Dolar

32,5242

Euro

34,9389

Altın

2.439,63

Bist

9.716,77

Cezayirli diplomat: S.Arabistan ve BAE, halk hareketlerini durdurmaya çalışıyor

Cezayirli diplomat Zitout, “Suudi Arabistan ve BAE, Cezayir halkının özlemlerine karşı durmakta ve Libya, Mısır ve Suriye'de olduğu gibi ülkedeki devrimi yıkmak ve kaos yaymak istemektedir' dedi. Zitout, S.Arapistan ve BAE'yi, birçok Arap ülkesindeki halk ayaklanmasını yok etmekle suçladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-10 21:52:32

Cezayirli diplomat: S.Arabistan ve BAE, halk hareketlerini durdurmaya çalışıyor

 

Cezayirli diplomat ve Rashad hareketinin kurucularından biri olan Muhammed El Arabi Zitout, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE), 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın 5. Dönem adaylığına karşı başlatılan protesto gösterilerini durdurmaya çalışmakla suçladı.

Cezayirli diplomat Zitout, "Suudi Arabistan ve BAE, Cezayir halkının özlemlerine karşı durmakta ve Libya, Mısır ve Suriye'de olduğu gibi ülkedeki devrimi yıkmak ve kaos yaymak istemektedir" dedi.

'S.ARAPİSTAN VE BAE BİRÇOK
ARAP ÜLKESİNDEKİ HALK
AYAKLANMASINI YOK ETTİ'

"Suudi Arabistan ve BAE yöneticileri, karşı devrimin kalbidir ve halkı haksızlık ve zulme karşı yaşamak isteyen birçok Arap ülkesinde halk ayaklanmasını yok etti” diyen Cezayirli diplomat Zitout, ülkede devam eden barışçıl gösterilerin hedeflerine ulaşmada başarılı olacağını da vurguladı.
Cezayirli diplomat Zitout, orduyu uzun süre ülkeyi yönetmekle suçladı.

‘BAE, CEZAYİR'iN İÇİŞLERİNİ
MÜDAHALE EDİYOR'

Yüzlerce Cezayirli, geçtiğimiz cuma günü başkentte, BAE'nin Cezayir işlerine müdahalesine karşı gösteri yaptı: Göstericiler, BAE'yi eleştiren afişler taşıdılar.
Gösteriler, emekli general Hüseyin Ben Hadid'in ortaya çıkmasıyla aynı zamana denk geldi. Genelkurmay başkanı Ahmed Kayed Saleh'in BAE'den emir alması ve göstericilerin gözünü korkutmasıyla sokaktaki durumu daha da kötüleştirmesi için çalışmalar yapıldı.
BAE, 30 yıldır Arap ülkelerindeki rejim karşıtı karşı devrimleri engelleme konusunda önemli bir rol oynadı. Halkın yanında değil, askeri rejimlerin yanında yer alarak statüko ve baskıların sürmesine yardımcı oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır'ın Libya'da emekli Binbaşı General Halife Hafter'e verdikleri destek, yine Mısır'ın Yemen'deki savaşa katılan Suudi Arabistan'a verdiği destek tartışılabilir.

Geçen cuma ve 22 Şubat'ta Cezayir'de Cumhurbaşkanı Buteflika'nın Cumhurbaşkanlığına aday olmaması için en büyük protesto gösterileri düzenlendi. Son düzenlenen büyük protesto gösterilerinden rahatsız olan ordu, göstericileri uyardı. BAE ve Suudi Arapistan yaptıkları son açıklamalarda ordunun yanında yer aldıklarını bildirerek, saflarını belli ettiler. Başta Cezayir, Libya ve Yemen olmak üzere askeri rejimler ile yönetiler yerlerde, halk hareketlerinin başarılı olmaması için Suudi Arapistan ve BAE, işbaşındaki askeri yönetime destek vererek, sıranın kendilerine gelmesini bir nebze olarak geciktirmiş oluyorlar. Başkaların düzenini bozanlar, bir gün kendi düzenleri de bozulabilir.Düzen bozanın düzeni bozalar anlayışı tarihin bir tekerrürüdür.

Haber Ara