Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Çin'de muhalif avukat hakim karşısına çıktı

Çin'de muhalif avukat hakim karşısına çıktı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 15:54:29

Çin'de muhalif avukat hakim karşısına çıktı
Çin'in özellikle etnik azınlıklara uyguladığı politikaları eleştirmekten göz altına alınan Çinli aktivist avukatın, mahkemeye çıktığı bildirildi.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre, Çin'in Twitter'ı olarak bilinen sosyal paylaşım sitesi Weibo hesabı üzerinden Çin Komünist Partisi'nin etnik azınlıklar üzerindeki politikasını eleştirmekten alıkonunan, ülkenin ünlü insan hakları aktivisti ve avukatlarından biri olarak bilinen Pu Cıçiang'a, etnik nefrete teşvik etmek, provokatif eylemde bulunma suçlamaları yöneltildi.

Başkent Pekin'de yapılan duruşmada, Pu'nun hakkında bir karar çıkmadığı ve kendisine yöneltilen suçlamaları reddettiği ifade edilirken, mahkeme binası önünde toplanan gazetecilerin yanı sıra destek amaçlı gelenlerin polis tarafından uzaklaştırıldığı ve gözlem amaçlı gelen diplomatların da duruşma salonuna alınmadığı kaydedildi.

Aykırı görüşte olanları ve insan hakları aktivistlerini savunmasıyla ünlü olan muhalif avukat Pu'nun, 2011 ve 2014 arasında sosyal medya üzerinden Çin'in etnik azınlıklara uyguladığı politikalarını eleştiren paylaşımlarının suç teşkil ettiği öne sürüldü.

Çin'de 1989'da gerçekleşen Tiananmen meydanındaki olayların 25.yıl dönümü ile ilgili geçen yıl mayıs ayında düzenlenen özel bir seminere katılmasının ardından göz altına alınan Pu'nun, 19 aylık gözaltı süresinin ardından ilk duruşması yapılmış oldu.

Tiananmen meydanında 1989'da düzenlenen protestolarda, on binlerce eylemci siyasi reform talebinde bulunmuş ancak güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle gösteriler sona ermişti. Olaylarda Çin hükümeti ölü sayısını yüzlerle ifade ederken, Çin Kızılhaçı iki bin civarında kişinin öldüğünü iddia etmişti.

Haber Ara