Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Cezayir'de kokain soruşturması: Eski emniyet müdürü ifade verdi

Eski Cezayir Emniyet Genel Müdürü Abdulgani el-Hemil'in, ülkenin batısında yer alan bir limandaki gemide ele geçirilen 700 kilogram 'kokain' ile ilgili soruşturmada ifade verdiği belirtildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-02 14:15:18

Cezayir'de kokain soruşturması: Eski emniyet müdürü ifade verdi

Yolsuzluk soruşturmalarının hız kazandığı Cezayir'de, resmi televizyonun haberine göre, Hemil, geçen yıl ülkenin batısında bir gemide ele geçirilen 700 kilogram "kokain" soruşturmasına ilişkin başkentte bir mahkemede ifade verdi. Soruşturmada, Hemil'in ifadeye şüpheli, şahit veya hangi sıfatla çağrıldığı paylaşılmadı.

Geçen yıl haziran ayında görevden alınan Hemil, yaklaşık iki hafta önce askeri mahkeme tarafından "yolsuzluk" suçlamasıyla ifadeye çağrılmıştı. Bu dönemde yerel basına konuşan Hemil, yolsuzlukla ilgili ifade verdiğini söylemişti.

Cezayir'de geçen yıl mayıs ayında Brezilya'dan yola çıkan bir gemide 700 kilogram kokain yakalanmıştı. Baskının ardından, askeri ve güvenlik bürokrasisinden üst düzey isimler bu ticaretle ilişkili olduğu iddiaları üzerine görevden alınmıştı. Eski Emniyet Genel Müdürü Abdulgani Hemil de bu dönemde, görevden alınan isimler arasındaydı.

Uluslararası basın, gemideki baskın sonrasında, "yetkilileri rüşvetle satın alınan" Cezayir'in Avrupa'ya yönelik yasa dışı kokain ticaretinde yeni bir liman olarak kullanıldığı yorumunu yapmıştı.

CEZAYİR'DE YOLSUZLUK OPERASYONLARI

Cezayir'de uzun süredir sağlık sorunları yaşayan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika, beşinci dönem cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından başlayan yoğun halk protestoları ve ordunun "sözlü müdahalesi" neticesinde 2 Nisan'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Buteflika'nın istifasına rağmen, protestolarına devam eden Cezayirlilerin ortak talepleri arasında, "devletin zirvesinde hala varlıklarını koruyan Buteflika müttefiklerinin görevlerine son verilmesi ve yolsuzluk yapanlardan hesap sorulması" yer almıştı.

Genelkurmay Başkanı Salih, daha önce yaptığı bir açıklamasında da siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından isimlerin bulaştığı yolsuzluk skandallarını tek tek zikrederek, bu dosyaların yeniden açılacağını belirtmişti.

Cezayir'de son haftalarda, Buteflika döneminde adı birçok iddiaya karışmış, çok sayıda iş adamı, bürokrat ve siyasetçi açılan yolsuzluk soruşturmalarında ifade vermişti.

Cezayir'in en zengin iş adamı Issad Rebrab'ın da aralarında bulunduğu ülkenin önde gelen iş adamları yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

 

Haber Ara