Dolar

32,3124

Euro

35,0130

Altın

2.277,88

Bist

8.995,70

Charli Hebdo'dan tepki çeken 'Aylan' karikatürü

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, cesedi Bodrum sahiline vuran Suriyeli Aylan Kurdi ile ilgili yayımladığı bir karikatür sosyal medyada büyük tepki gördü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-14 10:09:55

Charli Hebdo'dan tepki çeken 'Aylan' karikatürü

Charlie Hebdo çizeri Riss (Laurent Sourisseau) yılbaşı akşamı Almanya'da yaşanan taciz olaylarına gönderme yaptığı karikatürde, ailesi ile birlikte Yunanistan'a geçmek isterken hayatını kaybeden ve bedeni Türkiye sahiline vuran Aylan Kurdi bebek hakkında yakışıksız bir karikatür yayınladı.

'Riss', Laurent Sourisseau, imzalı karikatürde Aylan Kurdi'nin büyüdüğünde 'Almanya'daki tacizcilerden biri olabileceği' iması var.

"Göçmenler" başlıklı karikatürde Aylan Kurdi'nin kıyıya vuran cesedi bir balon içinde görünüyor ve yanında "Küçük Aylan büyüdüğünde ne olurdu?" diye soruluyor.

Bu sorunun altında da koşarak kaçan bir kadını, elleri açık halde kovalayan iki erkek görülüyor.

Karikatürün altında da Fransızca'da arkadan elle tacizde bulunanlar için kullanılan 'Tripoteur' kelimesi kullanılarak "Almanya'da tacizci" olabileceği ifade ediliyor.

hebdo

Charlie Hebdo'nun bu karikatürü, Almanya'nın Köln kentindeki yılbaşı kutlamalarında 100'e yakın kadının göçmenlerden oluştuğu belirtilen gruplar tarafından toplu tacize uğramasının ardından geldi.

Hiciv tarzı mizahı benimseyen dergiye sosyal medyadan tepki yağdı ve dergi 'ırkçılık' yapmakla suçlandı.

Twitter kullanıcıları karikatürü "iğrenç", "zevksiz" sözleriyle eleştirdi ve 'İslamofobik' olmakla suçladı.

Tartışma yaran bu karikatür, derginin hedef olduğu ve aralarında ünlü karikatüristlerinde bulunduğu 10 kişinin öldüğü silahlı saldırının birinci yıldönümünden bir hafta sonra yayımlandı.

Geçen yıl Ocak ayındaki saldırının ardından yayımlanan provokatif karikatürler dergi içinde de tartışmalar doğurmuştu. Charlie Hebdo, önde gelen karikatüristlerinden ve saldırı sonrası ilk sayıyı tasarlayan Luz dergiden istifa etti.

Haber Ara