Dolar

32,3373

Euro

35,1815

Altın

2.246,81

Bist

8.718,11

Çin aşısının yan etkileri neler? Coronavac aşısı alerji yapar mı?

Çin aşısı coronavac ülkemizde uygulanmaya başlandı. Belirlenen aşılama takvimi ile kısa bir sürede milyonlarca kişi aşılandı. Aşı olan ve olmayı düşünen milyonlarca kişinin aklında Çin aşısının yan etkileri neler? sorusu var. Coronavac Çin aşısı alerji yapar mı? Yumurta alerjisi olanlar aşı yaptırabilir mi? Çin aşısı (Coronavac) mide bulantısı yapar mı?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-17 17:03:31

Çin aşısının yan etkileri neler? Coronavac aşısı alerji yapar mı?

Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı kaosa sürükledi.110 milyon kişi koronavirüsü kaptı 2,42 milyon kişi de hayatını kaybetti. Koronavirüsü yenmek için aşı şirketleri kolları sıvadı. Dünyada etkinliği kanıtlanmış aşılara teker teker onay çıktı ve insanlar aşılanmaya başladı. Çin aşısı Coronavac da onay alan aşılar arasında.

Ülkemizde milyonlarca doz Çin aşısı sipariş edildi. Sİparişlerin ardından Çin aşısının güvenliği de sorgulanmaya başlandı. Vatandaşlar "Çin aşısının yan etkileri neler?" diye sormaya başladı. Çin aşısı Coronavac'ın yan etkisi var mı? 

Aşılama takvimi ile kısa sürede milyonlarca vatandaş aşılandı. Türkiye'nin aşılamadaki Avrupa ülkelerine örnek gösterildi. Türkiye'nin Çin'den sipariş ettiği Coronavac aşısının özellikleri ve yan etkileri haberimizin detayında.

Çin aşısının yan etkileri neler?

Çn aşısı Coronavac'ın ciddi yan etkileri olmadığı belirtildi. En sık görülen yan etkiler yorgunluk (yüzde 7,5), baş ağrısı (yüzde 3,5), kas ağrısı (yüzde 3), ateş (yüzde 3) ve enjeksiyon yerinde ağrı (yüzde 2,5) olarak raporlandı. Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Aşının ilk yan etkileri uygulanma bölgesinde ağrı, baş ağrısı, yorgunluk, kas-eklem ağrısı gibi istenmeye yan etkiler. 48 saat içinde de sonlanıyor bunlar" açıklamasında bulundu.

Coronavac aşısı alerji yapar mı?

Aşının nerede üretildiği değil, bilimsel yöntemlerle üretilmiş, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış olması önemli, ister Çin'de üretilsin ister Almanya'da. Ülkemize Çin'den gelen aşı, bilinen en eski yöntemle üretilmiş bir aşı. Çin'de üretilen inaktif aşının etkinliği ile ilgili farklı ülkelerde farklı oranlar verilmiş olmakla birlikte ağır enfeksiyonları ve yoğun bakım yatışlarını yüzde 100 azalttığı saptandı. İnaktif aşı olmasından dolayı daha az yan etkisi var. Yumurta hücresinden üretilmediği için yumurta alerjisi olanlar ve alerjik kişiler de güvenle yaptırabilir.

Çin aşısının yan etkileri neler Coronavac aşısı alerji yapar mı (1)

Aşının yan etkisi görülürse ne yapılmalı?

Aşı uygulanan bölgede ağrı, şişlik veya kızarıklık; öncelikle aşı uygulanan kolunuzu yükseltmeniz uygun olacaktır. Aşı yerine soğuk suyla ıslatılmış havlu tatbik edebilirsiniz. Buzu doğrudan tatbik etmeyin. Parasetamol içeren ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Yorgunluk; istirahat etmeniz ve yeterince sıvı almanız faydalı olacaktır.

Hafif ateş ve titreme; istirahat etmeniz, yeterince sıvı almanız ve parasetamol içeren ağrı kesici almanız önerilmektedir.

Baş ağrısı; aşı sonrası bir hafta içinde baş ağrısı gelişirse parasetamol içeren ağrı kesici almanız faydalı olacaktır.

Kas ve eklem ağrısı; aşıdan sonra bir hafta içinde kas ve eklem ağrısı olursa istirahat etmeniz, yeterli sıvı almanız ve parasetamol içeren ağrı kesici almanız yeterli olacaktır.

Kusma ve ishal; aşıdan sonra bir hafta içinde kusma ve ishal gelişecek olursa ağızdan sıvı ve gıda almanız faydalı olacaktır. Yeterince sıvı alamaz ve halsizlik gelişecek olursa sağlık kurumunda serum takviyesi gerekliliğinin değerlendirilmesi gerekir.

Çin aşısının yan etkileri neler Coronavac aşısı alerji yapar mı (2)

Çin aşısı yaptırırken kimlerde dikkatli olmalı?

Kas içine enjeksiyon yapıldığı için trombositopeni, kanama bozukluğu olanlarda kanamaya neden olabildiği için dikkatli olunmalıdır.

Kontrolsüz epilepsi ve ilerleyici nörolojik bozukluğu olanlarda dikkatli olunmalıdır.

CoronaVac aşısı nedir?

CoronaVac, Çinli biyofarmasötik şirketi Sinovac tarafından geliştirilen potansiyel bir COVID-19 aşısı adayıdır. 2020'nin ortalarından itibaren, aşı adayı Faz III klinik araştırmalarından geçmeye başladı. Aralık ayında Brezilya'da Butantan Enstitüsü'nün açıkladığı faz 3 klinik çalışması sonuçları ara analizinde, toplam 252 COVID-19 vakası üzerinden aşının COVID-19 hastalığını engellemede %50,38 etkililiğe sahip olduğu; hastanede tedavi gerektirecek hastalığı engellemedeyse %77,96 etkili olduğu bildirildi. Bu sonuçlar, onaylanmış diğer COVID-19 aşılarına kıyasla daha düşük olmakla beraber, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen %50 etkililik oranının tam üstündedir. Sonuçlar henüz bilimsel bir dergide yayımlanmamış olup, basın açıklamasıyla bildirilmiştir. 2 ile 8 derece sıcaklığında buzdolabında saklanabilmektedir. 17 Ocak 2021 itibarıyla Çin, Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da aşının acil kullanım onayı bulunmaktadır. Ekim ayında, Brezilya'nın ulusal düzenleyici kurumu Anvisa, 6 milyon doz CoronaVac ve hammadde ile ek 40 milyon doz üretmek için ithalat yetkisi verdi. Aşı, COVID-19 için kimyasal olarak inaktive edilmiş bir tam virüs aşısıdır.

 

Haber Ara