Dolar

32,3569

Euro

34,9550

Altın

2.320,17

Bist

9.079,97

Çin'den İran'a 280 milyar dolarlık yatırım

ABD'nin yaptırımlarla hedef aldığı İran petrol ve doğalgaz sektörüne, Çin hükümeti 280 milyar dolarlık yatırım yapacak. Ayrıca İran'ın ulaştırma ve teknoloji altyapısı da yenileyecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-11 14:48:41

Çin'den İran'a 280 milyar dolarlık yatırım

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Middle East Monitor'un Petroleum Economist dergisinden aktardığına göre Çin, ABD'nin yaptırımlarından etkilenen İran'ın petrol, gaz ve petrokimya sektörlerine 280 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Dergi, İran Petrol Bakanlığı ile bağlantılı üst düzey bir kaynaktan alıntı yaparak, bu devasa yatırımın iki ülke arasında yeni bir anlaşma için kilit nokta olacağını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ağustos ayının sonunda Çin'e yaptığı ziyarette iki ülke arasında 2016'da sona eren stratejik kapsamlı ortaklık anlaşması için yeni bri yol haritası konusunda istişarelerde bulunmuştu.

SANAYİ ALTYAPISI İÇİN 120 MİLYAR DOLAR

Dergiye göre, Pekin ayrıca İran'ın petrol sektörüne ve sanayi altyapısına 120 milyar dolar yatırım sözü verdi. Bu büyük miktar, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ilk beş yılında iletilecek.

TEKNOLOJİ ve PERSONEL DESTEĞİ

Buna karşılık İran, Çinli şirketlere petrol ve gaz sahalarını geliştirme amacıyla teknoloji ve personel tedariki dahil olmak üzere tüm petrokimya ihalelerine katılma hakkı verecek.

ÖDEME ERTELENEBİLECEK

Anlaşma aynı zamanda Çin'in petrol, gaz ve petrokimya ürünlerini düşük fiyatlardan satın almasına izin veriyor. Ödemeler Çin ulusal para birimi (Yuan) veya Pekin'in kar ettiği diğer "kolay para birimleriyle" yapılabilecek.

Kaynağa göre, bu anlaşma Çin'e İran'dan gelen tüm petrol, gaz ve petrokimya ürünlerinde yaklaşık yüzde 32'lik bir indirim sağlıyor.

GÜVENLİK KONUSU

Bu adım, Çin projelerini ve İran'dan Çin'e yapılacak doğal gaz veya petrokimya ihracatını güvence altına almak için İran topraklarında 5 bin kadar Çinli güvenlik görevlisinin konuşlandırılmasını da içerecek.

Ayrıca Tahran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi olan Pekin'le olan ortaklığını güçlendirmesini ve Çin'in hacmini artırma onayına ek olarak, en büyük petrol ve doğal gaz alanlarının üçünde üretim seviyesinin yükseltmesini sağlayacak.

Kaynak, yeni anlaşmanın ana noktalarının kamuya duyurulmayacağını, ancak dünyanın petrol ve gaz sektörlerinde güç dengesinde önemli bir değişiklik olduğunu vurguladı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara