Dolar

32,5874

Euro

34,8010

Altın

2.510,25

Bist

9.693,46

Cezayir’deki geçiş süreci Buteflika yanlılarını böldü

Cezayir’deki geçiş süreci Cumhurbaşkanı Buteflika yanlısı iki partide bölünme ve tartışmalara yol açtı. Bazı partililer, protestoculara destek verirken; bazıları da rejime sahip çıktı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-21 18:22:09

Cezayir’deki  geçiş süreci  Buteflika  yanlılarını  böldü

 

Cezayir'de Cumhurbaşakın Buteflika'nın 5. dönem adaylığına karşı başlatılan protesto gösterilerinin, Cumhurbaşkanı'ın geri adım atmasıyla sonuçlansa da, ülkede siyasi kriz sürüyor. Cumhurbaşkanı Buteflika'nın yakın zamanda istifa edeceği konuşulurken; hükümet tarafından açıklanan ‘yeni yol haritası ve geçiş süreci', Buteflika yanlısı iki partide bölünmelere yol açtı. Her iki partide yapılan özeleştirilerde Buteflika karşıtı protestocuların deskeklenmesi gerekirken, bazı partililer de Cumhurbaşkanı'ndan yana tavır aldı. Her iki partideki bölünmenin önümüzdeki günlerde süreceği ve bu partilerdeki bazı vekillerin istifa edip, muhalefetin safına katılabileceği öne sürülüyor.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'nın 5. Dönem de aday olarak 20 yıllık iktidarını uzatma girişimi halk direnişiyle karşılaşmış, protestolar sonucu Buteflika adaylıktan vazgeçmek zorunda kalmıştı.

‘HATA YAPTIK, İTİRAF EDİLMELİ'

Geçen hafta istifa eden eski Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya önderliğindeki Demokratik Ulusal Birlik Partisi'nin (RND) 20 Mart'ta yaptığı açıklamada parti sözcüsü Sıddık Şihab'ın, partinin bilinen duruşundan uzaklaştığı belirtildi. Açıklamada, Şihab'ın “Bizim açımızdan basiret eksikliği yaşandı. Evet, hata yaptık ve bu itiraf edilmeli” ifadelerine dikkat çekildi. Böylece 22 Şubat'ta halkın sokaklara akın etmesinden bu yana ilk defa, Cumhurbaşkanı'nın baş destekçilerinden bir isim bu kadar net ifadeler kullanmış oldu.
Şihab, açıklamasında isim vermeden “anayasaya aykırı güçlerin, son yıllarda ülkenin seyrini belirlediğini” ifade etti. Ancak söz konusu isimlerin, Cumhurbaşkanının etrafındaki iş adamlarının olduğu şeklinde yorumlar yapılırken, bu kişilerin Cumhurbaşkanı'nın hastalık döneminde halkla ilişkilerde önemli bir etkiye sahip oldukları belirtildi.

‘KIŞKIRTICI BİR KONUŞMAYDI'

Aynı şekilde partinin açıklamasına göre, Şihab'ın katıldığı televizyon programında gerçekleşen konuşma “kışkırtıcı bir konuşmaydı”. RND, “Bazı anlarda meslektaşlarımızın heyecanlanmasına neden oldu. Duruma dair partimizden birçok soruyla karşı karşıya kaldı. RND, ulusal sahnedeki mevcut duruma veya partimizin Cumhurbaşkanına olan takdir ve sadakatine bakılmaksızın, Genel Sekreter Sayın Ahmed Uyahya tarafından 17 Mart 2019 tarihinde partideki bireylere gönderilen bir mesajda tavrını açıkça belirtti” dedi.
Açıklamaya göre söz konusu mesajda ise Uyahya, “Cezayir'in mevcut krizin üstesinden gelmesine yardımcı olma” çağrısı yaparak, bunun da ulusal çıkarlara hizmet ederken akıllıca davranmakla mümkün olabileceğini vurguladı. Mesajda, toplumdaki tüm yaşamsal enerjiyi harekete geçirmek için parti saflarının birleştirilmesinin, huzuru yaymanın, devletin istikrar ve güvenliğini korumak için düzenli yollarla değişiklik yapmanın ulusal asli hedef olduğuna dikkat çekildi.
Ahmed Uyahya, “cumhurbaşkanına sadık kaldığını belirterek “Kardeşiniz, art arda 5 yıl boyunca yorulmadan ve sıkılmadan Cezayir'in hizmetinde oldu (Cumhurbaşkanlığı Ofisi Müdürü, daha sonra Başbakan). Her koşulda Cumhurbaşkanına destek verdi” dedi.

FLN TOPLANTISINDA
SÖZLÜ TARTIŞMALAR YAŞANDI

Başkent Cezayir'de 20 Mart'ta Buteflika önderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi Parti (FLN) toplantısı sırasında ise sözlü tartışmalar yaşandı. Öyle ki bölgesel temsilciler, FLN Genel Koordinatörü Muaz Buşarib'in parti için kabul edilemez bir hal aldığını belirtti. Buşarib ise toplantı sonrasında partinin, halk ve halkın egemenliği ile iç içe olduğunu söyleyerek, barışçıl şekilde düzenlenen halk yürüyüşlerine övgüde bulundu. Bu çerçevede partinin, her zaman halkın sözlerinin yanında olduğunu belirten Koordinatör, sloganının ise daima halk olduğunu ifade etti.

Buşarib, yaklaşık 1 ay önce de değişiklik talep edenlere karşı alaycı ifadeler kullanarak Buteflika'nın, bu ulusun koşullarını düzeltmek için Allah'ın gönderdiği bir peygamber olduğunu vurgulamıştı. Aynı şekilde FLN liderleri, Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Buşarib'in parti başkanlığı için günlerinin sınırlı olduğunu söyledi. Aynı şekilde yeni bir lider seçmek üzere olağanüstü bir konferansın düzenlenmesi için hazırlıkların devam ettiği belirtildi.

Muaz Buşarib, geçen aylarda belirsiz bir konumdaydı, ancak Buteflika'ya sadakatine rağmen seçilmiş Başkan Said Bouhadja'ya darbe yapılmasının ardından Cumhurbaşkanı tarafından bilinmeyen bir şekilde meclis başkanlığına getirildi. Daha sonra FLN Genel Sekreteri Cemil Ul Abbas görevden alınarak, yerine Buşarib görevlendirildi.

‘BUTEFLİKA YAKINDA
İSTİFASINI SUNACAK'

Bu arada parti çevresinde Buteflika'nın, halkın iradesine cevaben istifasının yakında sunacağı belirtiliyor. İstifanın, anayasal çerçevede gelmesi, daha sonra Ulusal Meclis (parlamentoda ikinci organ) Başkanının 90 gün boyunca ülkeyi yönetmesi ve ardından seçimlerin yapılması bekleniyor.

‘İKTİDAR HALKI, REDDEDEREK
AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYOR'

Öte yandan eski başbakan ve 2014 cumhurbaşkanı adayı Ali Benflis, halk hareketliliğinin büyük bir panik ve kargaşaya soktuğu iktidarın, Rusya, İtalya, Almanya ve Çin'e karşı geniş bir diplomatik kampanya başlattığını belirtti. Benflis, “Yönetim ayrıca, Fransa, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'i hedef alan benzer bir kampanya daha başlattı. Bu endişe verici gelişme, son 24 saat içerisinde iki kez korkunç sonuçlar konusunda kendimi uyarı yapmaya itti” dedi. Ali Benflis, “Devam eden diplomatik kampanya, rejimin ülkenin dış politikasını da açıkça belirlediğini gösteriyor. Durum, devletin yüce çıkarlarını savunmak değil, siyasi sistemin dar çıkarlarını savunmaktır. İktidar, halkı reddederek ayakta kalmak için dışarıyı kullanmak istiyor. Bugün iç işleri uluslararası hale getirmek için mevcut siyasi sistemin attığı ilk adımlara tanık olduk. Bu adımlar, siyasi ahlak ve ulusal çıkarlar açısından kabul edilemez. Zira gerginlik atmosferini besleyebilir ve durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir” açıklamasında bulundu.

Aynı şekilde Ramazan Lamamra'nın önderlik ettiği diplomatik çabalar çerçevesinde ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, 20 Mart'ta Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi. Maas, toplantı sırasında Cezayir'in geleceği ve bu kritik aşamadan güçlü bir şekilde çıkması konusunda iyimser olduğunu vurguladı. Olası tüm çözümlerin, Cezayir Devleti'nin devamlılığını sağlaması gerektiğine dikkati çeken Alman Bakan, Buteflika'nın cumhurbaşkanlığı koltuğunu yeni anayasa anlaşmasının ardından seçilmiş isimlere devredeceğini umduğunu belirtti.

Haber Ara