Dolar

32,4904

Euro

34,5563

Altın

2.495,71

Bist

9.548,09

Çin ile Vietnam arasında yakın ilişki

Vietnam'la yakın bir temasta bulunan Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping, güçlü işbirliği ve güvenin iki ülkeye de yardımcı olacağını söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 16:54:59

Çin ile Vietnam arasında yakın ilişki

AA'nın haberine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Vietnam'da, karşılıklı güven ve işbirliği çağrısında bulundu.

Şi, iki günlük ziyaretinin son gününde, gençlere hitaben yaptığı konuşmada, güçlü işbirliği ve güvenin iki ülkeye de yardımcı olacağını söyledi.

Dünyanın ve bölgenin karmaşık bir değişimden geçtiğini belirten Şi, "Çin ve Vietnam, hem zorluklarla hem de fırsatlarla karşı karşıya. Her iki tarafın da ortak kalkınmayı hızlandıracak şekilde dostluk, karşılıklı güven ve işbirliğini güçlendirmesi gerekir" diye konuştu.

Çin'in güçlü olmak için hegemonya kuran bir ülke olmayı reddettiğini söyleyen Şi, "Çin, Vietnam dahil tüm komşularıyla işbirliğini, etkileşimi ve ortak çalışmayı artırmaya, sosyalist ülkelere yakın bir yoldaş, gelişmiş ülkelere de güvenilir bir dost olmaya kararlıdır" ifadelerini kullandı.

Çinlilerin "kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" görüşünü savunduğunu dile getiren Şi'nin, tüm bölge üzerinde etki kurmayacaklarını vurgulayarak, kaygıları hafifletti.

Şi, ülkeyi ziyaret eden yabancı devlet başkanlarının nadiren hitap ettiği Vietnam Meclisindeki konuşmasında da her iki ülkenin, denizler konusundaki anlaşmazlıklarının üstesinden gelmek için üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

"Komşular, tıpkı sevdiklerine olduğu gibi birbirlerine de iyi dileklerde bulunmalı" şeklindeki eski bir Çin deyişine atıfta bulunan Şi, "Komşuların tartışması çok normal ancak iki taraf da ilişkilerin genel çıkarlarını unutmamalı ve dostça müzakereler yoluyla anlaşmazlıkları gidermeli. İlişkilerimizin doğru yoldan sapmasına engel olmalıyız" dedi.

Açıklanan ortak bildiride, iki ülkenin, denizler üzerindeki anlaşmazlıklarının giderilmesi, tartışmaların uzatılmaması, ortaya çıkan ihtilaflı konuların zamanında düzgünce ele alınması, Hanoi yönetiminin Doğu Denizi olarak adlandırdığı Güney Çin Denizi ve Vietnam-Çin ilişkilerinde barış ve istikrarın sağlanması konularında uzlaştığı belirtildi.

Güney Çin Denizi'ndeki bölgesel anlaşmazlıklarından dolayı ilişkileri gerilen Çin ve Vietnam'ın, ticaret hacmi geçen yıl 58 milyar dolara ulaşmıştı.

İlişkilerin onarılması amacıyla, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong nisanda Çin'i ziyaret etmişti.

Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 2014 Mayıs'ta dev bir petrol platformu kurmasının ardından, iki ülke gemileri arasında "tazyikli su savaşı" yaşanmıştı. Çin'in petrol platformu kurmasına öfkelenen Vietnamlı gruplar, ülkenin güneyinde Çin'e ait olduğunu zannettikleri en az 15 fabrikayı ateşe vermişti ancak yetkililer fabrikaların Tayvan ve Güney Kore'ye ait olduğunu açıklamıştı.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar inşa etmekle suçlanıyor.

Haber Ara