Dolar

32,5234

Euro

34,7384

Altın

2.491,64

Bist

9.524,59

Ceyş-ül İslam ve Esed rejimi arasında esir takası iddiası

İddiaya göre Doğu Guta bölgesindeki en büyük silahlı grup olan Ceyş-ül İslam'ın (İslam Ordusu) Şam'ın doğusundaki ana kalesi olan Duma kentinde ellerinde tuttuğu esirleri Esed rejimine teslim ediyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-03-24 14:17:48

Ceyş-ül İslam ve Esed rejimi arasında esir takası iddiası

Suriye kaynaklı internet sitelerinin iddiasına göre "üç bin mahkum" yeni bir müzakere sürecinin bir parçası olarak takas edilecek.

İddiaya göre bu grubun çoğu Esed rejimi askerlerinin ve hükümet üyelerinin ailelerinden ve rejim detsekçilerinden oluşuyor. Ceyş-ül İslam grubunun elinde bulunan esirlerin rejime devredileceği belirtildi.

Fakat rejimin esirlere karşılık ne verdiği ya da ne yapacağı bilinmiyor.

DOĞU GUTA 

Rejim ve destekçileri, Doğu Guta'yı tamamen ele geçirmek için 19 Şubat'tan itibaren saldırılarını yoğunlaştırmış, 3 Mart'ta kara operasyonu başlatmıştı.

Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyordu. Esed güçlerinin Doğu Guta'da bazı bölgeleri ele geçirmesiyle on binlerce kişinin rejim bölgesine göç ederken, akıbetleri bilinmiyor.

Tahliye sonucu Haresta ilçesinden ayrılanların sayısı, 612'si çocuk 412'si kadın 1908 kişiye ulaştı. Konvoyda yer alan hamile bir kadının yolculuk sırasında doğum yaptığı ve sağlık durumu kötü olan bir kişinin ise hayatını kaybettiği öğrenildi.

CEYŞ-ÜL İSLAM (İSLAM ORDUSU) GRUBU

Bu örgüt Doğu Guta'daki en güçlü grup olmakta birikte İslam Ordusu'nun Suudi Arabistan'ın desteğiyle kurulduğu belirtiliyordu. 2011'de Zehran Alluş tarafından kuruldu. Alluş, Aralık 2015'te Doğu Guta'da bir toplantı sırasında hava saldırısıyla öldürüldü.  Başlangıçta Liva el-İslam adıyla bilinen örgüt, 2013 yılında birkaç örgütün daha kendilerine katılmasıyla İslam Ordusu (Ceyş-ül İslam) adını almıştı. Esed rejimiyle girilen çatışmalar sonucu Doğu Guta'nın boyutu küçülürken İslam Ordusu kuşatma altındaki bölgenin en büyük kısmı olan Duma'yı kontrolü altına aldı. Bunun yanı sıra güneydeki El Marj semti de örgütün elinde bulunuyor.

Haber Ara