Dolar

32,3817

Euro

35,0379

Altın

2.326,97

Bist

9.142,40

CHP Parlamenter Sistem çalıştayı düzenleyecek

CHP, Türkiye'deki parlamenter sistemin değerlendirileceği, başkanlık sistemi tartışmalarının ele alınacağı bir çalıştay düzenleyecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-08 12:12:22

CHP Parlamenter Sistem çalıştayı düzenleyecek

Alınan bilgiye göre, "Çoğulcu Demokrasi ve Parlamenter Sistem" konulu çalıştay, 10 Haziran cuma günü Ankara'da bir otelde gerçekleştirilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayacak çalıştay, daha sonra basına kapalı devam edecek.

Hükümet sistemlerinin tartışılacağı, Türkiye'nin parlamenter sistem tarihini ve birikiminin ele alınacağı çalıştayda, başkanlık ile parlamenter sistemin olumlu ve olumsuz yönleri incelenecek. Akşam saatlerine kadar sürmesi beklenen çalıştay sonunda, bir "sonuç metni" hazırlanacak.

''BÜTÜN TÜRKİYE'YE ANLATACAĞIZ''

Konuya açıklamada bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, daha önce akademisyenlere "başkanlık sistemi" ile ilgili bir rapor hazırlattıklarını, bu kapsamda çalıştayın ikinci bir adım olduğunu söyledi. Bu çalışmalarının devam edeceğini belirten Tezcan, buralardan elde edilen sonuçları, bir siyasi değerlendirme çerçevesinde, bütün Türkiye'de anlatacaklarını ifade etti.

CHP'nin hazırladığı anayasa taslağının yazım çalışmasının devam ettiğini dile getiren Tezcan, "Biz, siyasi olarak parlamenter sistemden yanayız. Türkiye'de demokrasinin, parlamenter sistemle yerleşeceğini düşünüyoruz." dedi.

"AKADEMİSYENLERE SİPARİŞLE GİTMİYORUZ''

Akademisyenleri çağırırken "biz şundan yanayız, buna göre bir görüş oluşsun" diye sipariş vermediklerinin altını çizen Tezcan, şunları kaydetti:

"Biz konuları belirledik. Bu çerçevede hangi sistem olur, parlamenter sistem mi yoksa başkanlık sistemi mi olur, bütün bunlar tartışılacak. Burada bilim insanlarını etkilemek gibi bir düşüncemiz yok. Bilim insanlarının bakış açısının siyasete rehber olmasını arzu ediyoruz. Bütün bilim dünyası Türkiye'yi tahlil edip de etkili ve baskın bir şekilde bir sistem önerisiyle gelirse, siyaset böyle bir sistem önerisine kayıtsız kalmaz. Sonucu görmemiz önemli. Akademisyenlere bir siparişle gitmiyoruz ama zaten bilim insanları ağırlıklı olarak 'parlamenter sistemin, Türkiye için en uygun sistem olduğunu' söylüyorlar. Sadece iktidarın yönlendirdiği, sipariş ettiği bazı bilim insanları 'başkanlık rejimi Türkiye için uygundur' diyor."

Konunun, bilimsel, objektif bir şekilde tartışılmasının faydalı olduğunu vurgulayan Tezcan,"Tartışmaların sonunda 'Türkiye için en demokratik model başkanlık rejimi' diye bir şey çıkarsa, hiç kimse buna kulak tıkayamaz ama böyle bir görüntü yok bilim dünyasında. Bilim dünyası 'parlamenter sistem' diyor." ifadesini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara