Dolar

32,6078

Euro

34,8089

Altın

2.494,00

Bist

9.524,59

Çin, ABD ve Rusya’yı yine yendi!

ABD tarafından başlatılan 27 uyduya karşı Çin, 30 Eylül'e kadar 29 uydu fırlattı. Rusya, Eylül ayı sonuna kadar yalnızca sekiz uydu fırlatarak, diğer iki büyük uzay gücünün arkasında üçüncü sırada geliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-19 11:36:53

Çin, ABD ve Rusya’yı yine yendi!

Uzayda üç büyük ülkenin hakimiyet savaşı sürüyor.

ABD tarafından başlatılan 27 uyduya karşı Çin, 30 Eylül'e kadar 29 uydu fırlattı. Rusya, Eylül ayı sonuna kadar yalnızca sekiz uydu fırlatarak, diğer iki büyük uzay gücünün arkasında üçüncü sırada geliyor.

Bryce Space and Technology tarafından yayınlanan bir rapora göre, Çin bu yıl 30 Eylül itibariyle diğer ülkelerden daha fazla uydu fırlattı. Çin bununla birlikte uzayda fırlatma oranı yarışını üç yıl üst üste kazanma yolunda ilerliyor.

2020'nin üçüncü çeyreği boyunca Çin, toplam 29 uyduyu fırlattı.

Yalnızca üçüncü çeyrekte Çin 14 uydu gönderdi.

uydu

Öncelikle uzaydan dünya çapında İnternet sağlamak için tasarlanmış kendi Starlink Takımyıldızı'nı başlatan ticari firma SpaceX olmasaydı ABD, Çin'in çok gerisinde kalacaktı. Aslında, SpaceX, toplamda 15 fırlatma ile, bu yıl şimdiye kadarki en aktif fırlatma sağlayıcısı olarak uzaya 25 roket gönderen Çin'in devlete ait Çin Uzay Bilim ve Teknoloji Kurumu'ndan (CASC) sonra ikinci sırada yer alıyor.
  
Rusya, Eylül ayı sonuna kadar yalnızca sekiz uydu fırlatarak, diğer iki büyük uzay gücünün arkasında üçüncü sırada geliyor.

Bununla birlikte, Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Çin diğer ülkelerden daha yüksek bir hızda uydu fırlatırken, diğer ülkelerin çoğundan daha yüksek bir fırlatma başarısızlığı yaşıyor. Çin, Uzay Fırlatma Yeteneklerini Nasıl Geliştiriyor? Araştırması'na göre, "Çin, yeteneklerini geliştirmede büyük adımlar atmış olsa da, genel fırlatma ve yük bilgileri ABD gibi daha yerleşik uzay güçlerininkinden geride kalıyor."
 
Alman uydu izleme bloğu Gunter's Space Page'e göre, Çin'in bu yıl yaptığı fırlatmalar, 6 Yaogan-30 uydusunu içeriyor. Çin, Yaogan-30'ları uzaktan algılama uyduları olarak nitelendiriyor; ancak Batılı uzmanlar tarafından Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na (PLA') ait keşif kuşları olduklarına inanılıyor.

5 Kasım 2019'da yayınlanan ancak Ağustos ayında güncellenen CSIS çalışmasına göre Çin, geçen yıl 32 başarılı lansmanla ve yine 2018'de 38 lansmanla dünyaya liderlik etti.

Çin, diğer tüm ülkelerden daha hızlı uydu fırlatıyor olsa da, uzaydaki ABD uydularının sayısında çok geride kalıyor.

Ticari uydu endüstrisi geliri 2019'da 271 milyar dolardı ve küresel uzay işinin neredeyse yüzde 75'ini oluşturuyordu. ABD, 114 milyar dolar ile, yaklaşık yüzde 42'sini oluşturdu.

Kaynak: Breakingdefense

Haber Ara