Dolar

32,3668

Euro

34,9731

Altın

2.326,11

Bist

9.089,43

Çin'den Tayvan'a: Niyetini açıkla!

Çin, Tayvan'dan iki yaka ilişkilerinde açıkça niyetini göstermesini talep etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-25 17:33:47

Çin'den Tayvan'a: Niyetini açıkla!

Tayvan'ın yeni liderinin başkanlık yemin töreni sırasında Çin'in "kırmızı çizgisi" olan "1992 Mutabakatı" ifadesini kullanmaktan çekinmesi üzerine Pekin'den "niyetinizi açıklayın" çıkışı geldi.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Ma Şiaoguang, düzenlediği basın toplantısında, Tayvan'ın yeni lideri Tsai Ing-wen'ın iki yaka ilişkilerindeki duruşunu netliğe kavuşturması gerektiğini söyledi.

Ma Şiaoguang yaptığı açıklamada, Tayvan'ın, taraflar arasındaki ilişkilerde tarihi gelişmelerin gözden geçirmesini ve uygulanabilir bir eylem ile bu meseleyi netleştirmesini istedi.

Bu sorunun cevaplanması ve cevap vermekten kaçınılmaması gerektiğine işaret eden Ma, Çin'in ve Tayvan'ın "tek Çin" ilkesi bünyesinde olduğunu karşılıklı iki yaka ilişkilerinin devletlerarası ilişkisi olmadığının altını çizdi.

Başkanlık yemin töreni sonrası Tsai'nin konuşmasında, Pekin yönetiminin "kırmızı çizgisi" olan "1992 Mutabakatı" ifadesini kullanmaktan çekinmesi Çin tarafından tepkiyle karşılanmış ve Çin'in ülke egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruma iradesinin değişmediği vurgulanmıştı.

Pekin yönetimi, bağımsızlık yanlısı DPP'nin seçim zaferinin ardından da Tayvan'ın bağımsızlığına kesinlikle karşı olduklarının ve "tek Çin" ilkesinde olağan durumun değişmeyeceğinin altını çizmişti. Pekin'in, "Gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyiz" açıklamasına karşılık Tsai, "Seçim sonuçlarına saygılı olunması" çağrısında bulunmuştu.

Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki Kuomin Tang (KMT) taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçileri adaya kaçmış ve milliyetçi Çin olarak da bilinen Tayvan'ı kurmuştu. Ancak Çin'in ana kesimi Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu savunmuştu.​

 

Haber Ara