Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

CHP'nin önergesine AK Parti'den destek

Komisyonda AK Partili üyeler, CHP önergesine oy verip sadece hukuk mezunlarının uzlaştırmacı olmasının kabul edilmesini sağladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-14 10:32:14

CHP'nin önergesine AK Parti'den destek

Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre; TBMM'de 14 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde bir ilk yaşandı. TBMM Adalet Komisyonu'nda avukat kökenli üyeler, sadece hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olması için ortak hareket etti.

Uzlaştırmacıların görev alanını genişleten madde üzerinde söz alan Türkiye Barolar Birliği Temsilcisi Ekim Ergen, uzlaştırmacıların düzenleyeceği belgenin mahkeme ilamı yerine geçtiğini belirterek, bunu hukuk fakültesi mezunlarının düzenlemesi gerektiğini savundu.

Türkiye'de 65 bin hukuk öğrencisi olduğunu, 95 bin civarında avukat bulunduğunu anlatan Ergen, yeterli hukuk fakültesi mezunu olduğunu, fakültede hukuk başlangıcı dersi almış bir mühendise bu yetkinin verilmemesi gerektiğini belirtti.

İLK DESTEK AK PARTİ'DEN

AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk, baro temsilcisinin sözlerine katıldığını söyledi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Muharrem Özen de “Meslek taassubu olarak algılanmasın lütfen” diyerek, bu işin hukuk fakültesi mezunlarına bırakılmasını istedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel de iktisat fakültesinde hukuk görmüş kişi ile hukuk fakültesi mezununun bir olmayacağını anlattı. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da “Acile siz doktorun dışında birini görevlendirebilir misiniz? Bu da tıp kadar önemli değil mi?” dedi.

Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya da uzlaşma kurumunun temel orijininin ceza hukuku olduğunu kaydederek, “Hukuk öğrenimi görmüş herhangi bir kişi,ya hukuk başlangıcını ya hukuk sosyolojisini veya borçlar hukukunu öğrenecektir.

Oysa, ceza hukuku gerçekten bir tekniktir. Yani, uzlaşmayı yaptığınız alanın hukukuna vâkıf olmayanın ısrar edeceği çözümler ve seçenekler malul olabilir. Bakanımın da bu noktada geçici olarak bir ılımlama noktasına gelebileceğini farz ediyorum” diye konuştu.

MEZUNLARA YENİ ALANLAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise bazı ülkelerde hukuk fakültesi mezunlarına uzlaştırmacılık yasağı olduğunu, uzlaştırmacı olarak halen hukuk fakültesi mezunu olmayanların da görev yaptığını dile getirdi. Hukuk fakültesi mezunları için yeni olanaklar getireceklerini bildiren Bozdağ, noter yardımcıları ve seçim müdürlerine hukuk mezunu olma koşulu getireceklerini, bin 500 avukat alacaklarını açıkladı.

OYLARINI DEĞİŞTİRMEDİLER

Daha sonra uzlaştırmacıların hukuk fakültesi mezunları arasından görevlendirilmesine ilişkin CHP önergesi oylandı. AK Partili üyelerden de el kaldıran olunca Bakan Bozdağ, “Meslek dayanışması yapıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz. Genel kurulda değiştiririz onu” diye uyardı.

Bazı AK Partililer, oturdukları yerden “Gidin nerede değiştiriyorsanız değiştirin” diye laf atarak oylarını değiştirmedi. Bozdağ ise “Yanlışta Adalet Komisyonu'nun ittifakı kadar yanlış bir şey olamaz. Bir yanlışta komisyon meslek hassasiyetiyle ittifak ediyor. Ben de avukatım ama yaptığınız yanlış arkadaşlar, meslek dayanışması bu yaptığınız” ifadesini kullandı.

Önerge kabul edildi, düzenleme bu şekilde komisyondan geçti.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara