Dolar

32,6012

Euro

34,7840

Altın

2.410,09

Bist

9.645,02

CHP’li Çeviköz, İncirlik’in kapatılmasına karşı çıktı

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ABD yaptırımları karşısında atılması planlanan ‘İncirlik’i ABD askerlerine kapatma’ hamlesine karşı çıktı. Çeviköz, 'İncirlik kapatmak ayağımıza ateş etmektir' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-22 17:06:58

CHP’li Çeviköz, İncirlik’in kapatılmasına karşı çıktı

CHP'nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ABD yaptırımları karşısında atılması planlanan ‘İncirlik'i ABD askerlerine kapatma' hamlesine karşı çıktı. Daha önce yaptığı açıklamalarda Rus S-400'üne karşı Amerikan Patriotlarını isteyen, Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarına karşı çıkan, bölge ittifakına karşı NATO'yu savunan Çeviköz, "İncirlik kapatmak ayağımıza ateş etmektir" dedi.

Ünal Çeviköz, Gazete Duvar'da katıldığı programda gündemdeki tartışmalara ilişkin konuştu. Libya ile deniz sınırlarımızı belirleyen ve Doğu Akdeniz'de dengeleri Türkiye lehine değiştiren anlaşmayı eleştiren Çeviköz şunları söyledi:

SİLAH SEVIKATINA YASAL ZEMİN İÇİNSE...

"Konuya uluslararası hukuk çerçevesinden baktığımızda Türkiye nasıl Suriye'ye hiç girmemesi gerekirken girdiyse, benzer bir bataklığın bizi Libya'da içine çekmesi çok büyük bir endişe. BM'nin 1970 yılında çıkartılan Güvenlik Konseyi kararının 9. paragrafında Libya'ya silah satışının yasaklanması gibi bir hüküm var. BM'nin izleme çalışmalarında Türkiye'nin bunu hep ihlal ettiği, silah sevkıyatı yaptığı görülüyor. Eğer iktidar böyle bir mutabakat muhtırası imzalayarak bu silah sevkıyatına yasal zemin hazırlamaya çalışıyorsa bu uluslararası hukuku çok ciddi bir biçimde ihlal etmek anlamına gelir."

"Anlaşmanın maddelerinde yola çıktığımızda bizi ciddi anlamda kuşkulandıran ifadeler var. Bunların arasında hibe, hizmet, emniyet teşkilatında çalışan sivil şahıslar var. Sivil şahıslar ifadesinin İngilizce ve Arapça metinlerde olmaması sadece Türkçe metinlerde yer alması Türkiye'de kamuoyuna aldatmacaya yönelik olarak algılanabilir. Uluslararası hukukta bu tür geçerli olan belgesi İngilizce yazılı olanıdır. İngilizce metinde bu ifade yok."

İNCİRLİK-KÜRECİK

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarına karşılık İncirlik Üssü'nün ABD askerlerine kapatılması tartışmalarına yönelik de Çeviköz şunları söyledi: "İncirlik'i kamuoyu ABD tesisi zanneder fakat öyle değildir. İncirlik bir Türkiye tesisidir, bize aittir. Amerika burayı sadece NATO amaçları için kullanır. Bu Amerika ve Türkiye arasında imzalanan savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmasının gereğidir. İncirlik'i kapatmak demek ayağımıza sıkmak demektir. İncirlik'i kapatmak demek tam anlamıyla Türkiye'nin NATO'yu durdurması engellemesi demektir. Bunu düşünmek bile pek sistemli bir aklın ürünü olmadığını gösteriyor. Kürecik için de aynı şey söz konusu. Kürecik, Amerika çıkarları için kullanılan bir radar tehdidi değil, Türkiye ve bütün üyelerin hava savunmasına yönelik çalıştırılan bir sistemdir. Aynı tesislerden başka NATO ülkelerinde de vardır."

‘MUSEVİ LOBİSİ SAHİP ÇIKMADI
YAPTIRIMLAR GEÇTİ'

Türkiye'nin İsrail'le kötü ilişkileri nedeniyle ABD ile bu noktaya gelindiğini iddia eden Çeviköz şöyle devam etti: "ABD'de birçok lobinin desteğini kaybetmiş durumdayız. İsrail'le ilişkilerimizin çok ciddi şekilde kesintiye uğraması, hala orada büyükelçimiz yok, bütün bunların hepsi aslında İsrail'le ilişkilerimizin soncudur. İsrail'le yaşanan bu olumsuz gelişme ABD'deki Musevi lobisinin şimdiye kadar Türkiye'ye verdiği desteği çekmelerine ve Türkiye'ye sahip çıkmamalarına yol açmıştır. Bunun sonucunda bu kararlar ciddi farklarla geçiyor. Eskiden birçok senatör Türkiye'nin Amerika için önemli bir müttefik olduğunu dile getirir engellerdi. Trump'ın Türkiye'yi koruması mümkün değil. En fazla yaptırımlar içerisinden yapılacak yaptırımları seçer veya uygulanmasını geciktirir."

Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/

Haber Ara