Dolar

32,3668

Euro

34,9408

Altın

2.325,85

Bist

9.123,44

Çin’den, ‘göz boyama’ reklamı!

Çin hükümeti, son günlerde işgal altında bulundurduğu Doğu Türkistan’da bulunan Müslüman gözaltı merkezlerinin iyi görünmesini sağlamak için Facebook'ta reklamlara başladı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-24 11:47:10

Çin’den, ‘göz boyama’ reklamı!

Çin hükümeti, son günlerde işgal altında bulundurduğu Doğu Türkistan'da bulunan Müslüman gözaltı merkezlerinin iyi görünmesini sağlamak için Facebook'ta reklamlara başladı.

Dünya kamuoyununda yükselen tepkileri önlemek için harekete geçen Çin'de devlete ait medya kuruluşları yurtdışında propagandalarını genişleterek Facebook'ta reklamlara başladı. Bu reklamlarda uluslararası insan hakları ihlalleri kurumlarının Doğu Türkistan Müslüman gözaltı kamplarındaki raporlarının yanlış olduğunu göstermeye çalışıyorlar.

Son günlerde Facebook'ta üç reklam yayınlandı. Tutukluların bu kamplardaki başarısının öyküsünün anlatıldığı ve bu merkezlerin insanların dini inançlarına müdahale etme niyetinde olmadığı iddia edildi.

Diğer bir iddia ise eğer bu merkezler daha erken kurulmuş olsaydı daha az şiddet içeren saldırılar olacağı iddia edildi. Ayrıca Facebook'ta alt yazılı bir video yayınlandı.
Altyazıda şöyle yazmaktadır: Xinjiang (Doğu Türkistan) merkezinde tutulan Müslümanlar umutla gelecekte mezun olacaklar. Bu videoda, tutukluların kitap ciltleme veya ekmek pişirme konusundaki becerilerini gösterilmektedir. Ayrıca sınıfta ping pong oynayan Uygur Müslümanlarının görüntüleride yer almaktadır.

Bu arada Twitter, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çinli hükümeti kamu kuruluşlarının gönderdiği reklamları bağımsız değerlendirme ekibinin gözetimi olmadan yayınlamayacağını söyledi.

Çin'in kuzeybatısındaki Dogu Türkistan eyaletindeki Uygur azınlıklar ve diğer Müslüman azınlıklardan bir milyondan fazla Müslüman, Çin hükümetinin eğitim merkezleri olarak adlandırdığı  gözaltı kamplarında tutulmaktadır.

Uluslararası örgütler defalarca Çin hükümetinin bu azınlığına yönelik insanlık dışı muamelelerini eleştirdi.

Haber Ara