Dolar

32,5623

Euro

34,7059

Altın

2.413,65

Bist

9.645,02

CHP: Kapalı oylamada başkanlık sistemi zaten çıkmaz

CHP'li Özgür Özel, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-13 16:14:18

CHP: Kapalı oylamada başkanlık sistemi zaten çıkmaz

AA'nın haberine göre Anayasa teklifinin Meclisteki görüşmeleri ve oylamasına ilişkin bir soruya Özel, şu yanıtı verdi:

"(Bu başkanlığı geçiririz, 316 imza attık) diyorlar ya o imzalarının arkasındalarsa, yiğitlerse, mertlerse, kendilerine güveniyorlarsa 316 AKP milletvekilini, oy kabininin içinde perdeyi çekmiş olarak görelim, oy atsınlar. Görelim 330, 316 veya 300'ün üzerinde oy mümkün mü? Kimse kimseyi kandırmasın. Cadı kazanı gibi kaynayan bir partinin içinde eğer birliklerine, beraberliklerine, kurucularının partiye dönmesine, başkanlık sistemine bu kadar inanıp, güveniyorlarsa gizli oylama yapsınlar. Gizli oylamayı alenileştiren, saray komiserlerini, parti komiserlerini dizip, bakanlara bile açık oy attıracak kadar birbirine güvenmeyen bir parti, Türkiye'ye güven, huzur, gelecek vaat edemez. Kendilerine güveniyorlarsa kapalı oylamayı görelim. Bu şartlar altında anayasaya uygun kapalı oylamada başkanlık sistemi zaten çıkmaz.

Genel başkanlık hayalleri de suya düşer. Oylamayı alenileştirme, hukuksuzluklarla mücadele edeceğiz. Buna rağmen 330'u bulduklarını varsayalım, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kendisine laik görmediği makam, yetkiyi kendisi için talep eden biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vicdanına tosladı. Oradan da geçmesi mümkün değil. Tayyip Erdoğan'ın, AKP kongresi sırasında üyelik başvuru formunu uçak yapıp, sarayın camından dışarıya fırlatmakla meşgul olacağını, o kongrede AKP'nin üyesi olabileceğini öngörmüyoruz. Ya Meclisten ya sandıktan bir şekilde bu dönecek. Ama kendisini darı ambarında gören aç tavuklar, kendisi için akıl almaz yetkileri talep eden, iki yıldır ülkenin başını derde sokan bu kişiler, bu emellerine ulaşamayacaklar."

Özel, CHP'nin, anayasa değişikliği teklifine yönelik ne yapacağının sorulması üzerine, TBMM Başkanlığının, büyük bir ihtimalle "Bize verilen teklif düzgündü" diyeceğini savundu. Özel, o zaman, "imzaları koruyup, metni değiştirip, buna göz yuman TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile karşı karşıya olacaklarını" öne sürdü.

Kahraman'ın, açıkta başka konuşmayı, kapalıda başka davranmayı seven biri olduğunu iddia eden Özel, "Meydandaki tavrıyla kuytudaki tavrı farklıdır. Kuytuda yaptıklarını meşrulaştıracak bir yöntemi mutlaka geliştiriyorlardır. Anayasa Komisyonunda bu değişikliklerin yapılması mümkün böyle katakullilere, ayak oyunlarına ihtiyaç yok" dedi.

Haber Ara