Dolar

32,3697

Euro

34,9573

Altın

2.325,43

Bist

9.079,97

CIA’ ye çalışan Rus mühendis KGB tarafından idam edilmiş

Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı Amerika Birleşik Devletleri istihbarat teşkilatı CIA’nın Rus bir mühendis ile ilgili yaptığı ‘istihbarat’ çalışmasını anlattı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-19 18:24:04

CIA’ ye çalışan Rus mühendis KGB tarafından idam edilmiş

Sovyetler Birliği'nin yürüttüğü füze sistemleri bilgisine sahip olan mühendis için özel bir çalışma yapıldığını belirten Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı sosyal medyada şu bilgileri paylaştı:

Bugün de CIA'in sevk ve idare ettiği bir Rus mühendis ile ilgili istihbari vakayı paylaşacağım; Adolf Georgievich Tolkachev. Tolkachev bir Sovyet mühendis. Görevi kapsamında Sovyetler'in çok önemli füze sistemleri ile ilgili bilgilere sahip.

Tolkachev,1977-1978 arasında ABD'nin Moskova'daki B.Elçiliği önüne giderek, ABD'li diplomatların arabalarının camlarına koyduğu pusulalarla, bilgi vermek istediğini bildiriyor. Bu girişimi tam 5 kez yapıyor ama Tolkachev bir walk-in (kendi gelen) olduğu için CIA,O'na güvenmiyor

Daha önce de belirtmiştim.İstihbaratta walk-in'lere güvenilmemesi temel prensiptir. Çünkü walk-in'ler, karşı tarafa bir tuzak kurmak için planlanabilir.Özellikle case officer'ları kaçırmak için kullanılabilir.Örneğin Mossad pek ifşa etmez ama böyle vakalar başlarına gelmiştir.

Ancak Tolkachev, çok ısrarcı. Daha sonra 1978'de bir benzin istasyonunda yine bir ABD'li diplomat ile tesadüfen karşılaşıyor. Bu sefer niyetini direkt belirtiyor ve karşılaştığı kişi CIA Moskova Post Şefi Gardner Hathaway.

Hathaway, çok tecrübeli ve üst düzey yetenekli bir case officer olduğu için, Tolkachev'in niyetinden emin oluyor. Sorumluluk alarak, CIA karargahını da ikna ediyor. CIA, Tolkachev ile görüşmek için çok iyi Rusça bilen bir case officer'ı Moskova'ya yolluyor.

Bundan sonra irtibat başlıyor. Tolkachev ile dead drop'lar ve kendisi için özel tasarlanan kripto bir telsiz aracılığıyla 1985'e kadar temasta kalınıyor. Tolkachev, süreç içinde 10'a yakın case officer tarafından, bir ekip çalışması ile büyük titizlikle sevk ve idare ediliyor.

Sevk ve idare edildiği süre boyunca, Tolkachev' R-23, R-24, R-33, R-27, R-60 ve S-300 füzeleri ile MiG-29, MiG-31 ve Su-27'ler de kullanılan füze ve radar sistemleri ile ilgili muazzam bilgileri CIA'ye aktarıyor.

Kendisine verilen aparatlara gizlenmiş bir kamera ile de söz konusu silah sistemlerinin, askeri üslerin ve uçakların fotoğraflarını da çekip, CIA'ye aktarıyor. Tolkachev, görevi esnasında para almayı kabul etmiyor. Çünkü Tolkachev, Sovyet sisteminden nefret eden bir şahıs.

Ailesi de Stalin döneminde işkence görmüş, yani motifi; ideolojik. Para yerine, o dönem Sovyetler'de çok zor bulunan bazı ilaçları, vitaminleri ve çocuğunun kırtasiye malzemelerini kabul ediyor. İlginç değil mi? Aslında, Sovyet sistemdeki çürümeyi gösteren bir örnek...

Tolkachev, zeki bir insan ve CIA tarafından iyi eğitilmiş bir casus olarak, son derece başarılı bir şekilde hizmet ediyor. Verdiği bilgilerin proje değerinin milyar dolarları geçtiği iddia ediliyor. Bu kapsamda Tolkachev'in Sovyetler'e verdiği zarar çok büyük.

Tolkachev, 1985 yılında deşifre ediliyor. Deşifresine neden olan ise CIA'in bir case officer'ı olan Edward Lee Howard. Edward Lee Howard, uyuşturucu ve alkol alışkanlığı kapsamında CIA'in soruşturmasına tabi oluyor.

Howard, bu soruşturma esnasında yalan makinası testlerini de geçemiyor. Bu nedenle de intikam amacıyla KGB'nin Viyana'daki birimleri ile bağlantıya geçiyor ve Tolkachev'i ifşa ediyor.

Tolkachev'i KGB'nin efsane isimlerinden Vladimir Zaitsev'in başında olduğu ekip tutukluyor. Tolkachev'in tutuklandığını bir yıla yakın gizleyen bu ekip, bu süre boyunca Tolkachev'in dead drop noktalarını ve telsizini kullanarak, CIA'ye yanlış bilgiler aktarıyorlar.

Tolkachev,1986'da idam ediliyor.CIA,KGB'ye Tolkachev karşılığında sayısız takas teklif ediyor.Tolkachev'in verdiği zarar o kadar büyük ki,KGB buna yanaşmıyor.Tolkachev'in tutuklanma anına ait fotoğrafları ile kullandığı casusuluk ve iletişim aparatlarını da aktarayım sizlere

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara