Dolar

32,5752

Euro

34,9885

Altın

2.431,43

Bist

9.770,19

CIA'nın yeni başkanı Haspel Çin'i yakından takip ediyor

CIA Yöneticisi Gina Haspel yaptığı açıklamada 'Çin Amerikan nüfuzunu zayıflatmak için çalışıyor” dedi. Haspel'in bu açıklaması Çin'i yakından takip ediyor yorumlarına neden oldu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-09-25 14:08:46

CIA'nın yeni başkanı Haspel Çin'i yakından takip ediyor

CIA Yöneticisi Gina Haspel, Çin'in kendi küresel nüfuzunu genişletme çabalarıyla CIA'in yakından ilgilendiğini söyledi. Haspel'e göre Beijing'in fakir milletlere yaptığı yatırımlar ve verdiği borçların zorlamayla geri alınabileceğini ifade etti. Bu uygulamanın ise CIA'in gözlemlediği “bir taktik” olduğunu belirtti.

MEZUN OLDUĞU OKULDA KONUŞTU, “ÇİN'İ TAKİP EDİYORUZ” DEDİ

Mezun olduğu Kentucky'deki Louisvelle Üniversitesi'nde ve nadiren kamuya açık konuşan Haspel: “Kendi nüfuzlarını sınırlarının ötesindeki Afrika, Latin Amerika, Pasifik Adaları ve Güney Asya gibi bölgelerde genişletme gibi görülen çabalarını yakından izliyoruz” diye konuştu. Haspel'e göre CIA Çin'in fakir ülkelere, geri ödeyemeyecekleri şekilde yatırım yapma ve borç verme taktiğini kullanıyor. Haspel, “Bu ülkelerin uyanık olmasını istiyoruz… yabancı yatırımlar onların yapılanmalarında ve ulusal güvenlik oluşumlarında bağımsızlıklarından ödün vermekle sonlanabilir” diye ekledi.

“ÇİN'İN ÇABASI AMERİKA'NIN NÜFUZUNU KIRMAK”

Çin'in denizaşırı ülkelerde yatırımlarını takip eden “Center for Strategic & International Studies' China Power Project”e göre Çin'in dünya çapındaki inşaat pirojelerinin 734 milyar doları 2005-2017 yılları arasında düşük ve orta gelirli ekonomilere gitti. American Enterprise Institute ise Çin'in denizaşırı yerlerde yaptığı inşaat projeleri ve yatırımlarının 2018'de yaklaşık 1.9 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.

Açıklamalarını takip eden moderator eşliğindeki soru cevap kısmında konuşan Haspel, “Ne yazık ki ve sanırım Çin kendi amaçlarını gerçekleştirmek için Asya Pasifik ve ötesinde Amerika'nın nüfuzunu kırmaya çalışıyor” dedi. Bunun dışında CIA yöneticisi etkinlikte dinleyicilerden ya da basından soru almadı.

Kaynak: CBS News

Haber Ara