Dolar

32,5870

Euro

34,7932

Altın

2.508,17

Bist

9.693,46

CIA Başkanı Haspel'den Filistin'e gizli ziyaret

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel, Ramallah'ı geçen hafta Perşembe günü gizlice ziyaret etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-03 12:43:54

CIA Başkanı Haspel'den Filistin'e gizli ziyaret

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın ‘Yüzyılın Anlaşması' olarak bilinen barış planını ilânından iki gün sonra Filistinli yetkililerle görüşen Haspel, Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ile görüşmedi. Haspel'in Ramallah'taki gizli toplantının ardından İsrailli yetkililerle bir araya geldiği de doğrulandı.

Filistin İstihbaratı Başkanı Macid Ferec ile bir araya gelen Haspel, Filistinlilerin söz konusu plana dair tepkilerini, İsrailliler ile aralarındaki ilişkinin doğasını ve geleceğini incelemeyi amaçlıyordu.

Ramallah'ta yapılan toplantıda, Filistin-ABD temaslarının kopmadığı ancak siyasi düzeyde kesildiğine değinilirken Haspel, bunların sürdürüleceği sözünü verdi.

Geçmişte dışişleri bakanlarıyla yaptığı acil bir toplantıda CIA ile temasların kopmadığını ancak iki yıldır siyasi düzeyde kesintiye uğradığını doğrulayan Cumhurbaşkanı Abbas, ABD ve İsrail'e şu mesajı gönderdi:

“İmzalanan sözleşmeler ve uluslararası meşruiyetin reddedilmesi ışığında, güvenlik ilişkileri de dâhil sizinle herhangi bir ilişki yürütülmeyecek. Bunun sorumluluğunu da işgal kuvveti olan siz İsrailliler üstlenmelisiniz.”

Abbas, 1993 tarihli Oslo Anlaşmasından bu yana ilk defa, İsrail ile güvenlik bağlarını kestiğini ve anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinden vazgeçtiğini açıkladı.

Trump'ın eski Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Abbas'ın kararına saldırarak şu ifadeleri kullandı:

“İsrail ve ABD ile güvenlik dâhil tüm ilişkileri kesen Cumhurbaşkanı Abbas, Oslo Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerinden kurtuldu. Arap Birliği'ne seslenen Abbas, Filistinliler için aydınlık bir gelecek vadeden planı kınıyor. Ancak hiç kimse, Filistinlilerin en önemli meselesi olan, İran tarafından finanse edilen ve Filistinliler ile İsraillilere ciddi acılar çektiren Hamas ve Cihad'ın terörizminden bahsetmiyor.”

Haber Ara