Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

Çin'den Filistin'e 15 milyon dolar yardım sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Filistin'e 15 milyon dolar yardım yapma sözü verdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-11 11:43:41

Çin'den Filistin'e 15 milyon dolar yardım sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Beijing'deki Çin-Arap Devletleri İşbirliği Forumu'nda (CASCF) Filistin'e 15 milyon dolar yardım yapma sözü verdi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad al-Maliki ise Filistin-Çin ilişkilerinin büyüdüğüne değinerek “Bu Filistin'in barış sürecini desteklemedeki duruşunu teyit etmek için bir şans” dedi. Dışişleri bakanı aynı zamanda Çin'in gelecekte Filistin devletinin kurulmasında vereceği desteğe yönelik arzusunu dile getirdi. Xi'nin ise politika, ekonomik, gelişim ve eğitim alanındaki katkılarını övdü.

Şi Cinping, Arap devletlerinin temsilcileriyle Çin hükümetinin Orta Doğu'da gelişimi desteklemek için mali destek adımları attığını belirtti.

FİLİSTİN, AFRİKA VE AVRUPA ARASINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Forum öncesinde Filistin Dışişleri Bakanı Maliki CASCF'nin önemine değinerek bunun “hayli önemli” olduğunu Çin ve Arap dünyası arasında işbirliği ve koordinasyonu etkin bir şekilde ilerlettiğini dile getirdi. Maliki ayrıca Filistin'in Çin'in “Kemer ve Yol Girişimi” projesinde Afrika ve Avrupa'yı birbirine bağlayan bir pota olmaya başladığından bu alanda önemli bir rol oynayacağını da ifade etti.

Xinhua Ajansı'na konuşan Maliki, Arap milletleri ve Çin arasında CASCF'nin ticari değişimlerde yükselişi etkilediğini, 2004'te açılış forumundaki 37 milyar dolardan 2017'de 191 milyar dolara çıktığını belirtti.

ÇİN-ARAP TİCARETİNİ 600 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK İSTİYORLAR

Maliki, “Düzenli olarak CASCF'nin organize edilmesi Çin-Arap ilişkilerinin ileriye dönük ticari ve ticari olmayan yönlerden gelişmesine yol açıyor” diye ekledi. “Çin'in Kemer ve Yol Girişimi projesi kapsamında her iki tarafın da ticari seviyeyi 600 milyar dolara yükseltme isteğini takip ettik” diye konuştu.

Çin halihazırda Arap ülkelerinin ikinci büyük ticari ortağı ve 22 civarında Arap Ligi üyesi ülke Çin'le diplomatik ilişkiler kurmuş durumda.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara