Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Çin, ABD ile olan toplantıyı iptal etti

Çin, başkent Pekin’de bu ay ortasında ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in de katılacağı diplomasi ve güvenlik konulu ortak toplantıyı iptal etti.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-01 23:29:22

Çin, ABD ile olan toplantıyı iptal etti

New York Times gazetesinin ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Çin bu ayın ortasında ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Pekin'de yapılması planlanan ortak diplomasi ve güvenlik toplantısını iptal etti.

"MATTIS'İ KABUL ETMEK İÇİN MÜSAİT DEĞİLİZ"

Habere göre Çin, toplantıya katılacak üst düzey askeri yetkilinin Mattis'i kabul etmeye müsait olmadığını bildirerek toplantıyı iptal etti.

HER YIL YAPILIYORDU

ABD ile Çin arasında yıllık olarak yapılan ikili güvenlik toplantısının iptal edilme kararı, ABD'nin Çin'e Rusya'dan silah ithalatı nedeniyle getirdiği yaptırımlar, Tayvan'a 300 milyon dolarlık silah satışı kararı ve Güney Çin Denizi'nde artan gerginliğin ardından geldi.

Öte yandan ABC'nin haberine göre Çin Halk Cumhuriyeti'nin 69'uncu kuruluşu nedeniyle 1 Ekim Ulusal Günü dolayısıyla yapılan kutlamalar kapsamında, geçen hafta Washington'daki Çin Büyükelçiliği'nde bir resepsiyon düzenlenmişti.

Resepsiyonda bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Matt Pottinger'in müstehcen sözleri tepki çekmişti. ABD'nin politikasının Çin ile 'işbirliği' değil 'rekabet'ten yana olduğunu söyleyen Pottinger, İngilizcede argo bir sözcüğe atıfta bulunarak "Bizim için, ABD'de, rekabet dört harfli bir sözcük değildir" ifadelerini kullanmıştı.

Haber Ara