Dolar

32,5509

Euro

34,8992

Altın

2.434,56

Bist

9.645,02

CHP’de kongre rüzgarı sert esiyor

CHP'de referandumun ardından ortaya atılan olağanüstü kongre tartışmaları devam ediyor. Partide yükselen muhalif sesler, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu olağanüstü kongreye davet ediyor. Kılıçdaroğlu ise bu çağrılara Ocak 2018'de yapılması beklenen olağan kongrenin tarihini öne çekerek yanıt verdi. Kulislerde bu adım ile muhaliflerin elinin zayıfladığı konuşuluyor. Muhaliflerin olağanüstü kurultay için de yeterli imza sayısına sahip olmadıkları belirtiliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-03 11:28:01

CHP’de kongre rüzgarı sert esiyor

Karar'dan Erol Metin'in haberine göre Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın yaptığı “Kılıçdaroğlu 2019'da başkanlığa aday olmayacaksa istifa etsin yerine yeni gelen başkan seçilsin” çağrısına ise Yalova miletvekili Muharrem İnce'den destek geldi.

MUHARREM İNCE'DEN AÇIKLAMALAR

İnce “Arkadaşlarımız kasımda olağan kurultay planlıyorlarsa bu teknik olarak, hukuken mümkün değildir. Ama ben onlara bir yol göstereyim; hemen olağanüstü kurultayı toplayabilirler” dedi. Olağan kurultayın erkene çekilmesinin sakıncalı sonuçları olabileceği uyarısını yapan İnce “Bu partiyi tartışmaya açar. İki yıl dolmadan olağan kurultay yapılamaz. Mahkemelere gider. Allah korusun, parti kayyuma gider” değerlendirmesinde bulundu.

İnce, Baykal'ın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için ‘ortak aday olabilir' sözlerine ilişkin de “İkinci bir Ekmeleddin vakası yaşamak istemiyom. Konuşacaklarım var ama şimdilik bu kadar yeter. İkinci bir Ekmeleddin vakasına kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim” dedi.

BAYKAL'DAN AÇIKLAMALAR

Tartışmaların fitilini ateşleyen Baykal ise sorumluluk duygusu içinde uyarı ve öneri de içeren bir yol haritası ortaya koyduğunu belirtti. Baykal, bunun CHP ve Türkiye için de demokratik çıkış yolu olduğuna inandığını vurgulayarak, “Herkes içine sindirsin, değerlendirsin, tartsın. Sonunda da herhalde doğru bir oluşum ortaya çıkar, doğru bir karar alınır, yeni bir süreç başlar” diye konuştu.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili sözlerinin tartışmaya yol açtığının anımsatılması üzerine Baykal, zerafeti, nezaketi siyasetten ayırmayı bilmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Orada bir zerafet, nezaket anlayışı içinde değerlendirme yaptım sorulmuş bir soruya cevaben. Benim bir önerim, değerlendirmem olarak böyle bir şey ortaya çıkmadı. Elbette değerlendiririz, saygıdeğer bir insan, görev yapmış birisi. İlla herkese husumet duymak, karşı çıkmak zorunda değiliz. Birbirimizi anlamaya çalışalım.

TEKİN BİNGÖL NELER SÖYLEDİ?

Öte yandan kurultay çıkışlarının ardından konuşan Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl de ideal bir kongre için dört aydan az bir zamanın mümkün olmadığını söyledi.

KAVGA EDENİ KAPININ ÖNÜNE KOYARIM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti içindeki tartışmalara sert çıktı. Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu “Parti içi mücadele ve parti içi kavgaya asla izin vermeyeceğim. Kavga edenleri gerekirse kapının önüne koyacağız. Demokrasi hepimiz için geçerli. Benim gibi düşünmeyen insan için de geçerli. Ama onun oyunu sahiplenmek, ‘bu oy benim oyumdur' demek doğru değil” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'ye üyeliğini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Bugün tarafsız bir cumhurbaşkanlığı süreci doluyor. Artık 80 milyonun Cumhurbaşkanı olamaz. Bir partinin genel başkanı sadece o partiye oy verenlerin Cumhurbaşkanıdır. Saygıyı da bu çerçevede görecek” yorumunu yaptı.

Haber Ara