Dolar

32,5917

Euro

34,8467

Altın

2.496,92

Bist

9.623,11

Çin'de, Trump’ın yaptırımlarından muzdarip ABD şirketleri

Çin'de faaliyet gösteren ABD şirketlerinin yüzde 60'ından fazlası, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından kötü etkilendiklerini söylüyor.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-14 12:40:11

Çin'de, Trump’ın yaptırımlarından muzdarip ABD şirketleri

TIMETURK | ÇEVİRİ

Çin'de faaliyet gösteren ABD şirketlerinin yüzde 60'ından fazlası, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından kötü etkilendiklerini belirtiyor.

LesechosPekin muhabiri Frédéric Schaeffer, makalesinde Çin'deki ticaret savaşlarını şu şekilde aktarıyor:

Çin'de faaliyet gösteren Amerikan şirketleri, ABD'nin Çin'e, ticari anlaşmazlıklarla ilgili görüşmeleri yeniden başlatmak istemesine inanmak istiyor. Zira ABD ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar onların ticari faaliyetleri üzerinde çok kötü sonuçlar doğmasına sebep oluyor.

WASHINGTON VE PEKİN'İN SAVAŞ BALTALARINI GÖMMELERİ İŞE YARAR MI?

Çin'deki Amerikan Ticaret Odası tarafından yapılan bir ankete göre, Çin'de faaliyet gösteren ABD şirketlerinin yüzde 60'ından fazlası, ABD ve Çin yaptırımlarından dolayı 50 milyar dolarlık ihracat hacminin de etkilendiğini söylüyor.

432 üye şirket üzerinde yapılan araştırmada, Amerikan şirketlerinin hem Çin'in ekonomisine zarar vermek için yapılan ABD gümrük tarifelerinden hem de Çin'in misillemelerinden dolayı çok kötü durumda olduklarını ortaya koyuyor.

Bu ticari gerilimlerin yarattığı belirsizlikten dolayı, ABD şirketlerinin neredeyse üçte biri (% 31) yatırım kararlarını ertelemeyi ya da iptal etmeyi düşünüyor.

Ayrıca, ankete katılan şirketlerin% 50,8'i anlaşmazlıklar nedeniyle karlarında bir düşüş beklerken,% 47,1'i daha yüksek maliyetler oluşacağını düşünerek, bu durumu kaygıyla bekliyor ve hazırlanmaya çalışıyorlar.

Bu finansal etkilere ek olarak, ABD şirketleri Çin'in onlara karşı uygulayabileceği misilleme önlemleri konusunda endişeli.

Çin'de bulunan Avrupalı şirketler gidişatı endişe içinde yakından takip ediyor olsalar da, kendileri için olayların fazla bir etkisinin olmadığını söyleyebiliyorlar. Fakat Avrupa Ticaret Odası tarafından yürütülen bir ankette, ankete katılan üyelerinin % 17'sinin hala Çin'de yapmayı düşündükleri yatırımları askıya aldıklarını gördüler.

 

Haber Ara