Dolar

32,5964

Euro

34,7991

Altın

2.494,24

Bist

9.462,20

CHP'de ön seçim hazırlığı

YSK'nın partilere gönderdiği taslakta ön seçim için 8 Eylül'ün önerildiği belirtilirken, bu durum 7 Haziran'da 56 seçim bölgesinde ön seçim yapan CHP kulislerini hareketlendirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 16:10:03

CHP'de ön seçim hazırlığı

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP, 7 Haziran'da gerçekleştirilen milletvekili genel seçiminde 362 adayını ön seçimle, kalan adaylardan 35'ini kontenjan, diğerlerini de merkez ve eğilim yoklamalarıyla belirledi. 

İstanbul 1. Bölge'de 1,3,5,7 ve 9'uncu sıralar, 2. Bölge'de 1,3,5 ve 7'inci sıralar, 3. Bölge'de 1,3,5,7 ve 9'uncu sıralar, Ankara'da 1. Bölge'de 1,3,5 ve 7'inci sıralar, 2. Bölge'de 1 ve 3'üncü sıralar, İzmir'de ise 1. ve 2. bölgelerde 1,3 ve 5'inci sıralar merkez adaylarına ayrılmıştı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge'den ön seçime girmiş ve ikinci sırada yer almıştı. 

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamaması ve bir erken seçimin gündeme gelmesiyle, CHP'de yeniden ön seçim konuşulmaya başlandı. 

CHP, sürenin kısıtlı olması nedeniyle Meclis'te erken seçime ilişkin çıkartılacak yasaya bir madde eklenmesini sağlayarak ön seçim yapmamayı düşünüyordu ancak bu durum zor bir ihtimal gibi görünüyor. 

Kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınması durumunda, bir tüzük değişikliği için sürenin de kısa olması, CHP'ye yeniden ön seçim yapma zorunluluğu doğuruyor. 

YSK 8 Eylül'ü önerdi 

YSK'nın partilere gönderdiği Seçim Takvimi Taslağı'nda ise ön seçim için 8 Eylül'ün önerildiği belirtildi. Bu durum ise 7 Haziran'da 56 seçim bölgesinde ön seçim yapan CHP kulislerini yeniden hareketlendirdi. 

Önceki seçimlerde kendisi de ön seçime giren Kılıçdaroğlu'nun, seçim sürecinde "kontenjan hakkını 1 kez kullananların bir daha kullanamayacağı" yönündeki açıklaması ise listelerde önemli değişikliklerin olacağı şeklinde yorumlanıyor. 

Kılıçdaroğlu'nun ön seçimden yana olması, "CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun büyük çoğunluğunun ön seçime girebileceği" şeklinde yorumlanırken, Genel Başkanın Selin Sayek Böke, Ercan Karakaş, Sezgin Tanrıkulu ve Murat Özçelik gibi isimler için ise kontenjan hakkını kullanacağı belirtiliyor. "A Takımını" korumak adına bu sayının artabileceği de değerlendirilirken, söz konusu isimlerin İstanbul, Ankara ve İzmir yerine farklı şehirlerden de aday yapılabileceği aktarılıyor.  

Zonguldak, Hatay, Gaziantep, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ ve Van gibi şehirlerde ise yeni isimler için merkez yoklaması yapılması planlanıyor.

Kılıçdaroğlu'nun, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi gibi "tartışma konusu"olan isimlere ise sıcak bakmadığı ifade ediliyor.  

Netleşen bir durum yok

Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ise AA muhabirine, YSK'nın kendilerine gönderdiği Seçim Takvimi Taslağı'nda ön seçim için 8 Eylül'ün önerildiğini söyledi. 

7 Haziran seçimleri için 56 seçim bölgesinde ön seçim yaptıklarını hatırlatan Bingöl, "YSK'nın önerisini partinin yetkili kurullarında değerlendireceğiz" dedi. 

Ön seçim yapmanın yoğun bir tempo gerektirdiğinin altını çizen Bingöl, örgütün hazırlık yapması için ciddi bir zaman dilimine ihtiyaç olduğunu, konunun netleşmesinin ardından da hızla çalışmalara başlayacaklarını söyledi. 

Öte yandan, sürenin kısıtlı olması nedeniyle CHP'nin YSK'dan ön seçim tarihinin ileri atılmasını da isteyeceği konuşuluyor.

Haber Ara