Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

CHP, HDP ve PKK'dan 'ortaklık' çağrısı

Uzun zamandır gündemde olan CHP-HDP ittifakı için dün, her iki taraftan ılımlı açıklamalar gelirken, PKK da her iki tarafa çağrı yaptı...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-13 10:11:13

CHP, HDP ve PKK'dan 'ortaklık' çağrısı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çanakkale'de düzenlediği “Adalet Kurultayı” kapsamında yapılan “İnsan Hakları Çalıştayı”nda Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'ın raporunda katılımcıların 12 önerisine yer verilerek, “Kürt meselesinin çözümü için cesur adımlar atılmalı. Barış yüksek sesle, ısrarla talep edilmeli. Kürt fobisinden kurtulmalı, HDP ile güçlü bir ittifak kurmalı. Sivil itaatsizlik eylemlerinin sayısı ve çeşidini artırmalı” denilmesi büyük tepki çekti. Olay üzerine çıkan “CHP-HDP ittifakı” yönündeki haberlere Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu “Niye ittifak yapalım, biz CHP'yiz. Kürt kökenli vatandaşlardan oy istiyor muyuz? Evet, istiyoruz. Bütün vatandaşlardan oy istiyoruz” yanıtını verdi.

Aydınlık'ın "İttifak flörtü" başlığıyla manşete taşıdığı habere göre dün CHP, HDP ve PKK'dan birleşme yönünde çağrılar geldi.

İşte ayrıntılar:

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI: HDP İLE BİRARAYA GELMEMİZ LAZIM

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'ye Rudaw'a konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger, şunları söyledi:

“Gerçek bir demokrasi, insan hakları, özgürlük ve basın özgürlüğü için demorasiyi isteyen her platform ve taraf bence bir araya gelmeli. Hiçbir şekilde aksini düşünmüyorum. Demokrasi ve barışın canlanması için gerek HDP, gerekse diğer taraflar, kim olursa olsun aynı platformda bir araya gelmemiz lazım.”

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise, konuya dair şunları kaydetti: “Olması gereken ilk iş, Türkiye'deki bütün demokrasi güçlerinin ortak ilkelerde, ortak paydalarda, öncelikle seçime dair fırsat eşitliğinin ve seçim güvenliğinin, fikir hürriyetinin, OHAL dışında, olağan bir rejimin içerisine Türkiye'yi bir kez daha geri göndermenin çabasında ortaklaşmaları gerekiyor. Bu ortaklaşma olmadığı müddetçe bu ülke bu siyasi iktidar tarafından maalesef daha çok acıya muzdarip bırakılacaktır. HDP bu konuda çok açık ve nettir. Eşitlik, özgürlük, adalet, çatışmasızlık vazgeçilmezimizdir. Bütün bu ilkeler ışığında kim elini uzatırsa HDP adalet, eşitlik, barış çabasının yanında olacaktır.”

PKK: CHP ve HDP ORTAKLIK KURMALI

PKK'nın lider kadrolarından, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, AKP ‘faşizmine' karşı CHP ve HDP'nin acilen bir cephe kurması gerektiğini söyledi. PKK'ya yakınlığı ile bilinen ANF'ye konuşan Karasu, “Türkiye tarihinde bu kadar geniş cephe ilk defa ortaya çıkmış. Ama bu cephe bir resmi cephe değil, bir biçime kavuşmamış, bir örgüte ve platforma kavuşmamış, bir ortak harekete ve ortak kurumlaşmaya kavuşmamış. Bu durum faşizm karşısında bir sorumsuzluktur ve tehlikeyi ifade etmektedir” ifadelerini kullandı.

85047

İşte Karasu'nun açıklamaları:

PKK'DAN ERDOĞAN ve BAHÇELİ'YE KARŞI ORTAK HAREKET ÇAĞRISI

“Aslında objektif olarak faşizme karşı bir cephe var. Birçok kesim AKP iktidarına karşı, faşizme karşı. Sadece Kürt halkı, Kürt demokratik güçleri değil, sol-sosyalist güçler ve tüm demokratlar da karşı. CHP'nin tabanında ve içinde AKP'ye karşı bir tutum var. Bu yönüyle şunu söyleyebiliriz; Türkiye tarihinde bu kadar geniş cephe ilk defa ortaya çıkmış. Ama bu cephe bir resmi cephe değil, bir biçime kavuşmamış, bir örgüte ve platforma kavuşmamış, bir ortak harekete ve ortak kurumlaşmaya kavuşmamış. Bu durum faşizm karşısında bir sorumsuzluktur ve tehlikeyi ifade etmektedir. 12 Eylül faşizmi karşısında devrimci güçler bir araya gelmediği için, demokrasi güçleri bir araya gelmediği için bundan çok zarar gördüler. Önder Apo öncülük yaptı, hareket öncülük yaptı, ama diğer sol güçler, sol örgütler buna katılmadılar ve bunun sonuçları ağır oldu. Bu gerçek ortadayken, Tayyip Erdoğan-Devlet Bahçeli faşizmine karşı ortak davranmamak, ortak mücadele etmemek ağır sonuçlar ortaya çıkarır. Eğer demokrasi güçleri ortak cephe olmazlarsa, ortak mücadele etmezlerse, bu iktidar etkisizleştirilmezse 2019'da yapılacak hileli seçimle faşizmine meşruiyet kazandırıp demokrasi güçlerini ve özgürlük güçlerini tümden ezecek. Bu yönüyle şimdiden bir demokrasi cephesinin kurulması gerekiyor. AKP faşizmine karşı cephe kurmanın zamanı gelmiş de geçmektedir. Yakın zamanda faşizme karşı bir ortak cephe kurulmazsa geç kalınacaktır. Çünkü AKP'ye karşı çıkan güçler yarın bu faşizme karşı duramaz hale geleceklerdir. Bu açıdan acilen demokrasi güçlerinin bir araya gelmesi, ortak mücadele içine girmesi gerekmektedir."

DEMİRTAŞ: ZEMİN UYGUN, GEREKSİZ KAYGIDAN KAÇININ

HDP'nin tutuklu Eş Başkanı Selahattin Demirtaş dün Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda da ittifak sinyalleri vermiş ve “Türkiye'de yeni bir dinci-faşist rejimin inşa edilmeye çalışıldığını gören ve bundan tedirgin olan, kaygı duyanların somut adımlar atması için çok geç kalmaması gerekiyor. Toplumsal muhalefeti aktif bir siyaset öznesi haline getirmek için koşullar çok uygun. Toplumun her kesimi temel demokrasi ilkelerinde yan yana gelmeye hazırken ve bunu meydanlarda bizzat yaparken, siyasi temsil noktasındaki aktörlerin bu konuda gereksiz kaygılarını anlamakta zorlanıyorum doğrusu” demişti.

Haber Ara