Dolar

32,3369

Euro

35,1967

Altın

2.247,91

Bist

8.718,11

CHP’de CNN Türk ve A Haber gerilimi: 3 isim partiden ihraç edildi

CHP İstanbul İl Disiplin Kurulu, CNN Türk’e boykot kararına uymayan üyeleri Ümit Kocasakal ile İrem Çiçek’in ve partinin Libya politikasını eleştiren eski bakan Mehmet Sevigen’in ihracına karar verdi. Çiçek kararı, Sevigen ise Kaftancıoğlu'nu eleştirdi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-01 15:00:35

CHP’de CNN Türk ve A Haber gerilimi: 3 isim partiden ihraç edildi

CHP, geçen şubat ayı başlarında yanlı yayın yaptığı iddiasıyla CNN Türk'e yönelik boykot kararı aldı ve bunun bütün üyelerini kapsadığını duyurdu. Karara rağmen CNN Türk'te programa katılan eski İstanbul Baro Başkanı Prof.Dr. Ümit Kocasakal, Avukat İrem Çiçek ile partinin Libya politikasını eleştiren ayrıca A Haber'e çıkan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve eski İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen hakkında CHP İl Başkanlığı'nca işlem başlatılarak, disiplin kuruluna sevkleri kararlaştırıldı.

Indepedent Türkçe'nin CHP kulislerinden aktardığı bilgiye göre Kocasakal ve Sevigen, partiye gelerek CHP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyelerine savunmalarını verdi. Çiçek'in savunmasını vermediği belirtildi.

Karar metninde beş üyenin Çiçek'in ihracına onay verirken avukat olan üç üye ise AİHM'in ifade özgürlüğü ve Çiçek'in partiyi temsilen bir görevinin olmadığını vurgulayarak karara muhalefet şerhi koydu. Bir üye ise oylamaya katılmadı.

Çiçek, beşe karşı üç oyla ihraç edildi. Sevigen ve Kocasakal da oy çokluğu ile ihraç edildi.

1_396

İHRAÇ EDİLENLER İTİRAZ EDEBİLİR

İhraç edilen kişilerin 10 gün içerisinde CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na itiraz hakkı bulunuyor. İtirazın ardından ihraç kararının onanması veya reddedilmesi Yüksek Disiplin Kurulu'nca karara bağlanıyor.

ÇİÇEK REST ÇEKTİ

İhraç kararını ilk olarak İrem Çiçek sosyal medya hesabından duyurdu.

Kararın yok hükmünde olduğu görüşünü dile getiren Çiçek, "kendisinin partiyi temsilen kanala çıkmadığını, alınan boykot kararının kendisini bağlamadığını" söyledi.

Çiçek, şöyle konuştu:

"Evde kalın uyarılarının geldiği bugünlerde CHP İstanbul İl Disiplin Kurulu'nun aldığı CNN kararı bugün elime ulaştı. Karara muhalefet şerhi düşen meslektaşlarıma teşekkür ederim. CHP Yönetimi, İstanbul İl Yönetiminin talebi ve Disiplin Kurulu'ndaki bazı isimlerin verdiği bu karar yok hükmünde olmaya muhtaçtır. Partilerin sözde özgürlükçü ve demokrat olmak yerine özde bu ilkeleri benimsemeleri adına, CHP yönetiminin bol keseden verdiği bu ve benzeri ihraç kararlarına, yani yönetimdeki bu zihniyete karşı mücadele edeceğim. Kişi partiyi temsilen çıkmıyorsa hangi kanala çıkıp, çıkmayacağına yine kendisi karar verir. Parti yönetimi de üyeler için böyle bir karar alamaz. Niyetim bir avukat olarak yargıdan çakacak kararı görmek. Bizde haksızlığa karşı mücadele azmi bitmez. Sonucu sizlerle paylaşacağım. Sonuçta çıkacak karar her ne olursa olsun hayrıma olacaktır."

328956-652362987

"HUKUKİ MÜCADELEMİ SÜRDÜRECEĞİM"

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e konuşan Çiçek kararın 9 Mart tarihinde alındığını ancak geçen gün eline ulaştığını kaydederek, öncelikli olarak CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na itiraz edeceğini kaydetti.

Çiçek, bugün veya yarın karara itiraz edeceğini, buradan çıkacak sonuca göre hukuksal mücadelesini sürdüreceğini, konuyu yargıya taşıyacağını belirtti.

Çiçek, İstanbul İl Disiplin Kurulu'na savunma göndermemesiyle ilgili olarak da "Bunun bir savunması olmaz ki. CNN Türk'e çıktım diye neyin savunmasını yapacağım" diye konuştu.

LİBYA ve A HABER İHRACI

Mehmet Sevigen de ihraç kararını doğrulayarak şöyle konuştu:

"Benim kararımın CNN Türk'le ilgisi yok. Ben CNN Türk'e çıkmadım. Ben partinin kurucularındanım. Kemal Bey'in partiye gelmesini ben sağladım. Aynı zamanda eski denizcilik bakanıyım. Sadece Deniz Bey'in de dikkati çektiği üzere partimin Libya politikasını eleştirerek, bu konuda iktidarın tutumunun doğru olduğunu söylediğim için ihracım istendi."

Her şeye karşın bir ay önce İl Disiplin Kurulu'na gidip oradaki insanları ciddiye alarak ifade verdiğini söyleyen Sevigen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes evdeyken dikkat çekmez diye düşünerek kararı açıklamışlar. Yazık. Ülke neyle uğraşıyor biz neyle uğraşıyoruz. Sokağa çıkma yasağı var diyoruz sonra insanların kendine savunmasına fırsat vermiyoruz. Millet can derdine düşmüş CHP'de kendisi gibi düşünmeyenler partiden mi atılacak?"

328946-1270148656

CANAN KAFTANCIOĞLU'NA SER ELEŞTİRİ

Sevigen süreç sonunda CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yönetimine yönelik eleştirilerini dile getireceğini ifade etti.

Kararın kongre sürecinde Kaftancıoğlu'nun rakibi Cemal Canpolat'ı desteklediği ve Gaziosmanşa'da Kaftancıoğlu'nun adayına karşın kendi adayları kazandığı için verildiğini de iddia etti.

Sürecin bitmediğini nihai kararın CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nda verileceğini belirten Sevigen, “Karara itiraz edeceğim. Yüksek Disiplin Kurulu'ndaki arkadaşların partiyi ve geleneklerini daha yakında tanıyan insanlar olduğunu düşünüyorum. Tabii belli de olmaz. Kurucusu olduğum partiyi tanıyamaz hale geldim” diye konuştu.


SON KARAR YÜKSEK DİSİPLİN KURULUNDA

İstanbul İl Disiplin Kurulu kararına karşın ihraç edilen kişilerin CHP Yüksek Disiplin Kurulu'na itiraz etme hakkı bulunuyor. Kararın Yüksek Disiplin Kurulu'nca onaylanması halinde kesin ihraç gerçekleşmiş olacak.

Konuyla ilgili görüşünü almak için ulaştığımız Ümit Kocasakal ise İstanbul dışında olduğunu ve şu ana kadar eline ulaşan bir kararın olmadığını belirterek, ulaşması halinde bir değerlendirme yapacağını söyledi.

Kocasakal, İstanbul İl Disiplin Kurulu'na giderek manifesto niteliğinde bir savunma yaptığını belirterek bunun detaylarını da sürecin netleşmesinin ardından açıklayacağını söyledi.

 

 

 

Haber Ara