Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

Çiftçilerin Kızıl Kale’ye saldırısı Başbakan Modi’yi kızdırdı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu hafta toprak reformuna karşı düzenlenen protestoları sırasında Yeni Delhi'deki tarihi ‘Kızıl Kale’ye saldıran çiftçilerin tüm ülkeye hakaret ettiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-31 13:14:40

Çiftçilerin Kızıl Kale’ye saldırısı Başbakan Modi’yi kızdırdı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu hafta toprak reformuna karşı düzenlenen protestoları sırasında Yeni Delhi'deki tarihi ‘Kızıl Kale'ye saldıran çiftçilerin tüm ülkeye hakaret ettiğini söyledi.

Modi bugün yaptığı bir radyo konuşmasında, “26 Ocak'ta Delhi'de Üç renkli bayrağa (Hindistan bayrağı) yapılan hakaret, tüm ülkeyi üzdü. Hükümet tarımı modernize etmeye kararlı ve bu konuda birçok adım attı” dedi.

Modi'nin protestoculara yönelik sert eleştirisi, hükümet tarafından kendilerinden satın aldıkları tarımsal ürünlerin dağıtımında uzmanlaşmış şirketlerin çıkarlarına göre tasarladıklarını düşündükleri toprak reformu yasasını terk etme taleplerine bir yanıt bekledikleri bir zamanda geliyor. Çiftçiler, yeni yasanın kendilerini fiyatları sabitleme ve ürünlerini satma açısından şirketlerin insafına bırakıldığını söylüyor.

Hindistan'da on binlerce çiftçinin, hükümetin tarım politikasına karşı başlattığı traktörlü protesto eylemleri 2 aydan fazla sürdü. Protestocularla, halk çevrelerinde ve siyasi çevrelerde dayanışmanın genişlemesine rağmen, hükümet şimdiye kadar projesinden vazgeçmeyi reddetti ve uzun vadede çiftçilerin çıkarlarına her şeyden önce hizmet ettiğini yineledi.

Dün, hükümet muhalefete, müzakerelerin kapıları açık bırakırken, tarım reformunu bir buçuk yıl vazgeçmeden dondurmayı teklif etti.

Başbakan Modi hükümetinin çiftçilerin taleplerine aldırış etmemesi, geçen Salı günü protestolara, Yeni Delhi'de güvenlik güçleriyle çatışmalara ve özellikle sembolik tarihi simge "Kızıl Kale" civarında şiddetli eylemlere yol açarak bir ölü ve yüzlerce yaralı bıraktı.

Kaynak: Hint TV Kanalı / Reuters / Hindustan Times

Haber Ara