Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül 'Faytoncuların yanındayız' dedi, hayvanseverler tepkili

CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül, katıldığı bir programda 'Faytoncuların yanındayız' açıklamasında bulundu. Hayvanseverler bu sözlere tepki gösterdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-20 23:58:28

CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül 'Faytoncuların yanındayız' dedi, hayvanseverler tepkili

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Salı günü Artı TV kanalına konuk olan CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül, Adalar'daki "fayton" sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdem Gül, faytonların kalkmayacağını belirterek başka çözümler aradıklarını söyledi. Gül, bu açıklamaları yaparken faytoncular için de "Onların yanındayız" ifadesini kullandı.

İşte Erdem Gül'ün o açıklamaları:

"Bizim bakış açımız şu: Orada bununla hayatını sürdüren insanlar var, aileler var, koparatifi var. Biz, gidip konuştuğumuzda onlara diyoruz ki 'Siz net misiniz? Fayton sürsün istiyor musunuz?' 'İstiyoruz' diyorlar. Biz de diyoruz ki bu koşulları iyileştirerek sizin yanınızda dururuz. Koşulların iyileşmesi gerekiyor. Koşullarla ilgili şikayetler var. Ahır, hayvanların durumu... Hayvanseverlerin de tepkisi var. Eğer devam etmesini istiyorsanız biz yanınızda dururuz. Hep birlikte koşulları iyileştirelim, atların durumunu da sürücülerin durumunu da ahır koşullarını da iyileştirelim."



HAYVANSEVERLER TEPKİLİ

Kanalın Instagram hesabından paylaşılan videonun farkedilmesi üzerine hayvanseverler Twitter'da bu sözleri paylaşarak tepki gösterdi. Sebebiyse önceki dönemlerde yaşanan ölümler. Hayvanseverler atların düzgün beslenmemesi, sağlık kontrollerinin yapılmaması ve uygunsuz yerlerde kalmalarından faytoncuların sorumlu olduklarını belirtiyor. Hayvanseverler yakın zamanda 9 atın yanarak öldüğü, onlarcasınınsa yaralı kurtulduğu yangını hatırlatıyor. Faytonların kaldırılması ya da elektrikli hale getirilerek hayvanların kurtarılmasını savunan aktivistler, bu tarz çözümler aranırken CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül'un faytoncuları cesaretlendirecek açıklamalarının yanlış olduğunu belirtiyor.

55_2

2019-03-21_00h03_39

2019-03-21_00h03_48

EKREM İMAMOĞLU DA KALDIRILMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan Adalar'daki "fayton" sorunu geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu'nun da gündemindeydi. İmamoğlu da Ekrem Gül gibi faytonların kaldırılmayacağını fakat başka önlemler alınacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Adalar'da bir fayton meselesi var, faytonculukla uğraşan hemşehrilerimiz, dostlarımız var. Bu süreci en insanı, vicdani kurallarla, hayvanları koruyarak, hayvanların bakımı çalışması ilgili süreçleri denetleyerek, beraberce ahlaklı bir biçimde süreci kollayacağız, koruyacağız. Bakım merkezi kuracağız."

67_1
Hayvanseverler konuya ilişkin sıklıkla protesto gösterileri düzenliyor

AÇ BIRAKILIYORLAR ve ÇOK UZUN SAATLER ÇALIŞTIRILIYORLAR

Adalar'daki fayton sorunu son olarak geçen sene Haziran ayında ayında gündeme geldi. Atların faytoncular tarafından aç bırakıldığı, bakımlarının yapılmadığı, halsiz ve zayıf olmalarına rağmen uzun saatler çalıştırıldığı belirtilirken; senede 300'den fazla atın telef olduğu iddia edildi. Gösterilen yoğun tepki sonrasında Adalar'da "elektrikli fayton" uygulamasına geçileceği ve pilot uygulamanın Kınalıada'da gerçekleştirileceği açıklandı. 8 ila 12 kişi taşıyabilecek elektrikli faytonların hayata geçirilmesine faytoncular tepki gösteriyor.

aw422740-02,1I2Bp3GJwUqC06FID7tikQ
Elektrikli faytonlardan bir örnek

ERDEM GÜL: ADA HALKI ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN FAZLALIĞINDAN ŞİKAYETÇİ

Çoğunlukla Adalar'ın yerli halkı tarafından değil turistler tarafından kullanılan faytonların elektrikli hale getirilmesine CHP Adalar Belediye Başkan adayı Erdem Gül de karşı çıkıyor. Seçim kampanyasında konuyu sıklıkla gündemgetiren Gül, katıldığı programda "Ada halkının motorlu ve elektrikli araç sayısının fazlalığından rahatsız olduğunu" söyleyerek “Yaya kültürünün hakim olması gerek. Adalar'da bu araç meselesine bir çözüm getirilmez yenileri de eklenirse Adalılar yürüyecek alan bulamayacak” dedi.

CHP'NİN ADAYI ERDEM GÜL'ÜN "FAYTON PROJESİ" NASIL İŞLEYECEK?

Adalar'da hayata geçirilmek istenen projenin nasıl işleyeceğine ilişkin açıklama yapmayan Erdem Gül, temel olarak faytonların kalacağını belirterek, atlar konusunda sağlık hizmeti sağlanacağını ve ahırların bakım konusunda denetleneceğini belirtti.

66_5
Adalar'da yaz aylarında fazla çalıştırılmaktan veya hastalıktan dolayı seyir halindeyken yere düşen atlara ilişkin birçok görüntü paylaşılıyor.

AK PARTİ'NİN ADAYI ÖZTEKİN İSE "AKÜLÜ FAYTON GELECEK" DİYOR

Konuya ilişkin Ak Parti cephesinden gelen açıklamalarsa Adalar'da atlarla devam eden fayton uygulamasının sonlandırılması yönünde. Ak Parti Adalar Belediye Başkan Adayı Özlem Öztekin Vural "akülü fayton" projeleri olduğunu belirterek "İlk önce Büyükada'daki faytonlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Sadece nostaljik düzeyde fayton olacak. Akülü bir fayton projemiz var. Faytoncularla sürekli iletişim halindeyiz, çözüm üretiyoruz" dedi. 

AK PARTİ'NİN ADAYI ÖZLEM ÖZTEKİN VURAL'IN "FAYTON PROJESİ" NASIL İŞLEYECEK?

Vural, 25 Şubat'ta Adalar İlçe Başkanlığında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: "Adalar'a gelen turistin birçoğu atlı faytona binmek için geliyor. Atlı fayton Adalar turizminin bir parçası ama son zamanlarda yaşanan doğal olmayan at ölümleri arttı. Burgazada'da 21, Büyükada'da 227, Heybeliada'da ise 30 tane fayton var. Heybeliada ve Burgazada'da doğal olmayan at ölümü çok az. Büyükada'da ise bu sayı çok fazla. Heybeliada ve Burgazada'yı şu an ikinci plana aldık. Ulaşım master planında adım adım ilerlemekte fayda görüyoruz. İlk önce Büyükada'daki faytonlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Akülü bir fayton projemiz var. Bununla ilgili detaylarını faytoncularla konuşuyoruz. Özellikle Büyükada'da ciddi bir turist sirkülasyonu olduğu için yeri geliyor bir at 3 kez büyük tur yapmak zorunda kalıyor. At değiştirilmediği zaman maalesef hayvanlar çatlayarak ölüyor. Bu sorunun artık çözüm kavuşması gerekiyor" diye konuştu.

Vural projenin işleşini şu şekilde açıkladı:

"İlk olarak kontrolün büyükşehirde olacağı denetim mekanizması etkinleştirilecek. Sakat ya da yaralı bir at ahırın kapısından dahi dışarı çıkamayacak. Bir atın ne kadar koşturulacağı ne kadar koştuğu gibi istatistik bilgilerinin tamamı GPS ile takip edilecek. Kayıt dışı faytonculuk yapanların önüne geçilecek, atların yaşama koşulları iyileştirilecek. Atlı fayton sayısı da minimum seviyeye indirilecek. Nostaljik sayı kalacak, kalan faytonlar da merkezden çıkarılarak ormanlık alanlarda hizmet verecek. Şehir içinde ise elektrikli faytonlar kullanılacak. Kullanılacak faytonların ise Adalar'a özel tasarımları yapılacak. Firmalar bununla ilgili çeşitli projeleri hazırlıyor.” 

BİNALİ YILDIRIM: ADALAR'DAKİ TRAFİK SORUNU DA BU SAYEDE ÇÖZÜLECEK

Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım da konuya ilişkin Şubat ayında açıklama yapmış, şu ifadeleri kullanmıştı: “Esasında Adalar'ın en büyük sorunu trafik. Adalar içinde bir yerden bir yere gitmek hakikaten mesele. Faytonların da dolayısıyla gözden geçirilmesi lazım. Nostalji olarak bir iki tane fayton kalabilir. Bunun yerine sessiz, elektrikle çalışan araçlar var, onlar konabilir. Bununla ilgili bir proje çalışması yapılıyor. Tabii bütün bunlar yapılırken ada halkının görüşleri alınarak, onların rızası alınarak yapılacak ama şartlar ne olursa olsun o atlara yapılan eziyete asla gönlümüz razı değil, bu rezalete son vereceğimizi zaten kamuoyuyla paylaştık.”

 

Haber Ara