Dolar

32,3746

Euro

34,9953

Altın

2.324,31

Bist

9.079,97

Çin'den kaçan Kazak genç Ukrayna'da tutuklandı

Doğu Türkistanlı Kazak genç Ersin Erkin (23) ÇKP baskısı altındaki Doğu Türkistan’dan kaçarak Kazakistan üzerinden Almanya’ya gitmeye çalışırken Ukrayna polisi tarafından tutuklanıp sınır karakolunda gözaltına alındı. Tutuklanan Kazak Türkü mahkemeye çıkartılırken, Çin’e iade edilme kararı ile karşı karşıya olduğu öğrenildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-15 17:19:07

Çin'den kaçan Kazak genç Ukrayna'da tutuklandı

ABD müdahalesi

Çin'in Doğu Türkistan'daki insanlık dışı uygulamalarından ve zulümlerinden kaçan, Doğu Türkistan'ın Gulca vilayeti Ciliyüzü köyünden olan 23 Yaşındaki Kazak genci Ersin Erkin'in, geçen ay siyasi sığınma talebinde bulunmak için Kazakistan üzerinden önce Ukrayna ve Polonya, sonra da Almanya'ya gitmek isterken beklenmedik bir şekilde 11 Ekim 2020'de Ukrayna polisi tarafından tutuklanıp sınır karakoluna götürüldüğü bildirildi. ABD'nin müdahalesi sonrasında Ukrayna devletinin Kazak genci sınır dışı etmeme sözü verdiği öğrenildi.

Deutsche Welle'nin 12 Kasım 2020 tarihindeki haberine göre halen Ukrayna'da tutuklu bulunan Kazak gencin tutuklandıktan 4 gün sonra mahkemeye çıkarılarak Çin'e iade edilmesi kararı verilmesi üzerine, Kazakistan merkezli Atayurt İnsan Hakları Örgütü yetkilisi Serikzhan Bilash Ukrayna polisiyle irtibata geçti. Ersin'in Çin'e iade edilmesi halinde hayati tehlikeye gireceğini ve bu gerçekleşirse Ukrayna'nın uluslararası toplumdan baskı göreceğini bildirdiği aktarıldı.

Edinilen bilgilere göre Serikzhan Bilash'un iletişime geçtiği polis memurunun Ersin'in Çin'e dönmeyi kabul ettiğini söyleyerek iletişimin kesildiği belirtilirken Kazak gencin başkalarıyla iletişim kurmaktan men edildiği iddia ediliyor.

Ersin Erkin'in akıbetiyle ilgili endişeler artarken sığınabileceği güvenli ülkelerden ve uluslararası toplumdan yardım bekleniyor.

QHA

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara