Dolar

32,3297

Euro

35,0436

Altın

2.280,79

Bist

8.993,96

Çin'e gece yarısı telefon trafiğiyle ayak bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin gerçekleştireceği iki günlük resmi ziyaret için Pekin'e geldi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-29 10:12:10

Çin'e gece yarısı telefon trafiğiyle ayak bastı

Ajansların haberine göre, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ilk görüşme Erdoğan'ın Pekin Uluslararası Havalimanı'na indiği sırada Ürdün Kralı Abdullah bin Hüseyin ile gerçekleşti. Görüşmenin ardından havalimanından yerel saatle gece 02.00 civarında Pekin'e konaklayacağı otele geçen Erdoğan, ikinci telefon görüşmesini İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile yaptı. Türkiye'nin düzenlediği operasyonlara ilişkin olarak Renzi'ye bilgi veren Erdoğan, "Esad görevde kaldığı müddetçe Suriye'ye istikrar gelmeyeceğini" ifade etti.

İtalya Başbakanı'yla görüşmede, Mısır ve Libya'daki idam kararlarının da gündeme geldiği öğrenildi. Renzi'nin "İtalya olarak idam cezalarına karşı olduklarını" ifade ettiği, Erdoğan'ın ise "idam kararlarından vazgeçilmesi için uluslararası toplumun gerekli duyarlılığı sergilemesi gerektiğini vurguladığı" belirtildi.

ÇKP'NİN ÜST DÜZEY ÜÇ YETKİLİSİYLE GÖRÜŞECEK

Erdoğan, bugün Çin Komünist Partisi hiyerarşisi içindeki en üst düzey üç yetkiliyle resmi görüşmeler gerçekleştirecek. İlk görüşme Pekin'in merkezinde yer alan Halk Sarayı'nda Başbakan Li Keqiang ile yapılacak. Görüşmede öncelikle ekonomi, ticaret ve yatırım gibi konuların gündeme gelecek. Bu çerçevede, özellikle Pekin yönetiminin ortaya koyduğu İpek Yolu'nu canlandırma hedefi doğrultusunda işbirliğinin konuşulacağı tahmin ediliyor.

UYGUR SORUNU GÜNDEME GELECEK

Erdoğan, yine aynı binada Ulusal Halk Kongresi Başkanı Zhang Dejiang ile görüştükten sonra, mevkidaşı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping tarafından resmi törenle karşılanacak. Taraflar törenin ardından heyetler arası görüşmeye oturacak. Görüşmede, Suriye ve Irak'taki son gelişmelerin yanı sıra, Uygur sorunun da konuşulması bekleniyor.

Haber Ara