Dolar

32,5281

Euro

34,7969

Altın

2.425,49

Bist

9.717,54

Çin'de yeni virüs! 30'dan fazla kişi karantinada!

Global Times gazetesi Çin'de hatanavirüs nedeniyle bir kişinin öldüğünü ve bu kapsamda 30'dan fazla kişinin karantinaya alındığını yazdı. Hatanavirüs insandan insana geçmiyor. Virüsün kemirgen hayvanlardan insanlara geçtiği belirtiliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-24 14:26:54

Çin'de yeni virüs! 30'dan fazla kişi karantinada!

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Corona virüsü şimdiye dek küresel ölçekte 17 bini aşkın kişinin ölümüne yol açarken, Çin'den yeni bri virüs haberi geldi.

HATANAVİRÜSTEN BİR KİŞİ ÖLDÜ

Çin'in Global Times gazetesi, Yunnan eyaletinin Shandong kentinde adını açıklamadığı bir adamın işe giderken otobüste hayatını kaybettiğini yazdı.

Adamda kemirgen hayvanlardan insana geçtiği bilinen hatanavirüs tespit edildi. 

Otobüste bulunan 30'dan fazla yolcuda da test pozitif çıktı ve yolcular karantinaya alındı.

HATANAVİRÜS NEDİR?

Mepanews'te yer alan habere göre Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi'nde yer alan bilgilere göre, Bunyaviridae ailesinden bir RNA virüsü olan Hantavirüs, ilk görüldüğü yer Güney Kore'deki Hantaan nehri kıyıları.

Virüsun yol açtığı kanamalı ateşle seyreden Renal Sendrom (HFRS) daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülürken, pulmoner sendroma (HPS) neden olan tipi daha çok Amerika kıtasında görülmektedir.

KENE İLE BULAŞAN VİRÜS DE BU AİLEYE MENSUP

Geçen yıllarda ülkemizde ortaya çıkan, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin etkeni olan nairovirüs de yine bunyaviridae ailesindendir.

HATANAVİRÜS NASIL BULAŞIYOR?

Fareler ve diğer bazı kemirgenlerin hantavirüs taşıyıcısı olduğu biliniyor. Viruslar en yoğun olarak hayvanın dalak, böbrek ve daha çok da akciğerlerinde yerleşir. Virusu taşıyan asemptomatik kemiricilerin idrarı, dışkısı ve sekresyonları çevreyi ve ortam havasını enfekte edebilir.

İnsana bulaş yolunun özellikle enfekte kemirgenlerinin virüs bulaşlı çıkartılarının, solunması aracılığıyla olduğu düşünülmektedir.

Hantavirüsün inek, tavuk gibi çiftlik hayvanları veya kedi, köpek gibi ev hayvanları tarafından taşınmazlar, ancak bu hayvanlar kemiricilerle temas halindeyseler onların çıkartılarını taşıyarak aracılık yapabilirler.

Haber Ara