Dolar

32,5670

Euro

35,0242

Altın

2.428,02

Bist

9.722,09

Çin’den Japonya’ya ‘savaş' suçlaması

Çin medyası, Japonya'nın füze sistemlerini yerleştirerek savaş hazırlığında olduğunu belirtildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-16 02:08:40

Çin’den Japonya’ya ‘savaş' suçlaması

Ajanslarda yer alan habere göre; Çin medyası, Japonya'nın savunma programı kapsamında tartışmalı adalar dahil ülkenin uzak bölgelerini korumak için yeni füze sistemleri yerleştirme niyetini, Tokyo'nun muhtemel bir savaş hazırlığı olarak nitelendirdi.

Japonya'nın 2023 yılına kadar Sakisima ada takımlarına, 300 km menzile sahip ‘karadan gemiye' füzelerinin yerleştirilebileceği bildiriliyor. Bu menzilin, Çin'le tartışma konusu olan Senkaku adasının korunması için yeterli olduğu ifade edilirken Kuzeydoğu Asya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Da Zhigang, menzili 300 km olan füzelerin Çin'in kıyı bölgelerini hedef alabileceğini söyledi. 

Çin Dışişleri Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü çalışanı Prof. Zhuo Yongsheng ise belirtilen menzilin gerçek olmasınnın Japonya'nın acımasız mücadeleye hazır olduğu anlamına geldiğini belirterek, “Bu füzeler, menzil konusunda Rus yapımı S-300'ü geçebilir. Üstelik Japon sistemleri Çin'in mevcut füze sistemlerine göre daha kusursuz olacak” dedi. 

Bu haberi Japon bloggerlar da eleştirdi, ama farklı bir konumdan. Bloglarda, “2023'te mi? Yani 7 yıl sonra mı? Geç değil mi? Çinliler beklemeyecek…”, “ABD'den benzer sistemler almak daha hızlı olur” veya “Doğrudan Senkaku adalarına yerleştirilirse iyi olmaz mı?” gibi yorumlara yer verildi.

ADALAR ÇATIŞMA BÖLGESİNE DÖNÜŞECEK Mİ?

Pasifik'teki tartışmalı adaların Japonya ve Çin arasında silahlı çatışma bölgesine dönüşmesi ihtimalini değerlendiren Rus askeri uzman Vladislav Şurıgin de şunları söyledi:

“Aslında Japonya, Çin'le savaşa ilgi duymuyor. Öncelikle, iki ülke sıkı ekonomik ilişkilerle birbirine bağlı ve birbirine bağımlı. Çatışma, son 10 küsur yıldır zorluklar yaşayan Japon ekonomisi için büyük sonuçlara yol açar. Enerji açısından da Japonya, tsunami ve Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kazadan sonra tam olarak kendine gelemedi. Bu yüzden ülke sakin ve varlıklı yıllara ihtiyaç duyuyor.

‘JAPONYA SALDIRI GÜCÜNE SAHİP DEĞİL'

Ayrıca, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri saldırı potansiyeline sahip değil. Modern ve sayıca çok olmasına rağmen Japon Deniz Kuvvetleri ve indirme birliklerine ne de bu adaları ülkeye bağlayacak saldırı gücüne sahip. Yani Öz Savunma Kuvvetleri, en azından bu aşamada, ciddi yayılma yürütmeye hazır değil. Çin ise uzun zaman önce önceliklerini açıkladı. Asya-Pasifik Bölgesi'nde lider olmak ve eski jeopolitik rakibi olan Japonya'yı sıkıştırmak istiyor. Ama Çin, Japonya'nın arkasında güçlü ordusuyla ABD'nin durduğunu çok iyi anlıyor. ABD'nin bu bölgede kendi çıkarları var. Askeri açıdan bu çok daha ciddi bir rakip”.

ABD BOMBARDIMAN UÇAKLARI ÇİN'E MESAJ MI? 

ABD Savunma Bakanlığı, ağustos başlarında Guam Üssü'ne B-1B Lancer stratejik bombardıman uçaklarını göndermişti. Neden olarak, Kuzey Kore'nin füze denemeleri gösterilse de bu adımın Çin'e bir uyarı olabileceği belirtilmişti. Diğer taraftan Japonya, uzak adaları koruma düzeyini artırma projesini 2013'te ulusal güvenlik programına dahil etmişti. 2016 yılına kadar 500 kilometre menzile sahip balistik füzelerin geliştirilmesi planlanıyordu. Ancak bu tür çalışmaların Japon Anayasası'nın 9. maddesine zıt olabileceği korkusuyla bu fikirden vazgeçilmişti.

Haber Ara