Dolar

32,5610

Euro

34,6876

Altın

2.491,36

Bist

9.524,59

Çin'den Asya ülkelerine uyarı: ABD'nin bölgedeki stratejisine karşı tetikte olmalıyız

Çin hükümetinin üst düzey diplomatı Devlet Konsey Üyesi Wang Yi, Asya ülkelerini ABD stratejisinin Güney Çin Denizi ve bölgenin diğer bölgelerindeki jeopolitik rekabeti artırma riski konusunda 'tetikte' olmaya çağırdı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-13 13:15:49

Çin'den Asya ülkelerine uyarı: ABD'nin bölgedeki stratejisine karşı tetikte olmalıyız

Wang, Malezya dışişleri bakanı ile yaptığı ortak basın toplantısında, Pekin ve Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyelerinin Güney Çin Denizi'ndeki “dış kaynaklı karışıklığı” ortadan kaldırmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Güney Çin Denizi'nde risk ve gerilim

Güneydoğu Asya turunda olan Wang, "Biz (Çin ve Malezya), Güney Çin Denizi'nin savaş gemileriyle dolu büyük güç güreşleri için bir zemin olmaması gerektiği görüşündeyiz. Çin ve ASEAN, tam kapasite ve bilgeliğin yanı sıra (Güney Çin Denizi'nde) barış ve huzuru sürdürme sorumluluğuna sahiptir" dedi.

Malezya Dışişleri Bakanı Hishammuddin Hüseyin ise, Güney Çin Denizi üzerindeki anlaşmazlıkların bölgesel diyalog yoluyla barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yıllardır Güney Çin Denizi'ndeki diğer kıyı devletleriyle deniz ihtilaflarına kilitlenmiş olan Çin, son aylarda stratejik su yolunun tartışmalı kısımlarında askeri alanda tatbikatlar düzenlerken, Washington Çin'i bir "deniz imparatorluğu" inşa etmeye çalışmakla suçladı.

Wang, Washington'un ABD'yi bölgede güvenilir bir ortak olarak göstermeyi amaçlayan "Hint-Pasifik" stratejisini Doğu Asya için bir "güvenlik riski" olarak nitelendirdi.

Wang, "Onun peşinde olduğu şey, eski moda soğuk savaş zihniyetinin tamtamcılığını yapmak, farklı gruplar ve bloklar arasında jeopolitik rekabeti körüklemek" dedi.

"Tüm tarafların bunu açıkça gördüğüne ve buna karşı tetikte olacağına inanıyorum."

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo daha önce Washington'un hiçbir ülkenin hakimiyetinde olmadığı "özgür ve açık" bir Asya istediğini söylemişti.

Öte yandan Hishammuddin, Çin'in 2023 yılına kadar 1.7 milyon ton hurma yağı satın almayı taahhüt ettiğini ve sürdürülebilir şekilde üretilen Malezya hurma yağının artan sevkiyatlarını teşvik etme sözü verdiğini söyledi.

Reuters

Haber Ara