Dolar

32,3157

Euro

35,1299

Altın

2.296,83

Bist

9.064,26

'Çin’in ABD derin devletini ele geçirme operasyonu'

‘Biden yönetime geldikten sonra Amerika tüm ekonomisini Çin’in yükselmekte olan teknolojik gücüne karşı açılacak savaşta başarılı olabilmesi için örgütlemeye başladı’ diyen Serdar Turgut, Amerikan ekonomisinin başta teknoloji olmak üzere tüm sektörlerini Çin ekonomisine karşı harekete geçirdiğini kaydetti. Turgut’un Habertürk’te yayınlanan ‘21'inci Yüzyıl'ın yaklaşan 'Büyük Savaş'ı’ başlıklı yazısı…

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-16 18:28:00

'Çin’in ABD derin devletini ele geçirme operasyonu'

DEVLET ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Bu yeniden örgütlenmenin teknoloji sektöründe Çin'in hamleleri de göz önüne alınarak nasıl yapılacağını otaya koymak için Google'ın eski yönetim başkanı Eric Schmidt'in başında olduğu bir komisyon kuruldu.

Geçen ay Kongre'de yaptığı konuşmasında Eric Schmidt "Teknoloji alanında Çin'in yarattığı tehdit bir ulusal kriz haline dönüşmek üzere" demişti.

Çin'e karşı devlete hedefler ve planlar çıkaracak olan bu komisyonda Eric Schmidt dışında Oracle şirketinin yönetim kurulu başkanı Safra Catz, Microsoft'un bilimsel çalışmalar bölümünün başındaki Eric Horvitz, Amazon'un web hizmetleri bölümünün başı olan ve bu yıl içinde yönetim kurulu başkanı olacak Andy Jassy, Google bulut servisleri bölümünün başı Andrew Moore da var. Komisyon devlete ilk tavsiyesi olarak 2026 yılına gelindiğinde ‘yapay zeka' (AI) araştırması ve geliştirilmesi için 32 milyar dolar harcama yapılması gerektiğini bildirdi.

Biden başkanlığındaki Beyaz Saray'ın kendisini Çin'e karşı açılmış olan ekonomik savaşın koordinesine adadığı görülüyor. Schmidt'in başkanlığındaki komisyonun 15 üyesinden birisi olan Jason Matheny'in çok yakında Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi'nin başına geçip teknoloji dalında devlet ile özel sektör arasındaki Çin'e karşı işbirliğini koordine edeceği de biliniyor

ÇİN'İN ABD DERİN DEVLETİNİ İÇİNDEN ELE GEÇİRME OPERASYONU

Amerika'ya karşı büyük ekonomik savaşa Çin de hazırlanıyor ama buna hazırlanırken tabii ki boş da durmuyor.

Çin'in Amerikan derin devletini en hassas noktasından kontrol altına alma amaçlı operasyonunu tam anlatabilmem için ilk önce bazı konulara girmem gerekiyor.

Georgetown Üniversitesi hem Washington'un hem de Amerika'nın en önemli üniversitelerinden birisidir.

Amerika'nın dış politika ve ulusal güvenlik camiasının elitleri bu üniversitenin mezunları arasından seçilir. Georgetown, Amerikan devletinin en hassas görevleri için insanlar yetiştirmesi ile bilinir. Özelikle istihbarat servisleri bu üniversiteden adam almayı çok severler.

Hatırlayın Putin'in Ortadoğu danışmanı Naumkin, Suriye için hazırladığı Kamışlı modelini Amerika'ya anlatmak için bu üniversitede düzenlenen davetliler dışında herkese kapalı yemekli toplantıyı tercih etmişti.

Çin bu üniversiteyi bir operasyonun hedefi haline getirmiş gözüküyor.

2016 yılında Georgetown ‘Global Meseleler Üzerine Amerika-Çin Diyaloğu' adını verdiği bir eğitim programı başlattı.

Çin ve Komünist Partisi ile çok yakın bağlantıları olduğu tespit edilen bir Tayland şirketi bu programa 10 milyon dolarlık bir bağış yaptı ve programın en büyük destekçisi oldu.

Ayrıca programa 'Spring Breeze' adlı merkezi Bangkok'ta bulunan Komünist Parti bağlantılı bir vakıftan da para geldiği belirtilmesine rağmen üniversite yetkilileri bütçeyi açıklamaktan kaçınıyorlar.

Amerikan devletinin eğitimden sorumlu birimleri geçtiğimiz Ekim ayında bir rapor hazırlayarak üniversiteye akıtılan paraların arkasında Çin Komünist Partisi'nin bulunduğunu belirtip bunun yaratığı tehlikeye dikkat çektiler.

Aynı rapora göre bu paraların arkasında Çin devletinin 'Birleşik Cephe Çalışmaları' birimi bulunuyor. Bu birimin ‘global düzeyde yandaşları Maoist hedefler yönüne mobilize etme' görevi olduğu da biliniyor.

Georgetown Üniversitesi'nde çok sayıda Çin Komünist Parti bağlantılı olduğu sanılan öğrenci de bulunduğundan bu gelişmelerin bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturacağı tartışmaları başladı.

Washington Post'ta Josh Rogin'in yazdığına göre Cumhuriyetçi temsilci Mike Gallagher eğitim bakanına yazdığı 30 Kasım tarihli mektupta üniversite ile bağlantılı olanların Çin Komünist Partisi ile ilişkilerine dikkat çekti ve bunun soruşturulmasını istedi.

ESKİ İSTİHBARATÇI PROGRAMIN BAŞINDA

Üniversitenin Çin parasıyla başlatılan programının başında Dennis Wilder bulunuyor. Wilder, George Bush'un ulusal güvenlik konseyinde çalışmış ve Obama'ya her sabah sunulan güvenlik brifinglerin de yazarı olan bir eski istihbaratçı. Bu aralar Çin ile ABD arasının iyileştirilmesi üzerine global düzeyde konferanslar vermekte olan Wilder'in de Çin'in etkisi altına girip girmediği şu anda net bilinemiyor. Ama bunun da özelikle iki ülke arasında ekonomik savaşın yaklaştığı bu dönemde Amerikan istihbaratı tarafından yakından takip edileceğini görmek o kadar da zor değil.

Haber Ara