Dolar

32,4724

Euro

34,8222

Altın

2.477,91

Bist

9.530,47

Çin Beyaz Saray'ın yazışmalarını mı okudu?

ABD hükümeti çalışanlarının bilgilerini çalmakla suçlanan Çin'in, bu sefer Beyaz Saray yetkililerinin e-postalarına sızdığı öne sürüldü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-16 10:57:03

Çin Beyaz Saray'ın yazışmalarını mı okudu?

NBC News haberine göre, Çin en geç Nisan 2010'da başlayan casusluk programı kapsamında çok sayıda Beyaz Saray yetkilinin e-postalarını hedef aldı. Çin'in ne kadar başarılı olduğuna dair kesin veri bulunmasa da, en geç 2014'e kadar sürdüğü anlaşılan operasyonda birçok üst düzey yetkilinin bilgilerine erişildiği ifade edildi.

Üst düzey bir istihbarat yetkilisi, Çin'in çok sayıda bilgiye 'başarıyla erişim sağladığını' belirtti. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, geçmişteki birçok benzer saldırıya kıyasla Çin teknik altyapıyı değil ancak internet hizmetlerini hedef aldı.

Gmail başta olmak üzere diğer e-posta ve iletişim araçlarına sızılarak yetkililerin bilgileri çalındı. Google, 2011 yılında Çin merkezli bir saldırı uyarısında bulunmasına rağmen daha sonra bir saldırı tespiti yapılmadı. ABD'li yetkililer ise Google ve diğer teknoloji firmalarının ürünleri aracılığıyla saldırıların devam ettiğini belirtti. E-posta yazışmalarına sızılan isimler arasında eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da olduğu düşünülüyor.

ABD, kısa süre önce Rus hacker'ların da Pentagon'un e-posta sistemini hedef aldığını tespit etmişti. Saldırıda dört bin askeri personelin bilgilerinin çalındığı tahmin ediliyor.

Çin e-posta saldırısının öncesinde ABD Personel Yönetim Ofisi'ni (OPM) hedef almış ve en az 21,5 milyon çalışanın verileri ele geçirilmişti.

Haber Ara