Dolar

32,5862

Euro

34,8130

Altın

2.416,97

Bist

9.645,02

CHP'li Yalım'dan Suriyeliler eleştirisi

CHPli Özkan Yalım hükümete seslenerek, 'İş isteyen vatandaşlara ne cevap vereceğiz? İşinizi Suriyeliler aldı kusura bakmayın mı diyeceğiz?' sorusunu yöneltti...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-15 04:36:14

CHP'li Yalım'dan Suriyeliler eleştirisi

Ajanslarda yer alan habere göre; Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili hükümet 'Türkiye'nin hassasiyetleri dikkate alınacak' mesajı verse de endişeler var. Bu konudaki kaygılarını TBMM kürsüsünden dile getiren CHPli Özkan Yalım hükümete seslendi: İş isteyen vatandaşlara ne cevap vereceğiz? İşinizi Suriyeliler aldı kusura bakmayın mı diyeceğiz?
 
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, 2011'de yılında Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan sonra Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacılara devlet olarak sahip çıkmanın bir sorumluluk olduğunu söyledi. 

'İŞSİZLİK AZALACAĞINA ARTIYOR'

Suriyeli sığınmacıların çadır kentlerden şehirlere yerleşmeye başladıkça sorunların her geçen gün büyümeye başladığını kaydeden Yalım, "Kendi halkımızın çalışma alanlarının daralmasına sebep olmaktadır. Ülkemizdeki işsizlik azalacağına, her geçen gün artmaktadır" dedi. 

Seçim bölgesi Uşak'ta binlerce kişinin kendisinden iş istediğini vurgulayan CHP'li Özkan Yalım, "Şimdi, Suriyeli vatandaşlara çalışma izni verilmek isteniyor. Bu ne demek? Daha fazla kişinin işsiz kalacak olması demektir. Evet, hükümet yetkilileri, ben, benden iş isteyen Uşaklı vatandaşlarıma ne cevap vereyim? 'İşinizi Suriyeliler aldı, kusura bakmayın" mı diyeceğiz? Bunun suçlusu Suriyeli sığınmacılar değil, mevcuttaki iktidardır" diye konuştu.

'8 MİLYAR DOLAR NE DEMEK? YÜZLERCE FABRİKA DEMEK'

CHP Uşak Milletvekili Yalım, 2011 yılı Mart ayından bugüne kadar, Türkiye'ye sığınan kayıtlı Suriyeli sığınmacıların sayısının 2 milyon 421 bin 523 olduğunu, Türkiye'ye getirdiği ekonomik maliyetin ise 8 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Bu maliyetin sadece 455 milyon dolarının Avrupa'dan destek olarak sağlandığının bilindiğini vurgulayan Yalım, "8 milyar dolar ne demek? Binlerce kişiye iş imkânı sağlayacak yüzlerce fabrika demektir" diye konuştu.

Kayıtlı Suriyeli sığınmacıların kişi başı aylık 700 TL nakit yardımı aldıkları ifade edildiğini belirten Yalım, sözlerini şöyle sürdürdü:

'YABANCI MARKA GÖZLÜK ALIYORLAR, KATKI PAYI ÖDEMİYORLAR'

"Ayrıca, Suriyeli sığınmacılar sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanıyorlar, hatta yabancı marka gözlüğü bile ücretsiz alıyorlar, aldıkları ilaçlar için de katkı payı ödemiyorlar. Ancak bizim esnaf ve çiftçi kardeşlerimiz iki ay BAĞ-KUR'unu yatıramadığında sağlık hizmeti alamıyorlar ve de mağdur oluyorlar. Yani, paran varsa iyi ol, yoksa hastalıkla baş başa kal, gerisi Allah'a kalmış.

'HAK VE ADALET BUNUN NERESİNDE?'

Ülkemizde yaşayan Suriyeli gençler üniversitelere çok kolay yöntemlerle yerleşebiliyorlar, bizim evlatlarımız ise yıllarca dirsek çürütüp stresli bir şekilde sınavlara hazırlanıyorlar ancak kontenjan daralmasından dolayı açıkta kalıyorlar. Suriyeli üniversite öğrencileri ayda 1.200 TL burs alıyorlar, buna rağmen üniversite harçlarından da muaflar; bizim evlatlarımız ise sadece ayda 400 TL burs alıyorlar ve de harçlarını kendileri ödemek zorundalar. Bunun hak ve adalet neresinde?" 

'DENİZLERDE BOĞULMALARININ SUÇLUSU HÜKÜMET'

CHP'li Yalım, Suriyeli sığınmacıların insan tacirleri aracılığıyla denizlerde boğulmasının suçlusunun da hükümet yetkilileri olduğunu savunarak, "Çünkü kurulan kentlerdeki çıkışları kontrollü olsaydı ne Aylan bebek, ne de benzeri ölümler yaşanırdı ve tüm dünya bu acı drama şahit olup gözyaşı dökerdi" diye konuştu. 

İşsiz gençler dururken sığınmacılara çalışma hakkının verilecek olmasının suçlusunun da yine hükümet olduğunu söyleyen Yalım, "Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihinde ilk defa vatandaşlarımızı ikinci sınıf vatandaş durumuna düşürmüştür, bu yaşananlar tamamen bir fiyaskodur. AKP hükümeti Türkiye Cumhuriyeti vatandaşını daha fazla işsizliğe götürmektedir" dedi.

'VATANDAŞLIK HAKKI SAĞLANIRSA BELEDİYE BAŞKANI DA OLURLAR'

CHP'li Özkan Yalım, iktidar mensuplarının kendi kişisel hırslarına ulaşmak için Türkiye'yi ateş çemberine attığını öne sürerek, şunları söyledi: 

"Başkanlık sevdası ve 400 milletvekili alabilmek için, Suriyeli sığınmacıları vatandaş yapmak için her geçen gün yaptığınız politikanın oy avcılığı olduğunu da görmekteyiz. Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık hakkı sağlanması hâlinde, başta Kilis olmak üzere birçok il ve ilçemizde belediye başkanı Suriye asıllı kişilerin olacağı bugünden görülmektedir."

 

Haber Ara