Dolar

32,5069

Euro

34,8684

Altın

2.484,42

Bist

9.530,47

CHP'li Karayalçın: İstanbul ve Ankara'yı kazanırsak Cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanırız

Eski Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, CHP'nin en temel sorununun örgütsel yapısı olduğunu söyledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-04 16:30:29

CHP'li Karayalçın: İstanbul ve Ankara'yı kazanırsak Cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanırız

RS FM'de Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına katılan Karayalçın'a göre belediye seçimleri cumhurbaşkanlığı seçiminin bir provası olacak.

CHP'nin çözmesi gereken en acil sorununun örgütsel yapısı olduğunu söyleyen Karayalçın'a göre parti kendini yenilemedikçe 2019'a hazırlanması imkansız:

"Bir karmaşa görülüyor. Oysa CHP 16 Nisan sonrasında çok farklı bir çalışma sürecinin içine girmeliydi. Ben partide temel sorun olarak örgütsel yenilenmeyi, örgüt yapısının değiştirilmesini görüyorum ve çok acil bir sorun olarak görüyorum. Biz bunu yapmadan, Türkiye'nin değişik toplum kesimleriyle bağlantı kuramayacağız iddiasındayım. Bizim bir yandan onu yapıp, bir yandan da 2019'a hazırlanmamız gerekiyor. 2019 hazırlığında yapılması gerekenin, 16 Nisan güçlerinin görüşlerinin alınması, mutabakatlarının sürdürülmesi, hatta yeni kazanımlar çevresinde bu 16 Nisan güçlerinin daha da genişletilmesine katkıda bulunması olarak görüyorum. Parti kendisini yenilemeli. Bence partide en son yapılacak şey yaşadıklarımızdı. Madem ki bir kurultay talebi var o zaman bu kurultayı niye yapacağımızı ve burada hangi kazanımları elde etmeyi düşündüğümüzü ortaya koyabiliriz."

CHP'nin örgütsel yapısının nasıl değiştirilebileceğine dair projeleri olduğunu söyleyen Karayalçın, daha önce CHP İl Yönetim Kurulu'ndan geçen ve İstanbul İl Kongresi'nin onayına sunduğu örgütlenme projesini anlattı:

"Bu proje CHP Taşra Örgütleri'nin yeniden örgütlenmesi projesiydi, oy birliğiyle kabul edilmişti. Taşra için böyle bir proje var elimizde. Merkez için de ben genel başkana parti meclisinin ve MYK'nın yeniden yapılanması için yazılı olarak bir model önerisinde bulunmuştum. Parti meclisi üye sayısının artırılmasını öneriyordum. 81 ilin her birinden birer tane temsilci olmasını önermiştim. Asıl önemlisi TBMM'de olan 17 komisyonun, parti meclisinde de kurulmasını ve CHP'li kadınların ve gençlerin oralarda yetiştirilmesi gerektiğini önermiştim. Bu bizim toplum kesimleriyle yeni bağlar kurmamız anlamına gelecektir. Umarım biz bir yandan bu 16 Nisan güçleriyle çalışmaları yaparken, öte yandan da bir fırsatını bulup kendimize çekidüzen veririz."

Deniz Baykal'ın "Kılıçdaroğlu 2019'da aday olmayacaksa, parti başkanlığını bırakmalı" açıklamasını da değerlendiren Karayalçın, Baykal'ın önerilerinin ve söylediklerinin önemsenmesi gerektiğini söyledi:

"CHP'nin önceki genel başkanı ve önemli bir siyasetçi. Deniz Baykal'ın 2 siyasi tezi var. Bir tanesi, CHP'nin genel başkanı olacak kişinin aynı zamanda 2019 seçimi için cumhurbaşkanı adayı olması. İkincisi de bunu hemen karara bağlanmasının doğru olacağı. Yani Baykal'a göre, 1-2 ay içinde kurultay yapılmalı, kim adaysa Cumhurbaşkanlığı adaylığını dikkate alarak, parti genel başkanlığına hemen aday olmalı. Bence bu tezler biraz önce söylediğim 16 Nisan güçlerinin mutabakatını zorlayacak yaklaşımlar."

'İSTANBUL'U, ANKARA'YI KAZANIRSAK CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ DE KAZANIRIZ'

2019 seçimlerinin ikiye ayırarak değerlendirilmesi gerektiği belirten Karayalçın'a göre belediye seçimleri cumhurbaşkanlığı seçiminin provası olacak:

"Önce yapılacak olan yerel yönetim seçimlerinde İstanbul'un, Ankara'nın, Bursa'nın ve diğer büyük şehirlerin kazanılması, kasım seçimlerinin yani cumhurbaşkanlığı seçiminin provası olacaktır. İstanbul'u, Ankara'yı aldığımız takdirde, cumhurbaşkanlığı seçimini de, parlamento seçimini de kazanacağız demektir. Cumhurbaşkanlığı adaylığını bunu gördükten sonra ele almak daha doğru olurdu. Şimdiden belli olması yerine, adayın 2 yıl sonra belli olması daha doğru olur. 16 Nisan güçlerinin farklılığını dikkate alırsak bunların tümünün bir aday etrafında toplanmaları, bir adaya destek vermeleri zor olsa da, bu zoru başarmak zorundayız." 

Haber Ara