyası için varoluşsal bir tehlike olarak görüldü Doğu Asya.”

Kitabın esas bölümlerinden birinde, rahatsız edici bir gerçek gün ışığına çıkarılırken Mahbubani, Batı'yı liberal demokrasiyi herkese uyan tek yaklaşım ve en iyi yönetim biçimi olarak görmemesi konusunda şiddetle uyarıyor. Batı'da yaygın olan liberal demokratik sistemin Asya'daki birçok toplum tarafından denendiğini ve reddedildiğini, bunun Batı'nın kabul etmesi gereken bir gerçek olduğunu, şimdiye kadar yapamadığı bir şey olduğunu savunuyor.

Ayrıca bu ahlakçı zihniyetin bugün ABD'de baskın düşünce olduğunu, bunun ABD'nin Çin ve daha önemli ölçüde Asya ile işbirliği yapma yeteneğini önemli ölçüde engellediğini belirtiyor. Bu hususta şüphe duyanlar için Amerika'da bu düşüncenin kanıtı, Michelle Obama'nın sözlerinde mevcuttur. 2016'da Phoenix, Arizona'da gerçekleştirilen Hillary Clinton'ın Beyaz Saray yarışmasını destekleyen bir mitingde Obama, tanıştırmalar ve hoş görüşmelerden sonra, sanki evrensel olarak doğruymuş gibi, "kayıt için, demokrasimiz dünya çapında saygı görüyor, ve özgür seçimler dünyadaki liderlerimizi seçmenin en iyi yoludur.”

ABD sınırları dışında yaşayan birçok insan için bu tür ifadeler inanılmaz derecede tuhaf ve kibirli karşılanıyor. Amerikan demokrasisinin “dünya çapında saygı duyulduğu” ve “liderlerimizi seçmenin en iyi yolu olan özgür seçimlerdir” iddiasının, Asya'nın en etkili liderleri ve kabineleri arasında ağız dolusu kahkahadan sersemleşmesine neden olması muhtemeldir. Amerikan tarzı liberal demokrasi ve iyi yönetimin zirvesi olarak özgür seçimler, dünyanın çoğu için norm değildir.

Yine de bu, Çin'in sorunlarının olmadığı anlamına gelmez. Kitap, Amerika'nın sorununun yoğun bir ulusal kibir sisi içinde ilerlediğini, kâr uğruna Çin'i varoluşsal bir tehdit olarak yanlış etiketlediğini ve ülkedeki medyanın çekici manşetlerini gösteriyorsa, bu aynı zamanda Çin'in en önemli sorununun aynı yolda yürüyüş yapma potansiyeli olduğunu da gösterir.

Mahbubani, küresel meselelerde en önemli oyunculardan biri haline gelen Çin'in ihtiyatlı ilerlemesi gerektiği konusunda oldukça pratik öneriler sunuyor. Çin'i daha küçük komşu ülkelere dolaylı olarak veya doğrudan, Çin lehine olan ve ülke içinde siyasi puanlar toplayan şeyler yapmaya zorlamak gibi kısa vadeli kazançların peşine düşmemesi konusunda uyarıyor. Örneğin, Çin'in iddialı "savaşçı kurt " diplomatları, Çin dış politikasında önemli bir değişime işaret etti ve dünyaya Çin'in gerekirse güçlü olabileceğini göstermeyi amaçladı. Bu kurt savaşçılar Çin'in yükselen uluslararası statüsünün sembolü olan Çin sınırları içindeki izleyiciler için Çin'de popülerdi. Ancak, genellikle uluslararası toplum tarafından kötü karşılandı ve Çin'e saygı duymak yerine harap etti.

Çin'in diplomatik iyi niyeti, Çin'in dostlarını yabancılaştırdı ve rakiplerini birleştirdi. Mahbubani'nin buradaki uyarısı hayati önem taşıyor; çünkü ABD “ikinci keman”ı oynamayı hiç deneyimlemediyse, Çin de hiçbir zaman modern zamanlarda ilk oynamayı deneyimlememiştir. Neredeyse her önemli dünya gücünün öğrendiği gibi, aşırı güven genellikle yanlış adımlara yol açar ve bu yanlış adımlar, ideolojik sistemleri veya ekonomik refahları ne olursa olsun, ulusların hızlı çöküşlerine yol açar.

Çin ve özellikle de Britanya İmparatorluğu'na benzer küresel askeri projeksiyon yeteneklerine sahip olan Amerika, İngiltere'nin ikinci sınıf bir dünya gücü haline gelmesiyle sonuçlanan, kendine aşırı güvenerek baş edemeyip kumar oynadığı 1956 Süveyş Krizinden bir şeyler öğrenebilir. Orta Doğu'da azalan askeri kapasitesi ve anlayışı, talihsizliği tetikleyerek İngiliz İmparatorluğu'nun çöküşe sürüklemişti.

Syminton W. Smith

Kaynak: The National İnterest

Haber Ara