Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Çiftçi Kayıt Sistemi çiftçiye ne sağlıyor?

Çiftçi Kayıt Sistemi, tarımsal destekleme araçlarının etkin ve rasyonel bir şekilde planlanması ve uygulanmasında kullanılıyor. Bakanlıkça, ÇKS verileri gözetilerek çiftçilere tarımsal destekleme ödemeleri yapılıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-20 21:06:20

Çiftçi Kayıt Sistemi çiftçiye ne sağlıyor?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından devreye alınan, çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanına Çiftçi Kayıt Sistemi deniyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı, il ve ilçelerde bulunan Tarım Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmekte.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2005 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile zorunlu hale getirdiği Çiftçi Kayıt Sistemi zorunluluğu hayatımıza girerken tarımın dokusunda da bazı değişikliklere gidildi. Bu sistemin çeşitli fonksiyonları mevcut olup tarımsal destekleme araçlarının etkin ve rasyonel bir şekilde planlanması ve uygulanmasında kullanılıyor. Bakanlıkça, ÇKS verileri gözetilerek çiftçilere tarımsal destekleme ödemeleri yapılıyor.

Kayıt altına alan sistemi

ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemi.

Aktif takip süreci

Aktif olarak tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerin özlük bilgileri, faaliyetleri sırasında kullandıkları varlıklar (arazi, hayvan, girdi gibi), ürün deseni, ortalama verimlerin kayıt altında tutulduğu, tarımsal desteklemelerin uygulandığı, izlendiği, denetlendiği, tarım politikalarının oluşturulmasında yararlanılan bir sistemler bütünü.

Üreticilere hangi imkanı sunuyor?

Üreticilerimizin yani çiftçilerimizin devlet destekli almış olduğu kredilerin sorgulanması, doğru değerlendirilip çeşitli yardımlardan faydalanabilmesi ve tüm bunların sonucunda güvenilir ve doğru analizlerin yapılabilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen tüm bilgilerin veri tabanında toplanması zorunluluğuyla daha kolay hale gelmekte.

Kontrol süreci

Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik tarihinden itibaren tarım alanında daha doğru bir politika izlenmiş olup Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan çiftçilerimizin kolaylıkla yaptıkları işleri görebilme imkanı sağlanmış aynı zamanda devlet tarafından denetlenebilirliği kolaylaştırılmıştır.

Bilgi aktarımı da yapılıyor

Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen düşük faizli kredilerden haberdar olabilmek, devlet destekli projelerden faydalanabilmek için e-devlette bulunan Çiftçi Kayıt Sistemindeki bilgilerini sürekli olarak güncellemeleri gerekmekte. ÇKS ile ürün bilgileri, Ürünün sulama durumu, Örgütlü çiftçi sayısı gibi bilgilere beyan ile değil resmi kayıt ile ulaşılabilmesi mümkün hale geliyor. Veriye dayalı tarım açısından Çiftçi Kayıt Sistemi, çiftçinin yetkinliğini geliştiren ve çiftçi karar destek sistemlerine katkı sunan bir veri tabanı olarak tarımın gelecekte artan değerine de ışık tutuyor

e-devlet standardında uygulama

ÇKS temelinde; oluşturulan tarım parselleri, TAKBİS, NVI, VEDOP uygulamaları ile entegre olarak çalışan e-devlet standardında bir uygulama oluşturulmuştur.
Bilgi Sistemi entegrasyonu ile doğru alanda doğru ürün desteği politikası parsel temeline indirildi.
Bu sayede desteklemedeki kayıp ve kaçakların önüne geçiliyor.Bitkisel Üretim Kayıtları ve Hayvancılık Kayıtları temelinde, tarımsal işletme kayıt sisteminin coğrafi bilgi sistemi temelli oluşturulmasını ve kurum içi ve kurumlar arası veri entegrasyonunun alt yapısının kurulmasına önayak oluyor.

2 milyondan fazla çiftçi kayıt altında

Alınan verilerin paylaşılarak verilerin tekrar alınmasının önüne geçilmesi ve sistemle alınan verilerin bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşılması ile e-devlete geçişin sağlanması yeni ÇKS sisteminin temel amaçlarından.
Çiftçi Kayıt Sistemi'nin bu özellikleri ile sağladığı entegrasyon mimarisi ise, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi, Nüfus Vatandaşlık İşleri ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesi ile desteklemektedir. 2017 yılı itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemine, 2.121.408 çiftçinin kayıtlı olduğu tespit ediliyor.

Haber Ara