Dolar

32,3739

Euro

35,1007

Altın

2.324,58

Bist

9.079,97

CHP’den YSK’ya eleştiri

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, hükümet kurulması için tanınan 45 günlük süre dolmadan YSK'nın seçim tarihi vermesini eleştirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-20 13:05:19

CHP’den YSK’ya eleştiri

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon hükümeti kurma görevini CHP'ye vermemesine ilişkin eleştirilerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 4 ayrı hükümet seçeneği varken CHP'ye görev verilmemesinin milli iradeye ambargo koymak olduğunu savundu. YSK'nın seçim tarihi açıklamasına yönelik açıklamalarda bulunan Altay, “Anayasamızın gereği 45 günlük süre dolmadan, yani CHP'ye son üç gün de kalmış olsa koalisyon hükümeti kurma hakkı elinden alınmak istenirken, YSK'nın apar topar bir tarih açıklamasını garipsiyorum. Yetkili organlarımız gerekli değerlendirme yapıp gerekirse bir görüş bildirirler. Ben hala an itibariyle Sayın Kılıçdaroğlu'na bir koalisyon hükümeti kurma noktasında görev verilmesinin işin doğasının olduğunun altını çizmek istiyorum. Burada hak gaspı, görevi suiistimal, anayasayı ihlal var. Türkiye'de son zamanlarda orta yerdeki anayasanın özü ve ruhu iğfal edilmekte” dedi.

CUMHURBAŞKANINI HEDEF ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu eleştiren Altay, “Sayın Cumhurbaşkanı bu keyfi yönetim anlayışından, bu paranoyadan bir an önce kurtulmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'nin kaderi ile oynamaktadır. Daha dün 12 şehidimiz orta yerdeyken, ocaklara ateş düşmüşken, Sayın Cumhurbaşkanının muhtarlara fıkra anlatması yadırganacak bir durumdur. Sayın Cumhurbaşkanının bu ihtirastan kurtulması lazım. Devlet oyuncak değildir, devlet Recep Tayyip Erdoğan'ın çiftliği değildir. Türkiye üzerinden kumar oynuyor. Bedeli 77 milyon için çok ağır olacak bir kumar oynuyor. Bunu bütün millet, sivil toplum örgütleri ve hatta bazı siyasi partilerin de çok ilgisizce seyretmesi yadırganacak bir durum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümet kurma görevini CHP'ye vermemesinin Anayasa Mahkemesine götürülüp götürülmeyeceğinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Altay, “Cumhurbaşkanının köfte esprileri o makama yakışan espriler değildir. Cumhurbaşkanı hem cam kenarı hem hostes koltuğu istiyor, bu da pek mümkün bir şey değil. Hostes koltukları cam kenarında olmaz. Anayasal yetkilerini elbette kullanacak, taktir hakkı vardır ama 1 hafta süre varken ‘ben görev vermem, bu iş bitmiştir' gibi bir hüküm vermesi yetki gaspıdır. Böyle bir uygulamanın Türkiye'de değil, dünyada da bir örneği yoktur. Cumhurbaşkanının ana muhalefet partisine görev vermemesiyle ilgili anayasada bağlayıcı bir hüküm yok. Demokraside yazılı olan ve olmayan kurallar vardır. Anayasa Mahkemesi değil ama sandıkta millet Cumhurbaşkanının bu keyfi tutumuna gerekli cevabı verecektir” şeklinde konuştu.

SEÇİMİ "İHANET" DİYE YORUMLADI

Erken seçimin Türkiye için büyük sakıncalar içereceğini ve bunun Türkiye'ye ihanet olacağını savunan Altay, tarihi bir fırsatın kaçırıldığını, bir erken seçimde oyunu tek artıracak partinin ise CHP olacağını söyledi. Altay, “Kan, barut kokusu içinde Türkiye'yi apar topar bir seçime taşımanın bedelini birileri şüphesiz ödeyecek” ifadelerini kullandı.

MHP Lideri Bahçeli'nin bazı illerde sıkıyönetim ilan edilmesi yönündeki açıklamasını değerlendiren Altay, “Biz başından beri orta yerde bu terör sorunu varken seçimlerin apar topar yapılmasının doğru olmadığını söyledi. İlkbahar seçim için daha doğru bir tarih. Ancak, Türkiye terörle etkin bir mücadele etmelidir ama çözümler sivil bir mantıkla aranmalıdır” dedi. Doğu ve Güneydoğu'da yıllarca sıkı yönetimler olduğunu dikkat çeken Altay, “Sıkı yönetimi doğru bulmayız” ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara